POLICIJA UZVRATILA / Huligani napali Paradu ponosa u Podgorici

Image
Foto: vijesti.me

Policija se sukobila sa stotinjak prosvjednika koji su probali doći do centra grada. Huligani su petardama te kamenjem nasrnuli na povorku, ali je policija uzvratila pendrecima i suzavcem.

20.10.2013.
12:27
vijesti.me
VOYO logo

Sudionici Parade ponosa, koja je u nedjelju održana u Podgorici pod iznimnim mjerama osiguranja, evakuirani su policijskim vozilima iz središta grada jer im se na drugi način nije mogao osigurati izlaz iz područja gdje je održan prvi Gay Pride u glavnom gradu Crne Gore.

Protivnici Parade ponosa bacali su na sudionike suzavac i razne eksplozivne naprave te su se sukobljavali s policijom, a policija je uzvratila pendrecima i suzavcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici pridea, njih ukupno stotinjak, u 11 sati započeli su šetnju središtem grada, te su se potom organizatori obratili okupljenima.

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić rekao je da u Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive, te da će se nastaviti boriti dok ne osvoje potpunu slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi. Oni su najavili novo okupljanje sredinom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da je Povorka potvrda da je podrška crnogorske vlasti istinska a ne deklarativna, te da je pokazala da je ispred država regije.

Ministar za manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora pokazala da je svim njenim građanima zajamčeno pravo okupljanja. Dodao je da država neće dopustiti da se bilo koji građanin osjeti manje vrijednim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored ministra Numanovića, u koloni su bili još i savjetnik premijera Jovan Kojičić, predstavnici civilnog društva i regionalnih LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i predstavnici diplomatskog zbora.

Sudionici Povorke nosili su zastave duginih boja i EU. Na čelu povorke bio je transparent "Crna Gora ponosno", a potom "Gay je OK", kao i transparenti "Svako ima svoje pravo", "Napredak je tolerancija”, "Ovo su i naše ulice” i "Ponosan sam jer sam na pravoj strani povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a jako policijsko osiguranje pratilo je sudionike. Kako javljaju podgorički mediji više desetina huligana je uhićeno.

Grupa protivnika Povorke ponosa pokušala je na više mjesta u gradu probiti policijski kordon, ali u tome su bili spriječeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 2.000 pripadnika policije je organiziralo pet sigurnosnih prstenova, a grad je nadlijetao i policijski helikopter.

Ovo je prvi Gay Pride održan u Podgorici, a onaj održan u srpnju u Budvi bio je obilježen žestokim sukobima policije i protivnika pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije samog početka policija je oko 10 sati privela par ljudi jer su imali pripremljene Molotovljeve koktele, a samo 30 minuta prije početka netko je aktivirao eksploziv kraj hotela "Crna Gora".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo