SASTANAK MOĆNIKA / Opsadno stanje u Londonu

Zbog najavljenih prosvjeda na početku summitu G20 londonska policija preporučila bankarima da ne izlaze na ulicu. Neke trgovine i banke zabarikadirale su izloge i prozore.

1.4.2009.
7:48
VOYO logo

LONDON - Uoči dvodnevnog summita skupine G20, koji počinje u četvrtak, London se našao pod svojevrsnom opsadom sigurnosnih snaga, javlja BBC.

Naime, osim svjetskih moćnika u glavnom gradu Velike Britanije okupit će se i na stotine onih koji se žestoko protive njihovoj politici - pripadnici antiratnih, antikapitalističkih, anarhističkih, ekoloških i drugih manje ili više radikalnih grupa koji namjeravaju izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari u svijetu.

Snage reda stoga su u punoj pripravnosti. Blokirane su ulice u centru grada, policajcima su otkazani godišnji odmori, a mnoge trgovine, banke i hoteli zabarikadirali su svoje prozore i izloge kako bi se zaštitili od mogućeg divljanja gnjevnih prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankarima i brokerima preporučeno je da u četvrtak prepoznatljiva odijela zamijene "ležernijom odjećom" i da se drže svojih ureda.

Premijer Gordon Brown ponovno je upozorio da će snage reda "odlučno odgovoriti" na eventualno nasilje, ali veću brigu zadaju mu najave da je mogućnost dogovora sudionika summita sve manja. Naime, glavna tema sastanka je globalna ekonomska kriza i kako je riješiti oko postoje različita mišljenja.

U London je stigao i američki predsjednik Barack Obama. Summitom G20 Obama započinje svoju osmodnevnu turneju po Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo