Nisu homoseksualci problem / U ime fleksibilizacije rada: Što zapravo razara obitelj?

Image
Foto: RTL

Nisu homoseksualci oni koji razaraju obitelji hrvatskih građana, nego golema nezaposlenost, neredovita isplata plaća i uplaćivanje doprinosa, povećavanje dobi za umirovljenje, te inzistiranje na dodatnoj fleksibilizaciji radnih odnosa i tržišta općenito.

29.11.2013.
14:14
RTL
VOYO logo

Dok se cijela nacija trenutno bavi referendumom o ustavnoj definiciji braka, kroz ušicu igle se pokušavaju progurati zakoni koji će bitno utjecati na naše živote i sudbine.

Naime, dvoznamenkasti broj zakona vezan uz sferu rada se donosi upravo sada. Ti zakoni se direktno tiču svakog građana i građanke Hrvatske jer će odrediti koliko ćemo prekovremenih sati raditi u budućnosti, hoćemo li biti i do deset godina zaposleni na ugovorima na određeno te na ostalim prekarnim oblicima rada. Upravo taj zakonodavni okvir će odrediti hoćemo li u mirovine ići sa 67 godina, hoćemo li raditi preko agencija ili pak raditi za kupone.

"Glavna svrha novog prijedloga Zakona o radu je daljnja deregulacija radnog zakonodavstva i fleksibilizacija radnih odnosa. Dok se u mainstreamu fleksibilizacija obično paušalno opisuje kao pozitivan proces koji dovodi do povećanja zaposlenosti i 'konkurentnosti' gospodarstva, ona u praksi  donosi 'nesigurne' oblika rada, lakše otpuštanje radnika (primjerice putem otkazivanja privremenih oblika ugovora), povećanu eksploataciju radnika koji pristaju na lošije radne uvjete zbog straha od gubitka posla i 'rezervne armije rada' koja je uvijek spremna raditi za manje, a što sve naravno dovodi i do smanjenja sindikalnog djelovanja i generalne zaštite  prava, bilo zbog straha radnika od neproduženja ugovora, bilo zbog činjenice da je radnike u nesigurnim tipovima radnih odnosa teže organizirati", pojasnila je aktivistkinja Jelena Miloš za Vox Feminae.

Takve promjene direktno se tiču egzistencije radnika u najširem smislu - od zdravstvenog stanja i socijalnih prava, preko slobodnog vremena i obiteljskog vremena, do ljudskog dostojanstva.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na iste opasne tendencije je već ranije upozorila Ženska fronta za radna i socijalna prava, koja je istaknula kako će prouzročiti dugoročne socijalne procese čije će posljedice biti vidljive u neposrednim radnim odnosima i mirovinskoj potpori, ali će i odrediti smjer društvenih kretanja i budućim generacijama. Ženska fronta stoga traži kodifikaciju radnog zakonodavstva u jedinstven zakon te odbacivanje onih dijelova zakona koji izravno krše radnička prava.

Dugogodišnja sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid je za Libelu kazala kako je opasno mijenjati radno zakonodavstvo u vremenu krize i s golemim brojem nezaposlenosti.

"'Trebamo se prilagoditi tržištu' su fenomenalne sintagme, zvuče jako mudro, no zapravo se radi samo o jednom – izrabljivanju. Da bi jedni mogli živjeti jako dobro i biti besramno bogati, jako mnogo ljudi mora biti beznadno siromašno. To je povijest ljudskog roda, a danas su radnici i radnice roblje 21. stoljeća", izjavila je Milidrag Šmid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Naime, danas više od 90 posto novozaposlenih žena radi na određeno vrijeme. Čak 64,9 posto tih žena je u fertilnoj dobi, a više od 40 posto je bez djece, iako ih želi. Čini se kako je rad na određeno postao pravilo već danas, iako je prvotno trebao biti iznimka. No, ako se ovaj institut ugovora na određeno još više fleksibilizira novim Zakonom o radu, ženama slijedi era dugotrajne nesigurnosti i diskriminacije.

"Čini mi se da se namjerno proizvode nesigurnost i strah među ljudima, prije svega kod mladih žena. Pogotovo ako je mlada žena majka. S jedne je strane organizirana nesigurnost, a s druge strane ravnodušno okruženje. I onda ste usamljena u svojim strahovima i tjeskobama kao pojedinka, a politika vam istovremeno poručuje kako se morate brinuti sama o sebi. Radi se o dehumanizaciji društvenih odnosa. Bešćutnost je postala potpuno legitimna, a obzirnost prema slabijima i nemoćnijima u ovakvom okruženju sve češće nestaje. Kapitalizam ubija solidarnost i potiče kompetitivnost, ali najčešće na račun nekog drugog. Meni to uistinu nema nikakve veze s demokracijom, ali mi ovakva vrsta egzistencijalne prisile ima veze s totalitarizmom. Nesigurnost egzistencije i strah moćna su sredstva vladanja i pacifikacije svakog otpora", upozorila je Milidrag Šmid kako nam gora vremena tek slijede ukoliko ne reagiramo.

Sindikalne središnjice su jučer prekinule pregovore s Mirandom Mrsićem oko Zakona o radu te su izašli iz Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV-a). Sindikati traže ostavku ministra rada jer je izigrao dogovor s njima te najavljuju generalni štrajk.

Ministar Mrsić izjavio je da ni ne pomišlja na ostavku, davši do znanja da od 'fleksibilizacije i dinamizacije' tržišta ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, pitanje je hoće li javnost glasno i jasno ustati te nastojati zaštititi svoja dosadašnja radna i socijalna prava ili će u tišini čekati da postanemo roblje 21. stoljeća - izrabljivani, potplaćeni, bez radničkih prava. Budući da je broj nezaposlenih prešao brojku od 350.000, a Hrvatska je treća po broju nezaposlenih mladih osoba, kucnuo je čas da osiguramo i sebi i svojoj djeci barem mogućnost za dostojanstven rad i svjetlu budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo