BURNA RASPRAVA O REFERENDUMU / 'Da smo s ovom inicijativom krenuli ranije, danas ne bismo bili u EU'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju.

6.11.2013.
11:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

13:30 - Ponovno je nastupila stanka. Saborska rasprava se nastavlja u 15 sati.

13:15 - Stav Milorada Pupovca je da inicijativa nije dobra, ali i da saborska rasprava nije odgovorna. Uvjeren je i da Hrvatska danas ne bi bila članica EU da smo s ovom inicijativom krenuli prije ulaska u Uniju. HDZ-ovcima, koji su se u svojoj argumentaciji pozvali na europske konvencije, Pupovac je uzvratio da njihov smisao nije uvođenje restrikcija oko karaktera braka, već da se je njihov smisao da mladići i djevojke ne mogu stupiti u brakove prije 16 godina, ali i sloboda stupanja u brak, a ne dogovoreni brakovi.

"I vi to znate, bolje od mene. Kao što mnoge druge stvari znate bolje od mene kada je posrijedi pravo kolega Šeks, ali svjesno to drugačije interpretirate i manipulirate. Radite nešto nedopustivo, a to je da interpretirate odredbe konvencija u funkciji ideološkog modela", rekao je.

12:45
- Novu stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala tvrdnja HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret".

Željko Reiner (HDZ) ponovio je ranije izgovoreni stav o toj izjavi. Nikada se ranije, rekao je, nije dogodilo da se jedna građanska inicijativa ovdje proglašava prljavim pokretom. Upitao je je li to stav čitave 'Kukuriku koalicije' te hoće li se ubuduće tako tretirati sve građanske inicijative.

11:35
- Furio Radin upozorio je na jednu stvar. "Ovakvim modalitetima mi ćemo sutra skupiti potpise i za dvojezičnost. Što je veća ekonomska kriza, to je jednostavnije skupiti potpise. Brak ovim prijedlogom umjesto mjestom vrijednosti postaje mjesto zabrane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:24 - Milorad Pupovac (SDSS) pokušao je malo smiriti strasti.

"Ovo nije prljava inicijativa, ali rasprave posljednjih šest mjeseci zagađuju hrvatsku javnost. Mi raspravljamo o imaginarnim problemima, valjda zato što nismo spremni rješavati stvarne probleme. Ako govorimo o braku, onda pričajmo o tome koliko se brakova sklapa, a onda razvodi..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:16 - "Zar mislite da je tih 750.000 građana sudionici prljavog pokreta?! Kad netko misli različito od vas onda je to prljavi pokret?! Demokracija se treba temeljiti na pluralizmu mišljenja. Ovakav pristup netolerancije zbog drugačijih svjetonazorskih stavova ne može se prihvatiti", odgovorio je Reiner Kolmanu.

'Homoseksualna dragovoljna zajednica - HDZ!'

10:45 - Nova stanka u Saboru jer je Igor Kolman (HNS) inicijativu 'U ime obitelji' nazvao prljavim pokretom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:41 - "Svaki put kad HDZ počinje ideološki rat ja se pitam što će biti s novcem građana. Jučer sam primio jedan presmiješni mail u kojem nam se predlaže da kada budemo raspravljali o Zakonu o registriranom partnerstvu da tu zajednicu nazovemo homoseksualna dragovoljna zajednica - HDZ", rekao je Nenad Stazić (SDP).

10:31 - "Iznenadila me ostrašenost kojom govorite. Cijeli Vaš govor je oda nepoštivanja različitosti. Unesite obvezu certifikata kojim se potvrđuje kojeg ste spola, budite dosljedni. Da se ne bi ustanovilo da smo Vi ili ja, gospodine Reiner, u braku s istim spolom!", rekao je zastupnik Jurjević (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:29 - "Neprihvatljiv je dio odluke Odbora za Ustav i zakonodavstvo jer se time osporava odluka građana. Kao što je upozorio Ustavni sud, taj dio je neprihvatljiv. Je li potrebno od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti? Nije. Nema nikakvih ustavnopravnih zaključaka dovoljnih da se traži ocjena ustavnosti. Vjerujem da će Sabor raspisati referendum, ali bez one sporne odredbe. Da za referendum, ali da ima direktni pravni učinak", rekao je Vladimir Šeks.

10:25 - Peđa Grbin potom je iznio prijedlog o raspisivanju referenduma (1. prosinca), a nakon njega za govornicu je ponovno stigao Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Po običaju, vladajući se ne obaziru ni na što. HDZ podržava raspisivanje referenduma, ali i dalje se bojimo da će se smicalicama pokušati opstruirati. Hrvati imaju endemsku bolest da zaboravljaju, pa da podsjetim. Lani je nasilno uveden spolni odgoj kojim se promiče niz svjetonazorskih pogleda suprotnih pogledima građana. Ustavni sud donio je odluku, a vladajući su to samo dijelom promijenili. I to je bio poticaj građanskoj inicijativi 'U ime obitelji', iz bojazni što bi se dalje moglo događati. U zadnje dvije godine zakoni se mijenjaju kao papirnati rupčići pa su se bojali da se tako ne promjeni i obiteljski zakon", kaže Reiner.

10:15 - HDZ-ovcima je potom odgovorio SDP-ovac Ivan Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam čega se vi bojite! Građani će izaći i reći što žele i mi ćemo prihvatiti tu odluku. Ne možete vi odlučivati kako će se oni izjasniti. Kamo sreće da je takve odgovornosti prema građanima bilo i prije. Vi želite prejudicirati rezultat referenduma, ali to ne možete. Ne možete spriječiti da govorimo o tome hoćemo li i kako glasovati, to je naša obveza", rekao je Dragovan.

'Radite mimo procedure kako biste mogli osporiti referendum'

09:51 - Nakon Reinerovog izlaganja stanku je tražio klub zastupnika SDP-a i to zbog "lažnih optužbi i obmana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

09:51 - Željko Reiner optužio je vladajuće da su odluku o referendumu poslali u Sabor mimo procedure i to iz jednostavnog razloga - da bi kasnije, nakon pozitivnog rezultata referenduma, mogli osporiti njegovu primjenu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno se manevrom kojim se krši upozorenje Ustavnog suda želi prevariti građane. Treba unijeti dvije izmjene - protuustavni dio da se promjeni Ustava tek pristupa treba izbrisati i dopuniti dio kojim će se odmah odluka unijeti u Ustav. Bojimo se da bi vladajući opet mogli izigrati volju građana nakon provedenog referenduma. Želimo skrenuti pozornost da su se državne institucije uključile u meritum stvari na način da se izjašnjavaju kako bi trebalo glasovati. To je kampanja protiv referenduma. Vlada je dužna objektivno izvijestiti građana", rekao je Reiner.

09:35 - Željko Reiner je u ime HDZ-a zatražio stanku od 15 minuta. Odluku stranke obrazložio je činjenicom da Sabor prvi put odlučuje o raspisivanju narodnog ustavnog referenduma te tvrdnjom da su vladajući htjeli izigrati volju naroda iskazanu u 750.000 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJAVA

ZAGREB - Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja raspraviti prijedlog odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju.

Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik odbora PeđaGrbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku.

Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo