vodi teroristički napad / Pokolj u Keniji je organizirala 'bijela udovica'?

Image
Foto: Twitter

Samantha Lewthwaite je 'bijela udovica' Jermainea Lindsaya, jednog od napadača koji su se 7. 7. 2005. raznijeli tijekom terorističkih napada u Londonu. Ime 'bijele udovice' je militantna skupina Al Šabab objavila na svom profilu na Twitteru.

23.9.2013.
13:18
Twitter
VOYO logo

Teroristički napad u trgovačkom centru, u kojem je ubijeno 68, a ranjeno oko 200 osoba, organizirala je i koordinira Samantha Lewthwaite, prenosi Daily Mail.

Naime, Lewthwaite je 'bijela udovica' Jermainea Lindsaya, jednog od napadača koji su se 7. 7. 2005. raznijeli tijekom terorističkih napada u Londonu.

Ime 'bijele udovice' je militantna skupina Al Šabab objavila na svom profilu na Twitteru.

“Sherafiyah Lewthwaite aka Samantha je hrabra dama! Mi smo sretni što je imamo u svojim redovima", napisali su na društvenoj mreži.

Pripadnici kenijske vojske su već ranije izjavili kako je među napadačima 'bijela žena pokrivena velom'.

"Sve kontrolira ta muzungu (bijela) žena. Ona im naređuje što da rade", rekao je jedan vojnik.

Kako prenose britanski mediji, Lewthwaite je porijeklom Irkinja, koja je 2005. godine, nekoliko tjedana nakon napada u Londonu, nestala. Izgubio se trag i njoj i njezino dvoje djece koje ima s jednim od londonskih bombaša. Navodno ju je tadašnji partner i otac njezine djece upoznao s islamom, koji je ona prigrlila.

Izbjegla je uhićenje 2011. godine nakon što je policija u njezinom stanu u Mombasi pronašla kemikalije slične onima koje je njezin suprug koristio za izradu bombe.

Također je bila optuživana da financira  al-Qa'idu na istoku Afrike te da obučava vlastiti ženski džihadistički tim.

Podsjetimo, kenijska vojska izvijestila je u nedjelju da je oslobođena većina talaca u trgovačkom centru u Nairobiju, gdje je u napadu islamističke militanatne skupine al Shabaab ubijeno najmanje 68 osoba, a oko 200 ranjeno. Intenzivna pucnjava i snažne eksplozije čule su se u ponedjeljak u zoru u trgovačkom centru. Nakon pucnjave uslijedile su tri snažne eksplozije, a zatim se stanje ponovno smirilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo