aktivira građane / Pusić: "Ako ne uđemo u EU, ostajete bez mirovina!"

Image
Foto: PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je danas kako je referendum o ulasku Republike Hrvatske u EU, koji će se održati u nedjelju, vrlo ozbiljna odluka za zemlju, te da znači osiguranje ili gubitak šanse za Hrvatsku.

18.1.2012.
18:23
PIXSELL
VOYO logo

Ministrica Vesna Pusić je u središtu Zagreba, od Gajeve ulice do Trga bana Jelačića, u sklopu akcije Hrvatske narodne stranke animirala građane za izlazak na referendum 22. siječnja i glasovanje ZA Hrvatsku u Europskoj uniji.

Na novinarski upit što ako referendum ne uspije, odgovorila je kako ćemo tada svi snositi ekonomske posljedice te odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno unutar prvog tjedna vidjeti će se na kreditnom rejtingu i cijeni kapitala. Nakon toga na povlačenju investicija i reduciranju radnih mjesta. Vrlo brzo će se vidjeti taj efekt", ocijenila je Pusić, dodavši kako će se sve vrlo brzo vidjeti u brojkama.

Na pitanje novinara je li točno da građani mogu 'zaboraviti na mirovine' ako Hrvatska ne uđe u EU, Pusić je odgovorila kako je sada teško pitanje s mirovinama, a teško će biti ukoliko i Hrvatska krene na put oporavka, jer mirovine i plaće u državnim službama ovise o snazi nacionalnog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da sada jedan umirovljenik dolazi na manje od dva zaposlena, što je neizdrživo za gospodarstvo.

No, u gostovanju na Anteni Zagreb je bila malo oštrija. Naime, rekla je da će umirovljenici ostati bez mirovina ako ne uđemo u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu vam ja biti antipatična, ali nemojte da vam bude antipatičan vlastiti život. O tome se radi, o glavu nam je, ljudi", rekla je ministrica.

Za Hrvatsku je ključno da počne izlaziti iz gospodarske krize, da počne zapošljavati ljude i ima višu stopu zaposlenosti, rekla je ministrica Pusić, istaknuvši kako to nije moguće bez gospodarske stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je i da je politička stabilnost preduvjet pozitivne investicijske klime i kreditnog rejtinga te da "bez ekonomskog oporavka Hrvatska ne može dalje funkcionirati, a za njega je potrebna poruka političke stabilnosti".

Pusić je kazala i kako joj je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, prilikom današnjeg razgovora u Zagrebu, rekao kako je švedski gospodarski oporavak bio rezultat njihova napora i reformi, ali da je stabilnost koja im je omogućila da u tome uspiju, bilo članstvo u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana kako komentira rezultate anketa po kojima bi za članstvo u EU bilo 56 posto građana, a njih 33 posto protiv, ministrica vanjskih i europskih poslova odgovorila je kako bi bila sretna ukoliko bi bilo tako.

"Sve što je iznad 50 posto i više, pozitivni je rezultat referenduma i Hrvatskoj daje šansu", kazala je i podsjetila da je Švedska u EU ušla s 52 posto potpore članstvu, a sada je potpora 73 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira činjenicu da su prije 20 godina države tadašnje Europske zajednice priznale Republiku Hrvatsku, a danas Hrvati smatraju kako će im EU oduzeti suverenitet, ministrica Pusić je rekla kako vjeruje da do toga neće doći, te da će se građani držati 'zdrave pameti' i racionalnog interesa Hrvatske.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo