RTL POMAŽE DJECI / Pomozite i vi ovim mališanima vratiti osmijeh na lice!

Mališanima iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula potrebna je moderna oprema kako bi mogli naučiti govoriti, pisati i čitati, čime će im život postati barem donekle lakši i ispunjeniji. Pozivom na broj Udruge RTL pomaže djeci, pomoći im možete i vi.

30.7.2012.
17:50
VOYO logo

Dok je većini njihovih vršnjaka sasvim normalno da znaju čitati, pisati, da surfaju internetom i da komuniciraju s drugima – oni to ne mogu!

Boluju od cerebralne paralize, mišićne distrofije, epilepsije, imaju teškoća u percepciji, a neki od njih uopće ne mogu govoriti, ali ni komunicirati znakovnim jezikom zbog oduzetosti ruku. Zatočeni u svome tijelu, potpuno su svjesni svijeta oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamislite, ovdje imamo djece koje ne mogu uopće govoriti, kako im je teško kad ne mogu reći da su žedni ili gladni", izjavila je InesDelzotto iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula.

No, i njihov se život može promijeniti iz temelja, i to uz pomoć asistivne tehnologije. Upravo će ona u svakodnevnom životu, za njih, odrađivati one radnje koje su im trenutno potpuno nedostižne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć specijaliziranih miševa, interaktivne ploče, uređaja koji će im posuditi glas, te facilitirane tipkovnice - promijeniti će im se čitav svijet.

Izaći će iz izolacije, postat će samostalniji, produktivniji i puni samopouzdanja. Školski program odrađivat će puno lakše nego dosad, a ono što neke od njih najviše veseli su kontrola okoline i prvi telefonski poziv u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje će se i umarati, čineći radnje koje su nama sastavni dio života, jer će ove uređaje iz kućne radinosti, napokon, zamijeniti moderna pomagala.

Sve one radnje koje mi činimo automatski i nesvjesno, bez asistivne tehnologije ovim su mališanima samo san! No, uz pomoć nje uskoro će i oni krenuti u avanturu života!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo