nova prilika u srijedu / Odgođen skok s ruba svemira zbog vjetra!

Austrijanac Felix Baumgartner trebao je oko 19.30 sati po našem vremenu početi trosatni uspon prema rubu svemira. Međutim, povijesni pothvat i ovaj put je odgođen!

9.10.2012.
19:06
VOYO logo

Nakon petogodišnjih priprema austrijski visinski skakač Felix Baumgartner trebao je u utorak srušiti rekord Joea Kitingera koji je 1960. godina skočio s visine od 31 tisuće i 300 metara.

Austrijski pustolov trebao je skočiti s visine od 36 kilometara skoči u povijest.

"Napraviti ovakvo nešto, probiti zvučni zid i srušiti Kitingerov rekord bio mi je dječački san", rekao je Felix.

Aktualnom rekorderu ambicija mladog Felixa ne smeta. Štoviše, i sam se uključio u projekt.

"Veselim se tomu. Imamo odličnu opremu, odličan tim. Felix je spreman. Treba nam još samo lijepo vrijeme", kazao je Joe Kittinger.

Međutim, lijepo vrijeme nisu dočekali ni u utorak. U posljednji trenutak, samo nekoliko minuta prije nego što je trebao poletjeti u nebo, avantura je ponovno odgođena zbog iznimno jakih udara vjetra u Roswellu, gdje se čitav pokus odvija. No, Felix će se već sutra pokušati uzdignuti do ruba svemira u posebnoj kapsuli koju nosi ogromni balon punjen helijem.

"Obzirom na veličinu balona vjetar ne smije puhati više od 3.2 kilometra na sat sve do visine od 304 metra", naglasio je meteorolog Don Day.

Felix nosi posebno odijelo pod tlakom, koje teži čak 118 kilograma.

"To je neugodno odijelo, ali potrebno i jednostavno ga trebate naučiti nositi", dodao je Kittinger.

Temperatura na visini s koje Felix skače je -28, u padu će doseći brzinu veću od tisuću kilometara na sat, a ako tijekom skoka izgubi kontrolu i počne se okretati oko vlastite osi, mogao bi izgubiti svijest. Padobran mora otvoriti na 1.500 metara.

Prođe li sve u redu, Austrijanac će biti prvi čovjek koji je skočio s najveće visine i ostvario najduži i najbrži skok te probio zvučni zid skokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo