HRVATSKA NA TREĆEM MJESTU / Svaki peti nezaposleni mlađi je od 24 godine!

Nema recepta za nezaposlenost, osobito mladih po kojoj je Hrvatska na trećem mjestu u EU. Premijer Milanović i ministar rada Mrsić u Parizu su sudjelovali na na konferenciji šefova država i vlada EU o zapošljavanju mladih.

12.11.2013.
19:08
VOYO logo

Marina Marena ima 20 godina i jedina vrata koja su joj otvorena jesu ona Zavoda za zapošljavanje. "Završila sam za komercijalista i ne mogu naći posao jer nemam iskustva", kaže.  

Istu priču priča i MarkoJovanović koji je završio školu za geodetskog tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno nema posla. Nema ni natječaja pa se ne mogu javiti, a kad ima onda nemaš radnog iskustva", rekao je Marko.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje gdje posao traži više od 344.000 ljudi, svaki peti nezaposleni mlađi je od 24 godine. No, Eurostatovi podaci su drastičniji. U 28 zemalja članica 5,6 milijuna mladih nema posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteža je situacija u Grčkoj, zatim Španjolskoj, dok je Hrvatska odmah iza njih. Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima imaju Njemačka i Austrija. Tračak nade onima s vrha ljestvice su garancije za mlade, zbog kojih su ministar i premijer otišli u Pariz.

"To znači da Europa prepoznaje problem. Mjere su da se što više otvori radnih mjesta za mlade i da što prije nađu posao. Svaka zemlja mora postaviti cilj tako da ćemo sa partnerima i nevladinim organizacijama sjesti za stol i vidjeti što je cilj, ne želimo potrošiti novac a da mladi ostanu nezaposleni", rekao je MirandoMrsić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od ostalih zemalja članica koje će s garancijama početi početkom iduće godine, Hrvatska je 23 mjere za mlade počela provoditi još u srpnju. Ministar Mrsić sada računa na europsku pomoć.

"To će se mijenjati s uspješnosti i razvojem mjera. Mi možemo računati na 200 - 250 milijuna eura", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesne problema, sve zemlje članice prihvatile su garancije za mlade - preporučuje se da se mlađima od 25 godina osigura posao, školovanje ili stažiranje i to u roku od 4 mjeseca od registracije.

Šefovi država i ministri rada već su o tome su razgovarali u Berlinu, sada im je domaćin francuski predsjednik Hollande. Do kraja godine svi imaju isti zadatak - napraviti plan koji će primijeniti u praksi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo