ZATRAŽEN ISTRAŽNI ZATVOR / Vidošević na čelu 'hobotnice' koja je izvukla 32 milijuna kuna!

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Uz Vidoševića koji je na čelu 'hobotnice', članice te udružene skupine su voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov te njegova dugogodišnja suradnica Zdenka Peternel.

13.11.2013.
18:19
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević ispitan je poslijepodne u Uskoku, koji je protiv njega pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK i zatražio određivanje istražnog zatvora.

Uskok je istražni zatvor zatražio i za jučer uhićenu voditeljicu Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipu Mladinov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskokovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

O Uskokovom zahtjevu odlučivat će sudac istrage Županijskog suda na ročištu koje će, prema neslužbenim informacijama, početi u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski kombi napustio je zgradu Uskoka oko 17,30 sati, a Vidoševićev branitelj Dražen Delač nije želio novinarima odgovoriti je li njegov branjenik iznosio obranu ili se branio šutnjom.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vidošević na čelu krinimalne hobotnice

Slučaj Nadana Vidoševića preuzeo je USKOK koji suspendiranog šega Hrvatske gospodarske komore tereti za udruživanje u zločinačku skupinu i izvlačenje novca iz HGK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević doveden je na ispitivanje u sjedište Uskoka gdje, kako se neslužbeno doznaje, iznosi obranu zbog sumnja da je organizirao skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna.

Uz Vidoševića koji je na čelu 'hobotnice', članice te udružene skupine su voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov te njegova dugogodišnja suradnica Zdenka Peternel nakon čijeg je uhićena Nadan Vidoševića dao već legendarnu izjavu 'Muž uvijek zadnji dozna'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao njihovi pomagači sumnjiče se Davor Komerički i Igor Premilovac, čije je odvjetnik Branko Šerić, potvrdio da je USKOK preuzeo Vidoševićev slučaj.

Šerić je dodao da će njegov klijent dopuniti svoj iskaz kao što je bio slučaj i kada je taj specijalizirani dio tužiteljstva preuzeo istragu o izvlačenju novca iz HAC-a koju je u početku također vodilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ispitivanja u Uskoku Vidošević će, ukoliko tužiteljstvo za njega zatraži istražni zatvor, biti odveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Šef HGK Nadan Vidošević proveo je noć u pritvoru, a njegov odvjetnik Dražen Delač, kojeg je angažirao, rekao je kako još nije vidio spis i da ne zna što dalje ni kad će Vidošević na ispitivanje. Na izlasku iz Vidoševićeve kuće rekao je samo da je bivši šef HGK-a dobro.

Zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz institucije koju je vodio punih 18 godina Vidošević je uhićen u utorak, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Davor Komerički, uhićen u slučaju Remorker sredinom listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je novac iz Komore izvlačen posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca.

Gotovo deset sati trajala je pretraga njegove vile, koju je okupirala cijela svita istražitelja. U potrazi za dokazima istražitelji nisu zaobišli ni prostore HGK. Pod istragom je i šefica financija Komore Josipa Mladinov.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Istražitelji će, kako se doznaje, nastaviti s pretragom Vidoševićevih nekretnina, ali i više kuća i stanova upisanih na članove njegove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna revizija još je u izvješću za 2010. utvrdila da je Komora od 2005. do 2009. potrošila 7,2 milijuna kuna na 330 umjetnina, iako je ta institucija već imala 460 slika te da je angažirala vanjske tvrtke za poslove koje je sama mogla obaviti.

Na izvanrednoj sjednici Nadzornog i Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore odlučeno je danas da je Nadan Vidošević suspendiran, a na mjesto v. d. predsjednika postavljen je Darko Petričević, koji je ubrzo i smijenjen jer se protiv njega vodi nekoliko kaznenih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Izvanredna skupština na kojoj će se izabrati novi predsjednik sazvana je za petak, 15.11.

Podsjetimo, Vidošević je priveden jučer ujutro oko 7 sati ispred tvornice Kraš, a kasno navečer predan je pritvorskom nadzorniku na Oranicama.

Uhićen je zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore kojoj je na čelu već 18 godina, a navodno ga USKOK sumnjiči za udruživanje u zločinačku grupu radi počinjenja kaznenog djela.

Istražitelji iz HGK iznijeli hrpu dokumentacije i nekoliko slika!

'Uhićenje Vidoševića je dokaz kako je HDZ poslovao'

Vidoševićevih 30 godina zavidne karijere!

'Očito je da sva korupcija nije stala samo na Sanaderu'

Sve se pokrenulo nakon sinoćnjeg puštanja iz pritvora Davora Komeričkog, koji je Vidoševiću svojedobno vodio predsjedničku kampanju, a i drugoosumnjičeni je u aferi Remorker.

Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenkom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Tužiteljstvo sumnja da je Peternel od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jučer oko 18 sati Vidošević je prepraćen u prostorije HGK gdje je policija obavila pretres. Istražitelji su iznosili dokumentaciju, slike i računala, a danas je nastavljena pretraga Vidoševićeve vile. U kući u elitnom zagrebnačkom naselju pronađena je i tajna prostorija s kolekcijom vrijednih umjetničkih djela, za koju mediji tvrde da je "najveća kolekcija slika na Balkanu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo