Sankcije iz Bruxellesa / Komisija predlaže: Pojačani nadzor i uskrata novca za Schengen

Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tom pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako ona u sljedećih nekoliko dana 'Lex Perković' ne uskladi s europskim zakonima.

18.9.2013.
12:13
VOYO logo

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tom pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako ona u sljedećih nekoliko dana zakon ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska komisija je danas pokrenula proceduru aktivacije članka 39. pristupnog ugovora kako bi poduzela odgovarajuće mjere zbog hrvatskog nepoštivanja Europskog uhidbenog naloga. Što to znači u praksi? Od danas, ono što vam je potpredsjednica Reding već jučer objasnila, počinjemo konzultacije s državama članicama EU kroz sljedećih deset dana", rečeno je na današnjem redovnom brifingu u Bruxellesu.

Komisija predlaže "pojačani monitoring i suspenziju" sredstava za pripremu za ulazak u schengenski prostor. Priopćenje na engleskom možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, nema naknadnog monitoringa, ali upravo zato imamo zaštitne klauzule u pristupnom ugovoru koje omogućavaju Europskoj komisiji da reagira nakon ulaska u Europsku uniju u slučaju da postoje ozbiljna kršenja europskog zakonodavstva. Zato postoji mehanizam koji Komisiji omogućava taj 'pojačani monitoring' Hrvatske, to je samo jedna od opcija, ali konačna odluka koje će mjere biti poduzete bit će donesena tek nakon konzultacija s državama članicama. Naravno, konzultacije s državama članicama su vrlo važne Komisiji kako bi vidjela njihova stajališta i to je pravna nužnost kako bi se uopće aktivirao članak 39. pristupnog ugovora. Sada teče period od 10 dana u kojem države članice moraju dati svoje mišljenje i Komisija će nakon toga nastaviti proceduru ukoliko ne bude novog razvoja događaja u Hrvatskoj koji bi zahtijevao preispitivanje ovog slučaja", rekla je MinaAndreeva, glasnogovornica Viviane Reding.

Reakcije vladajućih i oporbe

"Ovo je potpuno očekivana odluka. Svima u ovoj zemlji bilo je jasno što će se dogoditi. Svima, osim premijeru. Ova Vlada nije dobila mandat da bi Hrvatska bila kažnjena sankcijama", izjavio je HDZ-ovac GordanJandroković nakon što se vijest o sankcijama Europske komisije proširila do saborskih klupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva potpredsjednica Vlade VesnaPusić vjeruje da ništa još nije gotovo.

"Ne treba trčati pred rudo. Moramo se dogovoriti i usuglasiti. Premijer i ja smo na istoj strani i problem ćemo riješiti, ali to nećemo raditi preko medija", rekla je Vesna Pusić dodajući kako koalicija nije upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova RankoOstojić smatra kako eventualne sankcije Europske komisije neće štetiti uvođenju Schengena.

"Novac ćemo povući kada ta sankcija (ako do nje i dođe) prestane vrijediti sredinom iduće godine", izjavio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo