BORBA STOŽERA IDE DALJE / 'Dvojezične ploče narušavaju teško stečeni mir u Vukovaru'

Dosadašnje aktivnosti, ali i buduće planove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pred kamerama RTL-a Danas prokomentirao je član Stožera Vlado Iljkić.

3.9.2013.
18:35
VOYO logo

Nastavljeni su prosvjedi protiv dvojezičnosti u Vukovaru. No, za razliku od jučerašnjeg nasilnog uklanjanja ploča oko tisuću prosvjednika mirno je šetalo gradom.

U međuvremenu osvanule na još nekoliko institucija, a sve ih, kao što je u RTL-u Danas najavio potpredsjednik Vlade RankoOstojić, čuva interventna policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šetorica privedenih prosvjednika su puštena iako je DORH za trojicu tražio pritvor. Županijski sud odbio im je odrediti istražni zatvor.

Prosvjedi su za danas završili, no već sutra u 10 sati se nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnje aktivnosti, ali i buduće planove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pred kamerama RTL-a Danas prokomentirao je član Stožera VladoIljkić.

"Ustavni zakon se ostvaruje na temelju netočnih podataka. Ne moramo ni dokazivati da je štetan i po drugim stvarima. Primjerice, ne doprinosi međusobnom poštovanju između većinskog naroda i srpske etničke zajednice. Narušava teško stečeni mir. Ali, notorna je činjenica i da šteti zdravlju", rekao je Iljkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li jučer ipak sebi napravili lošu uslugu što ste nasilno skidali ploče?

"To je izraz emotivnoga stanja. Imamo veliku skupinu ljudi koja je frustrirana takvim postavljanjem ploča. Radi se o direktonim stradalnicima Domovinskog rata, s osobnim iskustvom stradanja. Sve što se događalo bilo je jače od njih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je bilo mirno u Vukovaru, bez obzira na neke manje izgrede. Kada policija otiđe možete li garantirati da ploče neće biti skinute?

"Nema toga jamstva i mislim da će ovo iscrpljivati i nas i policiju do krajnjih granica. Jedino jamstvo opstojnosti ovih ploča jest dogovore nas i Vlade. Pozivam i ministra Matića da u Vladi lobira za dogovor s nama", rekao je Iljkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo