TREBA NAĆI SREDINU / Grčić za RTL Danas: 'Kritike zvuče - budimo realni, tražimo nemoguće'

'Vidite, ove kritike koje čujemo zvuče - budimo realni, tražimo nemoguće. HUP traže da sve režemo, sindikati kažu 'nemojte ništa dirati', a oporbenjaci valjda brzo zaboravljaju da su kumovali ovom stanju u kojem jesmo', rekao je potpredsjednik Vlade.

26.9.2013.
18:47
VOYO logo

Smjernice ekonomske i financijske politike za razdoblje od 2014. do 2016., nove reformske mjere, kao i žestoke kritike oporbe koja će čak tražiti glasovanje o povjerenju Vladi komentirao je u RTL-u Danas potpredsjednik te iste Vlade Branko Grčić.

Kritike stižu, oštre su. Kažu, napravili ste premalo, prekasno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite, ove kritike koje čujemo zvuče - budimo realni, tražimo nemoguće. HUP traže da sve režemo, sindikati kažu 'nemojte ništa dirati', a oporbenjaci valjda brzo zaboravljaju da su kumovali ovom stanju u kojem jesmo. Dakle, ova Vlada pokušava naći sredinu, biti umjerena, ne dirati one najugroženije socijalne skupine, ali ni plaće zaposlenih. Našli smo određena mjesto u proračunu gdje može štedjeti, a da ne ugrozimo standrad najvećeg broja ljudi u ovoj zemlji", rekao je Grčić.

Ali zar ne ugrožavate standard ovim naglim podizanjem PDV-a? Kažete da za reforme treba vremena, a preko noći dižete PDV?

"Budite uvjereni, da su ovo minimalne korekcije stope PDV-a. Dakle, riječ je o ovoj središnjoj stopi i tih dva-tri posto nikoga u ovo zemlji neće osiromašiti", dodao je potpredsjednik Vlade.

Što nije riječ o nekim osnovnim životnim namirinicama? Spominje se moguće podizanje nulte stope na kruh i mlijeko?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Linić je rekao danas jasno rekao da će se tražiti balans između ove dvije stope, na način da se određene uštede ostvare, da prihodi u proračunu budu veći, ali bez bitnog ugrožavanja standarda građana", objasnio je Grčić te nastavio o stanju deficita:

"Ove godine defict raste autonomno za sedam milijardi zbog ulaska u Europsku uniju (3,5 milijarde), kamate na javni dug (2,5 milijarde) koji je akumuliran svih ovih godina, na to ne možemo tjecati. Nitko u ovoj zemlji tko vas pokušava uvjeriti da može drugačije, vjerujte mi, u ovom trenutku jako teško. Ova Vlada čini sve da ovim paketom mjera koji je odmjeren, koji štiti ugrožene skupine i najveći broj građana u ovoj zemlji, a zahvaća u one kategorije koji ima nešto veći dohodak. Zapravo, pokušava odarditi balans, ostvariti određene uštede i sredite stanje proračuna".

A što je s clean startom na koji je potrošeno stotine milijuna kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma riječ je o staotinama tisuća kuna. Ja govorim o nečemu drugom, troškovi koje smo zatekli mjerili su se u milijardama kuna.  Sve to sada dolazi na naplatu. EU kaže, sve što ste dosad skrivali u proračunu, to sada morate pokazati i to je ta startna pozicija iz koje se dolazi u poziciju prekomjernog deficita, to izbjeći ne možemo. Dakle, riječ je deficit koji ide na 4,9 posto. U sljedeće tri godine deficit moramo smanjiti ispod 3 posto BDP-a, to je ključni cilj ove Vlade i svih vlada koje će doći iza ove vlade", zaključio je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo