cijela zgrada na popisu / Brojne nepravilnosti prilikom sakupljanja potpisa za 'U ime obitelji'

Hoće li Hrvati na referendumu odlučivati o tome da se brak i Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene još je upitno. Iako je predano čak dvadesetak posto potpisa više nego što je potrebno - procedura skupljanja mogla bi biti sporna. Navodno potpisivalo se u ime drugih osoba, a na nekim je predanim papirima potpisana i cijela zgrada. Ministarstvo uprave i zavod za statistiku provjeravaju podatke.

19.8.2013.
14:01
VOYO logo

Želi li zaista 750 tisuća Hrvata da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene Ministarstvo uprave i Zavod za statistiku tek provjeravaju. Neslužbeno već je otkriveno da su potpisi duplicirani, ali i potpisivani u ime drugih osoba. Iz inicijative kažu da se radi o manipulaciji.

Iz Vlade se, doduše neslužbeno, čuje da je sporna procedura prikupljanja potpisa. Ministar Bauk samo potvrđuje da potpisi još nisu provjereni, ali pred kamere ne želi. Baš kao ni SDP-ov šef Odbora za Ustav čiji će članovi sredinom rujna imati ključnu ulogu u odlučivanju o tome hoće li se održati referendum o ustavnoj definiciji braka. No, što o tome misle - jasno su rekli.

“Mi se oštro protivimo skupljanju potpisa i smatramo pomalo sramotnim ovu inicijativu i osobno se nadam da ona neće uspijeti i pozivam ovim putem sve građane da odbiju dati svoj potpis na inicijativu”, kazao je Peđa Grbin.

Za raspisivanje referenduma potrebna je 451 tisuća valjanih potpisa, a od predanih 750 tisuća ispravnost će se provjeravat na uzorku od njih 30-ak tisuća. Tek ako ne bude većih odstupanja izvješće se šalje u Sabor gdje će se donijeti odluka o održavanju referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo