gradovi u smeću / 'Nek' se snađu, bez dozvola više ne smiju gospodariti otpadom!'

Zaprešić, Pazin i Trogir prvi su gradovi zahvaćeni akcijom Velika čistka na kojoj već nekoliko mjeseci radi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Gradovi imaju rok od 15 dana da pronađu način kako će i gdje odlagati otpad ili im slijede kazne!

7.10.2013.
17:40
VOYO logo

Na adrese komunalnih poduzeća u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru stiglo je rješenje Inspekcije zaštite okoliša iz resornog ministarstva prema kojima im se zabranjuje odlaganje svih vrsta otpada, a sve zato što nemaju važeće dozvole za odlaganje i već godinama nisu pokrenuli sanacije odlagališta.

Zaprešić, Pazin i Trogir prvi su gradovi koji su zahvaćeni akcijom Velika čistka na kojoj već nekoliko mjeseci radi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Inspektori Ministarstva pročešljali su odlagališta po Hrvatskoj i kontrolirali imaju li dozvolu za gospodarenje otpadom, rade li u skladu s njom te koliki je udio odloženog miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada.

Osim spomenuta tri grada, rješenja sa zabranom odlaganja svih vrsta otpada može očekivati još 15-ak gradova u Hrvatskoj.

"Nek se snađu! Od 15.10. ne smiju više gospodariti otpadom. Nema više tolerantnog prostora između zakona i stanja na terenu. Rješenje je da si ishode dozvolu. Ne moraju se građani bojati napuljskog scenarija jer lokalne vlasti mogu i kazneno odgovarati ako ne krenu u postupak za dozvole", komentirao je slučaj resorni ministar Mihael Zmajlović.

Gradovi imaju rok od 15 dana da pronađu način kako će i gdje odlagati otpad. Jedini način je dogovor sa susjednim općinama ili županijama koje imaju ispravna odlagališta.

A ako ne izvrše što im je naloženo, kazne mogu biti do dvije godišnje bruto plaće za fizičke osobe i do 10 godišnjih bruto plaća za odgovorne osobe, što znači da mogu iznositi i do 950 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo