u ime demokracije / Vijeće za medije poziva 'U ime obitelji' da novinarima dopusti rad

Image
Foto: RTL

Građansku inicijativu pozivaju da u ime demokracije, na koju se pozivaju, povuku svoju odluku, i dopuste novinarima da rade svoj posao.

1.12.2013.
10:52
RTL
VOYO logo

Hrvatsko vijeće za medije osudilo je postupak Građanske inicijative "U ime obitelji", koja je dijelu medija uskratila akreditacije i izvještavanje iz prostora u kojem će volonteri inicijative pratiti rezultate današnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, te je pozvalo inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad.

Predsjednica Vijeća za medije, Sanja Mikleušević Pavić, u priopćenju ističe, kako Vijeće "upozorava i osuđuje u medijskom prostoru dosad neviđen, presedanski postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji', koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će inicijativa pratiti i dočekati referendumske rezultate".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građansku inicijativu pozivaju da u ime demokracije, na koju se pozivaju, povuku svoju odluku, i dopuste novinarima da rade svoj posao.

"Nevjerojatno ja da se 2013. u zemlji članici Europske Unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje. Time inicijativa slijedi trag Zdravka Mamića koji je praćenje rada Dinama iz istih razloga onemogućio novinarima Indexa", navodi Mikleušević Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da "u radu Vijeća sudjeluju medijske kuće, portali, elektronički mediji koji pokrivaju gotovo 90 posto hrvatskog medijskog tržišta".

Ako inicijativa "U ime obitelji" ustraje u svojoj odluci iz Vijeće za medije ističu da "svoje članove pozivaju na solidarnost i bojkot njihovih aktivnosti prije i poslije objave rezultata referenduma" o ustavnoj definiciji braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ dijelu medija uskratila je akreditacije s mjesta gdje će se večeras družiti volonteri i podupiratelji inicijative, ocijenjujući da se ti mediji tijekom referendumskog razdoblja nisu pridržavali načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti u izvješćavanjima o referendumu. Iz inicijative tvrde da je dio medija sustavno vrijeđao građane koji žele glasovati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorio informacije o Građanskoj inicijativi te širio govor mržnje, a zastrašivanjem građana služio aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) sinoć je žestoko osudilo takvu odluku Građanske inicijative "U ime obitelji", te je sve redakcije i novinare pozvalo na solidarni novinarski bojkot ako inicijativa ne povuče svoju odluku o uskrati akreditacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo