SAMO PUPOVAC UZ NJEGA / Milanovićev rat: Sam protiv svih zbog Lex Perkovića

Premijer Zoran Milanović uzvraća udarac. Na optužbe Bruxellesa da Hrvatska štiti komunističke ratne zločince poručuje da se tako ne razgovara ni s neprijateljem te da se služe istim jezikom kao HDZ. Europska komisija i danas ponavlja kako se potpisano mora poštovati i provesti europski uhidbeni nalog. Protiv stava premijera i dalje je oporba i prva potredsjednica njegove Vlade, a podržava ga Milorad Pupovac.

27.8.2013.
19:50
VOYO logo

Iako smo dobrodošlicu u Europsku uniju dobili prije manje od dva mjeseca, između Europske komisije i nove članice i dalje vlada verbalni rat. Iako je vrijeme odavno isteklo, ministar pravosuđa Orsat Miljenić još nije odgovorio na ultimatum o ukidanju takozvanog Lexa Perkovića.

"Djelovali smo već protiv država članica bez obzira kako velike ili male bile, jednako kao što smo već djelovali protiv europskih vlada, bez obzira na njihovu političku orijentaciju”, kazala je Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

"Zašto se obrazloženje zahtjeva na jedan način kod jednih, a na drugi kod drugih”, upitala je Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa.

Zato jer smo to potpisali u pristupnom ugovoru – jasna je bivša premijerka.

“Postojali su izuzeci i kad je Hrvatska počela pregovarat. Tada nitko, pa ni premijer Milanović nije spomenuo mogućnost ograničenja”, rekla je Jadranka Kosor.

Sad je za to kasno, kaže, ali ne i za ukidanje sporne odredbe, pa je taj prijedlog poslala u saborsku proceduru. Možda će to prihvatiti i njen bivši šef jer se i on s tim slaže, ali i misli da time Vlada skriva komunističke zločine.  

"Da li oni to rade svjesnoi ili zato što su nesposobni? Ja bih čak volio da su nesposobni, kao što su nesposobni u riješavanju drugih problema. Ako rade to svjesno, onda je to jako opasno", dodao je Tomislav Karamarko.

Diplomati EU-a zgroženi potezima Vlade: Kasnije će biti panika!

Ministarstvo pravosuđa EK-u: Kako nas se usuđujete prozivati?!

Pusić: Uskladimo svoj zakon s europskim standardima!

EK zbog 'Lex Perković' najavljuje kazne, Pusić smirena

Istekao rok Bruxellesa za očitovanje o Lex Perković

Upravo suprotno, kaže potpredsjednik SDSS-a. Za njega je  opasan način obračanja iz Europske unije.

Jezik koji je upotrijebila glasnogovrnica ima elemente hladnoratovskog jezika i ima elemente ideološko političke kampanje", zaključio je Milorad Pupavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je tako jedan od rijetkih na Milanovićevoj strani. Jer za ukidanje famozne odredbe je cijela oporba, pa i njegova prva potpredsjednica i šefica diplomacije Vesna Pusić. Osim lomljenja koplja s Europom koja nam sve glasnije prijeti sankcijama,  Milanović bi tako mogao zbog samo jedne odredbe zakona izazvati i krizu unutar vlastite koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo