NAROD NA ULICAMA / Državni udar u Egiptu: Mursi više nije predsjednik

Image
Foto: AP

U obraćanju javnosti, general Abdel Fattah al-Sisi obznanio je kako je vlast u Egiptu preuzeo predsjednik Ustavnog suda.

3.7.2013.
20:59
AP
VOYO logo

Egipatska vojska objavila je u srijedu navečer da izabrani predsjednik Mohamed Mursi više nije šef države, a vojni vrh, čelnici liberalne oporbe te muslimanski i kršćanski poglavari usuglasili su smjernice za kratko razdoblje prijelazne vlasti nakon koje će uslijediti predsjednički i parlamentarni izbori.

Pojedinosti dogovora, ostvarenog pod pokroviteljstvom vojske, objavit će u zajedničkom priopćenju oporbeni vođa Mohammed ElBaradei, patrijarh Koptske crkve Tawadros II. i veliki imam Ahmed Al -Tayeb nakon višesatnog sastanka u Kairu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju javnosti, general Abdel Fattah al-Sisi obznanio je kako je vlast u Egiptu preuzeo predsjednik Ustavnog suda, a ulicama Kaira zavladalo je slavlje.

Pozivajući se na predsjednički izvor, državni list Al-Ahram objavio je na svojim internetskim stranicama kako je vojska Mursiju u sedam sati navečer priopćila da više nije šef države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Egipat, Državni udar, Kairo, Vojska

(FOTO: AP)

Novinar Reutersa prenosi da su tenkovi i vojnici okružili predsjedničku palaču u glavnome gradu, a savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Mursija izjavio da je u tijeku vojni udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog povjesne istine, nazovimo ono što se trenutno događa pravim imenom, vojnim udarom", rekao je savjetnik Essam El-Haddad upozoravajući da dolazi "strašno krvoproliće".

Mursi, koji pripada vladajućem Muslimanskom bratstvu, navodno se nalazi u vojarni Republikanske garde okruženoj bodljikavom žicom, metalnim zaprekama i vojnicima, no vojni izvori opovrgavaju da je uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, vojska je u ponedjeljak dala 48 sati islamističkom predsjedniku da udovolji zahtjevima naroda, koji masovno danima poziva na njegov odlazak.

Ultimatum kojim je egipatska vojska zaprijetila vlastitim smjernicama islamističkom predsjedniku Mohamedu Mursiju ako on ne ispoštuje zahtjeve naroda, istekao je u srijedu oko 17,00 sati, a egipatski predsjednik je u objavi pokazao kako ne odstupa. Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog stanja u Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mursi je u to vrijeme pozvao na svojoj službenoj Facebook stranici na osnivanje koalicijske vlade i konsenzus radi organiziranja parlamentarnih izbora.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Egipat, Državni udar, Kairo, Vojska

(FOTO: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mursi je u utorak navečer kategorički odbacio napuštanje vlasti. Odbacio je ultimatum vojske i rekao da se će neće pokoriti niti jednom diktatu.

Prije isteka roka, šef egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisi se sastao s predstavnikom oporbe Mohamedom ElBaradeiem i vjerskim čelnicima, rekao je jedan vojni izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici salafističke stranke Al-Nour i Stranke slobode i pravde također su bili pozvani, ali nisu se pojavili u ministarstvu obrane gdje su se vodile rasprave.

Glasnogovornik vojske, brigadir Ahmed Aly je u priopćenju potvrdio da će se vojno vodstvo sastati s vjerskim, političkim nacionalnim predstavnicima i čelnicima pokreta mladih i dodao da će nakon tog sastanka biti objavljeno priopćenje, kako je i učinjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo