NEMA NEREALNOG TROŠENJA POTPORA / Jakovina: 'Pregovora na ovaj način više neće biti'

Maratonski pregovori u Ministarstvu poljopriovrede oko otkupne cijene pšenice i isplate poticaja su propali, a prosvjedi ulaze u sedmi dan. Vladajući, otkupljivači i seljaci na mrtvoj su točci. Za proizvođače pšenice ovo je, kažu, biti ili ne biti, a ministar poljoprivrede Jakovina i ministar financija Linić nisu ih uspjeli uvjeriti da novca u proračunu za njih nema.

12.8.2013.
18:54
VOYO logo

Smatra li da su zahtjevi seljaka nerazumni i da zahtjevaju previše novca za poticaje, rekao nam je gost RTL-a Danas TihomirJakovina.

"Ne govorimo o nerazumnim zahtjevima nego o teškoj situaciji u hrvatskom agraru, ali sami zahtjevi o dodatnim intervencijama kroz proračun jednostavno nisu ostvarivi. Onoga trenutka kad smo kao Vlada u 11. mjesecu donijeli proračun i on je potvrđen u Saboru, točno se znalo da je cca dvije milijarde i 400 milijuna kuna za potpore u poljoprivredi i njih smo u više tranši u prvih šest mjeseci  isplatili", rekao je Jakovina.

Dodao je da se kroz mjere, strateške odrednice i kroz javne politike treba izboriti za što bolje korištenje fondova koji su ispred nas i za što bolju poziciju za razvoj poljoprivrede, a ne dodatnim intervencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Linić je najavio da bi čak iduće godine u proračunu mogla biti komponenta za poljoprivredu, za poticaje još i manja. Je li to znači da seljaci mogu očekivati još manje poticaje?

"Nećemo sad licitirati što može i kako može, proračun je u izradi ispred nas, maksimalno ćemo uvažavati opravdane zahtjeve poljoprivrednika i vidjeti što se može. Očekujemo i prvih 25 posto izravnih potpora i iz proračuna EU i da će sve godine ispred nas biti bolja situacija sa potporama, ali neće više biti nerealnog i nekorektnog trošenja samih potpora", rekao je Jakovina.

Na sastanku koji je trajao četiri sata nije se sve svodilo na razgovor o potporama, rekao je ministar.

"Bilo je dosta argumentiranog ako pomaknemo u stranu dio sugovornika koji su došli provocirati i dalje raditi nered. Čuli smo i dobre, argumentirane rasprave u tom dijelu pa smo i predložili neke mjere. Govorimo o reprogramu poreznih obaveza samih poljoprivrednika koje su i do sada mogli ali zbog neinformiranosti nisu koristili, novi model koji ćemo osmisliti i ponuditi za organizaciju jesenske sjetve i najvažnije, novi sustav potpora odnosno sukladno kreditaciji i novom modelu koji je već ove godine isplaćivan napravit će se izračuni i već krajem 10. mjeseca poljoprivrednici će znati koliko će sredstava imati za isplatu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ima li šanse za nastavak pregovora, Jakovina je rekao kako "na ovaj način i u ovoj formi nema šanse jer danas je bilo licitiranja sa zahtjevima od 300-400 milijuna kuna pa sve do milijardu i 600 ili dvije milijrade kuna".

"To je nerealno i na taj način ne možemo planirati proračun. Točno smo stali odgovorno iza onoga što je planirano, isplatili smo opet s ciljem i pomoći hrvatskim seljacima i hrvatskom agraru na vrijeme kroz ove mjere. Prosvjedi su legitimno pravo svih poljoprivrednih proizvođača, ali pritisci, blokade, ucjene, iznude ne", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati mog rada će govoriti o tome da li ću raditi ovaj posao ili ne. Ako budemo loši u korištenju fondova, ako ne provedemo sve reforme koje trebamo provesti onda ću sam dati ostavku i otići. Ali ne na pozive sa ceste, na pritiske ljudi koji često iskrivljavaju istinu, koji krivo informiraju javnost i poljioprivredne proizvođače", zaključio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo