PREDALI ZAHTJEV / Grupa građana zatražila ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Image
Foto: RTL

Taj će referendum, smatraju, dođe li do predložene izmjene Ustava, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i posljedicama takvog događaja.

11.11.2013.
13:48
RTL
VOYO logo

Predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor- referendumsko pitanje' predali su jutros Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene.

"Inicijativa je putem društvene mreže okupila gotovo 4.500 članova, a zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jutros smo predali Ustavnom sudu", rekla je Hini predstavnica inicijative NatašaŠkaričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je da je nedopustivo da se na ustavotvorni referendum, zakazan za 1.prosinca, izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava.

U inicijativi vjeruju da je cilj promjene Ustava onemogućavanje izmjene legislative koja bi dopuštala sklapanje braka istospolnim partnerima, što je protivno osnovnim ljudskim pravima. Taj će referendum, smatraju, dođe li do predložene izmjene Ustava, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i posljedicama takvog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici inicijative ranije su isticali da su zapanjeni razmjerima pravne nepripremljenosti i političke neodgovornosti aktualne vlasti jer Sabor nije od Ustavnog suda zatražio mišljenje je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Smatraju da bi Ustavni sud, s obzirom da bi se na referendumu trebalo odlučivati hoće li se suspendirati tražena prava jedne skupine građana, morao odgovoriti je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo, ako jest, može li se referendum provesti, a ako nije, iz čega proizlazi pravo pretpostavljene većine da instituciju braka između muškarca i žene, koja je zakonski definirana, dodatno zaštite Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Sabor ranije nije tražio mišljenje Ustavnog suda, to je tijelo, nakon što je referendum raspisan, dužno nadzirati ustavnosti i zakonitosti referenduma. To znači da osim ustavnosti referendumskog pitanja, mogu zauzeti stav i je li definiciji braka mjesto u Ustavu ili je to pitanje dovoljno definirati zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo