blagi oporavak tek 2014. / HNB predviđa pad BDP-a za oko jedan posto u ovoj godini!

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

HNB očekuje da bi se realni BDP u 2013. mogao smanjiti za oko jedan posto.

15.7.2013.
19:52
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj narodnoj banci očekuju da bi se realni BDP u 2013. mogao smanjiti za oko 1 posto. Blagi znakovi oporavka gospodarske aktivnosti predviđaju se od sredine 2013. te se u 2014. očekuje postupan oporavak realnog BDP-a, oko 0,7 posto, prenosi Jutarnji list.

HNB navodi da je prognoza rasta BDP-a smanjena u odnosu na projekciju objavljenu krajem 2012. godine, u prvom redu zbog većeg pada osobne potrošnje, a dijelom i zbog sporog oživljavanja investicijskog ciklusa te izostanka oporavka gospodarske aktivnosti kod glavnih vanjskotrgovinskih partnera.

Izraženiji pad osobne potrošnje posljedica je nepovoljnih kretanja na tržištu rada, koja će rezultirati znatnim smanjenjem raspoloživog dohotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepovoljan utjecaj na osobnu potrošnju imat će i nastavak razduživanja stanovništva. No, smanjenje zaduženosti sektora kućanstava, odnosno poboljšanje neto financijske pozicije tog sektora, koja se od početka krize popravila za otprilike 25 posto, omogućit će snažniji rast osobne potrošnje nakon što se situacija na tržištu rada počne popravljati, za što je ključno snažnije pokretanje investicija.

Blagi znakovi oporavka gospodarske aktivnosti predviđaju se od sredine 2013., te se u 2014. očekuje postupan oporavak realnog BDP-a (oko 0,7 posto) pod utjecajem rasta investicija i izvoza.

U 2014. očitovat će se i pozitivni kratkoročni učinci pristupanja Europskoj uniji zbog pojednostavljenja postupka trgovinske razmjene, korištenja strukturnih i kohezijskih fondova, te jačanja povjerenja zbog fiskalne konsolidacije koja će putanju državnog duga staviti u dugoročno održive okvire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u 2013. očekuje se na zamjetno nižoj razini (oko 2,6 posto) nego u 2012. godini, u prvom redu stoga što će prestati djelovati učinci ranije donesenih administrativnih odluka o promjenama cijena, dok se u idućim godinama očekuje još niža stopa inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo