RAZOTKRILA IH FISKALIZACIJA / Prijavili 60 posto veći promet pa objasnili: 'Imamo više gostiju!?'

Porezna uprava nemilosrdno ide dalje. U petom mjesecu ugostitelji su - a čini se da je fiskalizacija najveći razlog tome - prijavili rast prometa od gotovo 60 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Kako je to moguće, kako ovakvu brojku objašnjavaju sami ugostitelji te što porezna uprava planira dalje, pogledajte u prilogu.

16.7.2013.
18:33
VOYO logo

Prizor zapečaćenih vrata usred turističke sezone nitko ne želi vidjeti. Takvih je lokala u Dubrovniku čak 11. Vlasnici pred kamere ne žele. U Poreznoj upravi, pak, objašnjavaju: riječ je o lokalima koji ili ne plaćaju porez, ili nisu uveli za državu itekako korisnu fiskalizaciju.

Linić: Ne očekujte razumijevanje poreznika - bit ćemo još žešći!

"Pokazuje se da je fiskalizacija pokazala svoju opravdanost. Po svim pokazateljima iz prošle godine pokazuje se da promet nije bio prikazivan na način koji je trebao biti", kaže zamjenik ravnateljice Porezne uprave JosipLozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kako drugačije objasniti da je u ugostiteljstvu prihod u svibnju bio za nevjerojatnih 59,2 posto veći nego u istom mjesecu lani? Promet malih tvrtki je rastao 35,8 posto, a ukupni efekt fiskalizacije je 18,3 posto veći promet u svim djelatnostima.

U cehu ugostitelja ovakav nevjerojatan rast objašnjavaju -  rastom broja gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da je broj gostiju svake godine veći. Evo čujem da je i ove godine ista situacija", neuvjerljivo tvrdi AnteMihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Image
Foto: RTL

No čak i kad bi to i bila istina, gotovo 60 posto veći promet teško je objašnjiv. Mihić priznaje da i u ugostiteljstvu ima, kao i u svakom drugom poslu, onih koji se varanjem žele obogatiti preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, činjenica je da se u ugostiteljstvu ne može obogatiti, to je samo jedan vrlo velik rad i tako dalje, a oni koji su se prije pokušali tako obogatiti, oni će samo upasti u velike probleme", smatra Mihić.

U kakvim bi se problemima mogli naći, shvatili su, čini se, mnogi. Pa u Zadru tako nema nijednog zapečaćenog ugostiteljskog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštivanje svih pravila tek je početak, poručuju iz Porezne uprave, i dodaju da njihova očekivanja još nisu do kraja ispunjena.

"Za vjerovati je da sigurno ima još prostora kod pojedinih poreznih obveznika, ali same mjere i fiskalizacija će pokazati u budućih nekoliko mjeseci, posebice na području Jadrana koliko smo zapravio bili u pravu", govori Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadmaše li pritom brojku od 60 posto rasta, bit će to velik uspjeh, ali istovremeno i - velika sramota.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo