realno manji za 0,6 posto / Ništa od oporavka: BDP pada osmo tromjesečje za redom

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2013. godine realno manji za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

29.11.2013.
11:49
VOYO logo

Tromjesečni bruto domaći proizvod za treće tromjesečje 2013., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0.6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren izvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (I), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije (C).

Jedan od ciljeva usklađivanja službene statistike Republike Hrvatske sa statistikom Europske unije jest i skraćivanje rokova obračuna tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda te ranija objava prvog rezultata obračuna tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda.

Procjena bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje 2013. godine bit će objavljena u Priopćenju Državnog zavoda za statistiku broj 12.1.1/3., 10. prosinca 2013., u tiskanom obliku i na internetskim stranicama Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo