REZULTATI SU SLUŽBENI / Oni će nas zastupati u Europarlamentu

Image
Foto: RTL

Nakon što su objavljeni konačni rezultati izbora, poznato je da u Europski parlament ulazi ovih 12 kandidata i kandidatkinja. Ovo je kratki pregled životopisa osoba koje će nas zastupati u Strasbourgu.

15.4.2013.
12:04
RTL
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo objavilo je potpune službene rezultate izbora za Europski parlament 2013. nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta. Pobijedila je lista HDZ, HSP AS i BUZ koja je osvojila 32,86 posto glasova. Druga je lista SDP, HNS i HSU s osvojenih 32,07 posto, a treći Hrvatski laburisti s 5,77 posto.

To znači da je HDZ-ova lista za 0,79 posto nadmašila SDP-ovu listu, odnosno za samo 5876 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je na izbore izašlo 781.216 birača, odnosno 20.84 posto. Važećih listića je bilo 741.408 (94.93 posto), a nevažećih 39.572 ili 5.07 posto. Nije bilo većih nepravilnosti, ali se provjeravaju neke manje pritužbe.

Hrvatsku će tako u Europskom parlamentu zastupati sljedećih dvanaest kadnidata i kandidatkinja, a oni su redom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ:

Ruža Tomašić, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević dobila je oko 55,000 glasova i postala velikom pobjednicom izbora, a na uspjehu je zahvalila premijeru Milanoviću zato što ju je pokušao osramotiti zbog izjava o Hrvatima i gostima, a na kraju joj je samo pomogao da dođe do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković je član središnjeg odbora HDZ-a i dosadašnji aktualni promatrač u Europskom parlamentu za kojeg se 2011. godine čak nagađalo da bi mogao zamijeniti Jadranku Kosor na čelu stranke.

Dubravka Šuica, bivša dubrovačka gradonačelnica, bila je prva na listi HDZ-a i istaknula je nakon izborne pobjede da je rezultat HDZ-a "senzacionalan". Prošle je godine na unutarstranačkim predsjedničkim izborima odmah stala na stranu, pokazalo se kasnije - budućeg šefa Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Ivo Stier bio je savjetnik za vanjsku politiku Ive Sanadera, te jedan od najmoćnijih ljudi i u Vladi Jadranke Kosor. U današnjem HDZ-u vrši funkciju potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku.

Ivana Maletić je magistrica ekonomije iz Šibenika koja je bila četvrta na HDZ-ovoj listi, a prilikom objavljivanja kandidature isticala je kako Hrvatska može imati veliku materijalnu korist od ulaska u EU, no da sadašnja Vlada nije obavila potrebne pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravka Bušić još je jedna kandidatkinja HDZ-a. Diplomirala je politologiju, a magistrirala informatiku i bibliotekarstvo u SAD-u. Tijekom ove kampanje isticala je kako HDZ nije "crnokošuljaška i retrogradna stranka", već "zajednica koja je stvorila Hrvatsku".

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Europski parlament, zastupnici

(FOTO: RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista SDP-HNS-HSU:

Tonino Picula zapravo je apsolutni pobjednik ovih izbora jer je osvojio je čak 47,36 posto svih glasova koje je dobila lista SDP-HNS-HSU, dok je Ruža Tomašić dobila 26,58 posto glasova koje je osvojila lista HDZ-HSP Ante Starčević-BUZ. Picula je diplomirani sociolog, dugogodišnji SDP-ovac i jedan od političara koji su se uzdigli 2000. pobjedom ljevice na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljana Borzan diplomirala je medicinu, a članica je Predsjedništva SDP-a od 2008. Živi u Osijeku te kaže kako se politikom počela baviti nakon završetka studija, kada je odlučila ne biti pasivna promatračica.

Tijesna pobjeda: HDZ-u jedan mandat više od SDP-a!

EUforija u HDZ-u: 'Ovo je uvertira u političke promjene!'

Lijeva koalicija osvojila 12 gradova i ipak izgubila

Premijer priznao poraz: 'Očekivali smo bolji rezultat!'

Marino Baldini član je SDP-a te magistar društvenih znanosti, arheolog i povjesničar umjetnosti, a trenutno i  načelnik općine Vižinada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleg Valjalo zamjenik je bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića te bivši dubrovački gradski vijećnik.

Sandra Petrović Jakovina, diplomirana pravnica, najmlađa je zastupnica u Hrvatskom saboru te je bila i najmlađa kandidatkinja SDP-a za Europarlament (rođ. 1985.), koja je na na listi SDP-a uspjela istisnuti Ingrid Antičević-Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski laburisti:

Nikola Vuljanić jedini je kandidat koji će predstavljati Laburiste u Europarlamentu. Vuljanić je profesor kroatistike i anglistike te član predsjedništva HL-a za kojeg predsjednik Lesar kaže kako će on predstavljati građane koji ne žele živjeti u bankarskom neoliberalizmu i one koji žele pošteno živjeti od svoga rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo