korak po korak / 'Istospolni parovi neće moći posvajati djecu, ali će moći biti skrbitelji'

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić potvrdila je za RTL Danas kako će se Zakon o životnom partnerstvu uskoro naći u saborskoj proceduri.

2.12.2013.
19:10
VOYO logo

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u intervjuu za RTL Danas potvrdila je kako će se Zakon o životnom partnerstvu uskoro naći u saborskoj proceduri te da Vlada nije ni na koji način ugrožena rezultatima jučerašnjeg referenduma.

"Zakon je i pisan s udrugama koje okupljaju gej populaciju. Jedino na što neće imati pravo jest nazivati to brakom, to će se zvati životna zajednica, ali imat će sve druga prava", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim zakonom istospolne zajednice neće moći posvajati djecu, ali će im biti dopušteno da budu skrbnici.

"To je jedan korak bliže nekim drugim pravima koje bismo možda mogli dati za koju godinu kada tolerancija u zemlji poraste. Zašto nema posvajanja? Evo, zbog ove ekipe koja je dovela do ovog referenduma i do iskazivanja ove vrste netolerancije, zamislite onda što bi tek radili djeci koja bi bila posvojena u istospolne zajednice. Nije riječ o tome da bi istospolni parovi bili lošiji roditelji. Oni mogu biti jednako kvalitetni roditelji i jednako dobro okruženje za odgoj djece, ali ostalo okruženje je netolerantno, a u ovom trenutku moramo razmišljati prvenstveno o djeci", pojasnila je Opačić.

Iz inicijative U ime obitelji prije glasanja su rekli kako se nadaju da će rezultat referenduma biti jasna poruka svakoj vlasti što može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u Planu 21 obećali određena prava homoseksualnoj zajednici. Smatramo da njihova prava treba zaštititi određenim zakonima. Dakle, Zakon će ići u Vladinu proceduru, a zatim i u Sabor. S druge strane, ide Obiteljski zakon koji regulira materiju obitelji i u tom dijelu su ostale neke odredbe koje su prije bile vezane za brak", uzvratila je ministrica.

Upitana kako komentira optužbe koje stižu sa svih strana i tvrde kako je Vlada trebala spriječiti ovakav 'festival demokracije', Opačić je odgovorila: "Referendum se nije mogao spriječiti jer je pitanje u skladu s Ustavom. Mi moramo promijeniti Ustav, za to trebamo imati dvije trećine u Saboru. Dosad ih nismo imali, ali nadam se da ćemo ih imati i da ćemo promijeniti Ustav kako bismo zaustavili da ovakve inicijative krenu dalje i jer je pitanje - što je sljedeće - zabrana abortusa, zabrana medicinski potpomognute oplodnje".

"Oni koji su inicijatori U ime obitelji nisu biračko tijelo SDP-a i nemaju ništa svjetonazorski s nama. Bilo bi pošteno da su izišli u javnost kao politička opcija sa svojim političkim programom. Neki od njih i jesu izišli u javnost sa svojim programima, pa su dobili dva posto. Očito to nije upalilo, pa su išli na jednu skrivenu varijantu, koja je ustvari bila čista manipulacija građanima", istaknula je.

Upitana vidi li opasnost iz ove inicijative na politički položaj SDP-a na nekim idućim izborima, Opačić je naglasila: "Mi imamo svoje biračko tijelo i vjerujemo da ovi inicijatori imaju manji dio biračkog tijela od ovih milijun birača koji su izišli na referendum. Ljudi koji su izašli na izbore definitivno u svim segmentima, kada je politika u pitanju, ne misle kao inicijatori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo