SMANJENJE NEGATIVNOG TRENDA / Ovako Vlada planira stati na kraj nezaposlenosti

"Stalni sezonac" i "Rad nakon ljeta" novi su programi za smanjenje nezaposlenosti. Ali ne samo to - Vlada tvrdi da bi plaćanje doprinosa stalnim sezoncima i kad ne rade te polovice plaće onima koji ostanu raditi i nakon ljeta, trebalo produljiti turističku sezonu.

31.1.2013.
18:44
VOYO logo

Ante je iz Čepina u Osječko-baranjskoj županiji - jednoj od onih s najvećom stopom nezaposlenosti. Prošle je godine bio među dvije i pol tisuće sezonaca iz te županije koji su završili na radu na moru.

Oduševio je poslodavca pa su se dogovorili da ponovno rade zajedno. Tako bi Ante mogao postati i službeno stalni sezonac, a njegov poslodavac  iskoristiti novu mjeru potpore zapošljavanja u turizmu.

Radnik je tako sigurniji, a za slučaj da iduće godine ne prihvati posao, dužan je vratiti uplaćene doprinose. Poslodavac zauzvrat na neodređeno vrijeme mora zaposliti 20 posto stalnih sezonaca na godinu. Druga mjera uvodi rad i nakon ljeta.

U tom slučaju država subvencionira polovicu njegove bruto plaće malim i srednjim ili 30 posto velikim poslodavcima, a poslodavci već iz potpora iščitavju svoje koristi.

Uz to, imaju dodatni motiv da se trude kako bi poslodavac baš njih odabrao da mu se vrate: profitira i gost kojeg osoblje već poznaje. A na kvalitetu usluge u turizmu osvrnuo se i resorni ministar koji je spreman zato uložiti i u obrazovanje djelatnika. Na potpore, pa i nove dvije, država će potrošiti 475 milijuna kuna - zauzvrat smanjiti broj nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo