odgovor na optužbe / RTL u nedjelju neće izvještavati iz stožera 'U ime obitelji'

Image

'Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje ZA ili PROTIV, ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno", odgovorio je na optužbe glavni urednik RTL Televizije Ivan Lovreček.

30.11.2013.
21:00
VOYO logo

RTL danas neće izvještavati iz stožera "U ime obitelji" nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a nas optužili za pristrano izvještavanje.

Ovakva sramotna odluka "U ime obitelji" dolazi samo dan nakon što je regulator elektroničkih medija pohvalio medije za uravnoteženo izvještavanje o referendumu o braku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje ZA ili PROTIV, ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi, ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao.

Ivan Lovreček, glavni urednik RTL Televizije

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'U ime obitelji' uskratili izvještavanje jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' organizira u nedjelju navečer, 1. 12. 2013.  druženje volontera i podupiratelja Inicijative, ljudi koji su na različite načine doprinijeli održavanju prvog narodnog, ustavotvornog referenduma u 23 godine postojanja Republike Hrvatske.

Brojni hrvatski i strani mediji zatražili su akreditaciju za sutrašnje druženje volontera i podupiratelja. Građanska inicijativa 'U ime obitelji' odlučila je, ne bez žalosti, uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera 'U ime obitelji' jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji – HRT-u.

HRT je kao javna televizija financirana iz proračuna RH i mjesečnim pretplatama od 80,00 HRK koje plaćaju svi hrvatski građani koji imaju TV ili radio prijemnik. Osim obaveze da djeluje kao javna televizija, HRT ima zakonsku i profesionalnu odgovornost pridržavati se Pravila o postupanju tijekom referenduma od 19. 4. 2013. Odredbe pravila traže od HRT-a da se od početka izjašnjavanja birača o referendumskom pitanju do kraja referendumskog izjašnjavanja pridržavaju sljedećih odredbi:

- mogućnost podjednake zastupljenosti stajališta o referendumskom pitanju;
- nijedna zainteresirana strana u referendumskom procesu ne smije imati povlašten položaj;
- načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti;
- zastupljenost zainteresiranih strana u posebnim emisijama u programima HRT-a bit će podjednaka, itd.

Međutim, kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se - izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije - nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Krivotvorenje informacija, pristranost voditelja, tendenciozan odabir gostiju, neizvješćivanje o važnim događajima i temama, dostigao je svoj vrhunac jučerašnjim, najnovijim krivotvorenjem izjave predstavnice „U ime obitelji“ u emisiji Hrvatska uživo koju je vodio g. Domagoj Novokmet.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti HRT je zanemario svoju obavezu da „kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet.

Svjesni smo pristranosti i u izvješćivanju drugih nacionalnih televizija, no, kao komercijalne televizije one su odgovorne svojim vlasnicima, a građani ih ne financiraju obveznom pretplatom. Hrvatska radiotelevizija, kao javni medij koji financiraju sami građani i koja ne sudjeluje u tržišnom natjecanju u potpuno je drugoj poziciji.

Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S poštovanjem, 'U ime obitelji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo