Komentar potpredsjednice EK / Dubravka Šuica za RTL.hr piše o budućnosti EU: 'Demografija je jamac uspjeha Plana oporavka'

Image
Foto: pixsell / shutterstock

U Otvorenom uvodniku osobe iz javnog života slobodno i otvoreno pišu o zbivanjima iz svojeg područja stručnosti.

17.9.2020.
12:50
pixsell / shutterstock
VOYO logo

Komentar u "Otvorenom uvodniku" ovoga tjedna piše potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica u čijoj su nadležnosti neka od najvažnijih područja za budućnost Unije, Konferencija o budućnosti Europe i demografija. Dan nakon govora o stanju Unije koji je u Europskom parlamentu održala predsjednica EK, Ursula von der Leyen, Šuica u komentaru o prvoj godini mandata Komisije i budućnosti EU piše o dramatičnim mjesecima pandemije koronavirusa i izazovima za demokraciju u Uniji.

Prije godinu dana nova Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen dala je obećanje Europi: obećali smo da ćemo biti hrabri i odvažni kad god vidimo da je potrebno djelovati na europskoj razini. Odmah na početku mandata predstavili smo novi, ambiciozni smjer za Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavivši europski zeleni plan ili tzv. Green Deal nakon jedanaest dana od početka mandata, usmjerili smo Europu prema klimatskoj neutralnosti i postavili ambiciozne ciljeve. Osmislili smo paket mjera koji će Europu učiniti globalnim predvodnikom u digitalnim inovacijama. Još u siječnju smo predstavili Komunikaciju o Konferenciji o budućnosti Europe. Predstavili smo europsku industrijsku strategiju radi definiranja novog puta u tom području tijekom zelene i digitalne tranzicije. 

Image
Piše Vedran Šošić /

Glavni ekonomist HNB-a za RTL.hr analizira gospodarski oporavak i ističe jedan oblik kao vrlo moguć

Image
Piše Vedran Šošić /

Glavni ekonomist HNB-a za RTL.hr analizira gospodarski oporavak i ističe jedan oblik kao vrlo moguć

Najveća kolektivna mobilizacija u povijesti Unije

Tada se dogodila pandemija koronavirusa, donijevši sa sobom ljudske tragedije, ograničenja kretanja i gospodarski pad. Kriza je zahtijevala je istinski europski odgovor i mi smo odgovorili najvećom kolektivnom mobilizacijom u povijesti Unije. Komisija je prvo radila na organizaciji usuglašenog i koordiniranog europskog odgovora na izvanrednu situaciju: nabavi i distribuciji zaštitne opreme, vraćanju Europljana koji su se zatekli u inozemstvu i osiguravanju doza budućeg cjepiva. Ključan korak u mjesecima pandemije bio je osigurati oporavak europskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog Europske komisije kroz povijesni plan za oporavak i Europu sljedeće generacije "NextGenerationEU" za koji je Europsko vijeće dalo suglasnost okosnica je najsnažnijeg dugoročnog proračuna EU-a koji je ikad sastavljen.

Dramatični mjeseci pandemije

Europski građanin u središtu naše vizije: Kroz tjedne i mjesece intenzivnog rada na pripremi oporavka gospodarstva i pronalaženju cjepiva, Europska komisija održala je obećanje i poštivala prioritete zacrtane puno prije početka pandemije. Dramatični mjeseci pandemije kroz koje smo prošli, te kroz koje još uvijek prolazimo, podsjetnik su da mjere i plan oporavka koje predlažemo kao prvo moraju voditi računa o strukturi europskog stanovništva. Demografija je temelj svih komponenti europskog proračuna i sredstava jer programi koje predlažemo imaju smisla samo utoliko koliko se prilagođavaju i dogovaraju istinskim potrebama europskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju sam objavila Izvješće o utjecaju demografskih promjena kroz koje Europska unija prolazi. To izvješće bio je tek prvi korak prema vrlo konkretnim prijedlozima koji slijede po pitanju starenja stanovništva te drastičnog opadanja broja stanovnika u određenom broju regija država članica, a posebno u ruralnim područjima. Cilj mi je uz pomoć digitalne i zelene transformacije te zahvaljujući sredstvima NextGenerationEU, kao što je to jučer i predsjednica von der Leyen istaknula, spomenute regije i ruralna područja učiniti dinamičnima i atraktivnima za novi tip poduzetnika koji će europsko društvo iz dana u dan činiti zdravijim i  održivijim.

Demografija je jamac uspjeha Plana oporavka EU, a Green Paper o starenju te Dugoročna vizija za ruralna područja, sredstva za bolje kanaliziranje sredstava Unije tamo gdje su najpotrebnija ali i tamo gdje će biti najplodnija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je za inovativne alate

Ova kriza također pokazuje da demokracija i institucije koje je podupiru imaju ključnu ulogu. Povjerenje građana u demokraciju ne može i ne smije se uzimati zdravo za gotovo. Građani traže veće sudjelovanje u donošenju politika, a na nama je da ih poslušamo i na taj način doprinesemo jačanju demokracije u EU.

Sada je vrijeme za inovativne alate koji doprinose demokraciji i svim građanima Unije, a ključan među njima bit će Konferencija o budućnosti Europe. Na njoj ćemo, između ostalog, razgovarati i o trenutno ključnom pitanju nadležnosti u zdravstvu, a na građanima je da nam pomognu u kreiranju najboljih politika za budućnost i pripremimo Europu sljedeće generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kako kaže predsjednica von der Leyen: "Budućnost će biti onakva kakvom je stvorimo. A Europa će biti onakva kakvu želimo.", a ja bih dodala – sve ovo vrijedi i za našu Hrvatsku!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo