sprovod sutra u 16 h / Umro trogirski slavuj Vinko Coce u 59. godini života!

Image
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Vinko Coce preminuo je sinoć u splitskoj bolnici nakon zdravstvenih problema, zbog kojih je bio hospitaliziran od svibnja.

27.10.2013.
9:24
Nel Pavletić/PIXSELL
VOYO logo

Trogirski tenor Vinko Coce preminuo je iza ponoći u splitskoj bolnici u 59. godini života.

Coce je od svibnja bio u KBC Split zbog teške infekcije. Prije nekoliko tjedana je operiran, no nažalost sporo se oporavljao zbog uznapredovale i jake infekcije.

Legendarni pjevač se godinama borio s s prekomjernom težinom, zbog čeka je bolovao od dijabetisa i imao visok tlak.

Sprovod će biti sutra u 16 sati na gradskom groblju u Trogiru.

Coce je rođen u rođen 22. prosinca 1954. godine u jednoj od najstarijih obitelji s čiovske strane današnjeg Trogira.

Nakon završene Obrtne škole, Coce radi u trogirskom brodogradilištu, a njegov interes za glazbu raste pa 1972. godine započinje suradnju s klapom Trogir uz koju ostaje sve do početka samostalne karijere. 1983. godine je primljen za zborskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje pet godina uspješno pjeva pjeva cjeloviti operni repertoar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samostalna karijera

Samostalnu karijeru Vinko Coce započinje 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. To, nažalost, donosi prekid suradnje s klapom Trogir, koja dijelom i zbog toga prestaje s radom 1995. godine.

U Domovinskom ratu nastupa diljem zemlje i inozemstva na raznim skupovima prosvjeda protiv rata i potpore braniteljima te na mnogim humanitarnim koncertima.

Nakon rata, započinje suradnju s Nenom Ninčevićem i Joškom Banovom, što rezultira i prvim estradnim uspjehom. Coce 1993. snima svoj prvi album Mirno spavaj, ružo moja, koji je donio i nekoliko hitova. Te godine osvaja i Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom Sićaš li se, Lungomare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeh na nacionalnoj razini

Godine 1994. nastupa na Dori s pjesmom Zlato moje. Uskoro dolazi i nominacija za Porin, za pjesmu Kora kruha u vinu. Nagradu doista i dobiva, zajedno s Klapom Trogir, i to kao priznanje za rad na polju njegovanja i unaprijeđenja tradicionalnog klapsko-dalmatinskog pjevanja.

Ovi su mu uspjesi osigurali popularnost na nacionalnoj razini.

Vinko i prijatelji

Zbog uspješne solističke karijere, Coce 2000. postaje članom Hrvatske glazbene unije, te dobiva status slobodnog umjetnika. Pored toga, Coce je stalni član komornog zbora samostana benediktinki i sv. Nikole u Trogiru.

U lipnju 2003., u Trogiru je organiziran samostalni koncert Vinko i prijatelji, na kojem nastupaju i Oliver Dragojević, Klapa Trogir, Klapa Tragos i, kao pratnja, grupa Delfini.

U kolovozu iste godine organizirao je predstavljanje svjetskih, manje poznatih tenora, pod nazivom Prvo međunarodno natjecanje mladih tenora, uz medijsku pozornost i pokroviteljstvo predsjednika RH Stipe Mesića. Natjecanje se organiziralo do 2006. godine na trogirskoj ljetnoj pozornici.

Te godine izdao je svoj peti albuma pod nazivom More sinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrdeset godina karijere

Na velikom spektaklu Ne damo te pismo naša 2008. godine pred desetak tisuća obožavatelja na splitskom Poljudu, Coce je obilježio 40 godina karijere. Spektakl je otvorio pjesmom Da je meni s tobom kroz pasike koja je obilježila početak njegove solo karijere, a publiku je posebno razgalio i pjesmom Dalmacijo, sve ti cvitalo.

U njegovom opusu pjesama nalaze brojne hitovi poput Vilo moja, Ribari , More li, Mirno spavaj ružo moja, Kada umren umotan u bilo, Sićaš li se, Lungomare, Dalmacijo, sve ti cvitalo, Da je meni s tobom kroz pasike, Dalmacija, more, ja i ti i brojni drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo