STANJE SE SMIRUJE / Vojska kontrolira šoping centar, svi taoci oslobođeni

Image
Foto: AP

U utorak ujutro još su odjekivale eksplozije i vidio se gusti crni dim. Kenijska vlada je u ponedjeljak navečer izvijestila da su svi taoci najvjerojatnije evakuirani. U napadu su, po podacima Crvenoga križa, poginule barem 62 osobe, isto toliko ih se vodi kao nestali, a dvjestotinjak je ranjeno.

24.9.2013.
8:19
AP
VOYO logo

Kenijske snage kontroliraju trgovački centar Westgate u Nairobiju koji je u subotu bila napala islamistička skupina povezana sa somalskim pobunjenicima Al-Shabab, priopćilo je u noći na utorak kenijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Kontroliramo Westgate", poručilo je ministarstvo na svom Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak ujutro još su odjekivale eksplozije i vidio se gusti crni dim. Kenijska vlada je u ponedjeljak navečer izvijestila da su svi taoci evakuirani. U napadu su, po podacima Crvenoga križa, poginule barem 62 osobe, isto toliko ih se vodi kao nestali, a dvjestotinjak je ranjeno.

"Naše snage pretražuju centar kat po kat, tražeći je li još netko ostao. Vjerujemo da su svi taoci oslobođeni", stoji na Twitter profilu ministarstva unutarnjih poslova. Dodaje se da policija u potpunosti kontrolira zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kenijske vlasti izvijestile su u ponedjeljak da su poginula trojica napadača. No sudbina ostalih članova skupine, raznih nacionalnosti, još je nepoznata, a ne zna se ni koliko ih je još u zgradi.

Kenijska ministrica vanjskih poslova AminaMohamed rekla je da su među napadačima dva ili tri Amerikanca u dobi od 18 i 19 godina, somalijskog ili arapskog podrijetla te jedna Britanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je Britanka "ovo učinila već mnogo puta", piše BBC.

Agencija France presse pak piše da se kenijske snage još bore s "jednim ili dvojicom" naoružanih islamista skrivenih u trgovinskom centru. Islamisti su lokalizirani i izolirani u ili pokraj kazina na katu trgovinskog centra, a nekoliko talaca je spašeno i evakuirano u vojnu bolnicu, dodaje AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na Westgate je najsmrtonosniji napad u Nairobiju nakon samoubojičkog napada al-Qaide na američko veleposlanstvo u tome gradu u kolovozu 1998., u kojemu je poginulo više od 200 ljudi.

Sjedinjene Države, čiji je predsjednik BarackObama izrazio žaljenje zbog "strašne tragedije" i ponudio pomoć Keniji, rekle su da provjeravaju nepotvrđene informacije po kojima su među napadačima barem trojica američki državljani.

Kenijska policija je izvijestila da ispituje informacije po kojima je u napad "umiješana" Britanka Samantha Lewthwaite, udovica jednog od bombaša samoubojica koji su 7. srpnja 2005. izveli napade u Londonu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo