OBAMA BIJESAN / Pokrenuta istraga zbog nadlijetanja New Yorka

Image

Američki predsjednik je naredio istragu zato jer je jedan od predsjedničkih zrakoplova letio među zgradama zbog čega su neke od njih i evakuirane.

29.4.2009.
5:56
VOYO logo

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama naložio je internu istragu da bi se utvrdilo kako je odlučeno da se jedan od predsjedničkih zrakoplova pošalje u nisko nadlijetanje New Yorka radi fotografiranja, što je u ponedjeljak izazvalo paniku na Manhattanu zbog podsjećanje na terorističke napade 11. rujna 2001.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je u utorak da će istragu voditi zamjenik šefa osoblja Bijele kuće, Jim Messina, dodajući kako je cilj da se utvrdi "zašto je ta odluka donešena i kako bi se osiguralo da t više nikada ne dogodi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gibbs je rekao da je Obama bio "bijesan" kada je čuo za incident. Sam Obama je incident nazvao greškom.

U ponedjeljak prijepodne je jedan od Boeinga 747 koje koristi američki predsjednik nisko nadlijetao newyoršku luku i Kip slobode, u pratnji lovca F-16 za potrebe fotografiranja, bez prethodnog obavještavanja javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je bila panična opsada telefona službi uzbunjivanja ali i evakuacija nekih zgrada u donjem Manhattanu i Jersey Cityju.

Direktor Vojnog odjela Bijele kuće, Louis Caldera, u ponedjeljak je preuzeo odgovornost za incident, prije bilo kakvog otvaranja istrage, ističući da su o snimanju predsjedničkog Beoinga 747 obaviještene sve nadležne službe u New Yorku, ali javnost očito nije upozorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo