dogovor oko prijevoza / 'Pobunjeni sindikati bit će krivi ako javnim službenicima padnu plaće'

Dan nakon štrajka nastavljeni su pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru. Rok za sindikalne amandmane je ponedjeljak u podne, a bit će zanimljivo vidjeti što će odlučiti nakon što se i danas pokazalo da su nesložni.

30.11.2012.
19:01
VOYO logo

Učionice i druge obrazovne institucije jučer su uspjeli isprazniti, ali ministra nisu pokolebali.

“Mogu reći da ću ja ostavku dati kad to od mene zatraži premijer i hrvatska javnost", poručio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta, Željko Jovanović.

Štrajkaju učitelji, profesori, medicinske sestre i tehničari

Dan poslije u Vladu dolaze sindikalni predstavnici koji su bili u štrajku, ali i oni koji na privremene rezove pristaju. Razlog jesu pregovori oko novog Temeljnog kolektivnog ugovora.

"Što očekujemo? Ništa drugo, ako nema drugog prijedloga od onoga što je bilo zadnji put, a to znači kratko da ne možemo na to pristati”, kazao je Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

“Vraćanje TKU-a i zadržavanje plaća, to nam je cilj”, naglasila je Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Nakon pet sati pregovaranja definiran je tekst novog kolektivnog ugovora. Dodaci kojima se ukidaju božićnica, regres i dio jubilarnih nagrada ostaju, dok je pitanje prijevoza i dalje otvoreno.

“Oko prijevoza je bilo najviše prijepora i mi dajemo priliku sindikalnim čelnicima do  ponedjeljaka u podne da predaju amandmane”, rekao je ministar rada, Mirando Mrsić.

No, pregovori su opet bili napeti.

“Bilo je napetih situacija. Žao mi je što su neki ušli u pregovore s figom u džepu”, dodao je Mrsić.

To se vjerojatno odnosilo na četiri sindikata koja su jučer organizirala štrajk, a uz ministra, optužili su ih i kolege iz sindikata koji privremene rezove prihvaćaju. Oni će, rekla je Spomenka Abveršek, biti krivi ako javnim službenicima padnu plaće i novi ugovor se ne potpiše do 19. prosinca, kada istječe otkazni rok.

“Temeljni kolektivni ugovor je pravo 180 tisuća zaposlenika, to definitivno nije prčija jednog djela sindikata”, izjavila je Abveršek.

"Tražimo od Vlade jamstvo da nećemo biti izigrani mi koji smo u dobroj volji se trudili oko pregovora", kazao je Ivica Babić iz Hrvatski liječnički sindikat.

Novi Zakon o reprezentativnosti i ne zahtijeva da novi kolektivni ugovor potpiše svih 11 sindikata javnih službi, pa se njegovo stupanje na snagu, unatoč protivljenju i prijetnjama djela sindikata, uskoro očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo