JOŠ NIJE PRAVOMOĆNA / Ognjenu Šimiću kazna prepolovljena

Image

Šimiću je Županijski sud u Sarajevu kaznu smanjio na dvije i pol godine. Početna kazna u Hrvatskoj mu je bila izrečena na devet godina zatvora.

31.8.2010.
12:37
VOYO logo

SARAJEVO - Presudu od pet godina zatvora, koju je liječniku Ognjenu Šimiću pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog primanja mita, Županijski sud u Sarajevu smanjio je na dvije i pol godine.

"Sud je 23. lipnja donio presudu kojom je Ognjenu Šimiću određena kazna od dvije i pol godine zatvora te je potvrđena mjera zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane kazne", izjavio je tajnik sarajevskog županijskog suda Slobodan Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu.

"Presuda će postati javni dokument kada postane pravomoćna", kazao je Nikolić Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je, međutim, kako se Šimićev odvjetnik Nikica Gržić žalio na tu presudu Županijskog suda u Sarajevu i to kako na njezin osuđujući dio, tako i na visinu izrečene kazne.

"Taj je predmet sada na odlučivanju na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ognjenu Šimiću suđeno je u BiH na temelju sporazuma o izvršenju kazne što su ga početkom godine potpisali ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović.

Sporazumom je predviđeno da osobe osuđene u jednoj od dvije države ne mogu izbjeći služenje zatvorskih kazni u slučaju bijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ognjen Šimić u BiH je pobjegao uoči izricanja presude od devet godina zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, a nešto više od godinu dana poslije, u rujnu 2009., Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na pet godina zatvora.

Kako Šimić od bijega u BiH boravi u Sarajevu, to je i sud u tome gradu postao mjesno nadležan za njegov predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada Vrhovni sud Federacije BiH donese presudu, ona će postati pravomoćna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo