TRAKTORI NA CESTAMA / Sastanak završio bez dogovora, seljaci kreću u blokadu prometnica!

Image
Foto: RTL

Sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) završio je danas bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

8.8.2013.
16:35
RTL
VOYO logo

Budući da na sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut nikakav dogovor slavonski seljaci odlučili su krenuti u blokadu đakovačke obilaznice te još nekoliko prosvjednih punktova u kontinentalnim županijama, izjavio je u Osijeku predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo.

Laslo je istaknuo kako je vijest o nepostizanju dogovora izazvala revolt prosvjednika, koji su očekivali rezultate sastanka u Zagrebu pa su, osim đakovačke obilaznice, traktorima odlučili, do daljnjega, blokirati prometnice kod prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Kopriviničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Brodsko-posavskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) završio je danas bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

Kako je u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka rekao predsjednik HPK Matija Brlošić, ministar je zatražio "time-out" do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će izvijestiti članstvo o čemu se razgovaralo na današnjem sastanku, prijedlog je da se u ponedjeljak nastave pregovori, no što će reći poljoprivrednici na terenu ne zna.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju kako ministar Jakovina u "najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme poljoprivrednih proizvođača" te je na današnjem sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

Seljaci su s traktorima izašli na đakovačku obilaznicu blokirajući cestu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

______________________________________________________________________

Slavonski seljaci nastavljaju s jučer započetim javnim prosvjedima, a danas se očekuje otvaranje novih prosvjednih punktova u Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, izvijestio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laslo je kazao da seljaci očekuju rezultate razgovora predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore koji se danas u Zagrebu trebaju sastati s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Dodao je kako je načelni stav seljačkih udruga da njihovi predstavnici ne trebaju ići na razgovor s ministrom, jer ga smatraju nekompetentnim te osobom koja ne može samostalno donositi nikakve odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su jučer započeli s javnim prosvjedima, okupljanjem i parkiranjem traktora uz prometnice, u nekoliko kontinetalnih županija te ministra Jakovinu pozvali da napusti svoju dužnost, jer smatraju da dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Zatražili su i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu, u iznosu u kojem je bio isplaćen i 2011. te sastanak s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim zahtjevima ustvrdili su da su i ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada, dok pri tome nisu zaštićeni proizvođači i potrošači.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo