rijeke neumoljivo rastu / Poplave prijete Hrvatskoj: Najkritičnije u okolici Zagreba i Varaždina

Hrvatskoj su zaprijetile rijeke koje neumoljivo rastu. Vodostaji se iz sata u sat penju i po pet centimetara i prijete domovima u čak devet županija.

31.3.2013.
17:08
VOYO logo

19:35 - Obilna kiša koja mjestimice pada od petka na području Zagreba i dalje donosi nevolje stanovništvu, što uz poplavljene prometnice i pokrenuta klizišta, pokazuje i posljednji slučaj urušavanja stabla pored jedne kuće u Ulici Graberje u naselju Kustošija.

Zbog urušavanja stabla veća količina zemlje zatrpala je terasu kuće dok su se na krov prislonila dva bora. Kako bi uklonili zemlju i stabla iz Vodoprivrede je na teren upućen bager, izvijestili su večeras iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

Kiša koja u Zagrebu i okolici pada od petka izazvala je na nekoliko mjesta poplavu prometnica i nekoliko kuća, kao i klizišta zemlje, rušenje stabala, oštećenja vozila i pucanje potpornih zidova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dogovoru sa Zrinjevcem i Zagrebačkim cestana sutra ujutro će se početi raščišćavati raslinje iznad usjeka na Aleji Bologne kako bi se otvorio i drugi pravac, navode iz Ureda za hitne situacije.

Djelatnici Zrinjevca će posjeći raslinje dok će Zagrebačke ceste počistiti prometnicu. Od 12 sati promet Alejom Bologne u smjeru Zaprešića odvijati će se jednim trakom, dok će drugi trak ostati zatvoren zbog sigurnosnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

18:22 - Zbog snažnog kišnoga nevremena koje je tijekom protekle noći zahvatilo križevačko područje, poplavljena je sportska dvorana Osnovne škole "Vladimira Nazora" u Križevcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda je poplavila oko 130 četvornih metara sportske dvorane, koja se nalazi u suterenu škole, kao i pokrajnju prostoriju za sportsku opremu te dio stubišta koji vodi u prizemlje škole. Voda je dosegnula oko pola metra, a uklanjali su je djelatnici Komunalnog poduzeća sa strojem za ispumpavanje vode.

Desetak djelatnika zajedno s ravnateljicom Sanjom Petranović od jutros su pak rasčišćavali sportsku dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

U dvorani je uništen sav parket te je natopljen dio sportske opreme pa će trebat dosta vremena da se cijeli prostor isuši prije nego krene njegova sanacija. Nastala šteta još se procjenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici križevačke osnovne škole "Vladimira Nazora" do daljnjega će nastavu tjelesno-zdravstvene kulture održavati na otvorenim sportskim terenima.

Inače, sportsku dvorane OŠ "Vladimir Nazor" koriste povremeno i križevački sportaši, a napose članovi stolnoteniskog kluba za treninge i održavanje službenih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:09 - Zbog izlijevanja rijeke Bednje za sav je promet zatvorena državna cesta D-24 između mjesta Slanje i Leskovca Topličkog u Varaždinskoj županiji.

Riječ je o državnoj cesti koja povezuje Varaždinske Toplice i Ludbreg, a promet se odvija obilaznim putem od Varaždinskih Toplica preko Kneginca, Jalžabeta, Vrbanovca do Ludbrega, doznaje popodne Hina u Operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave varaždinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cesta je zatvorena u 14,30 sati, a dokada će takvo stanje ostati teško je reći budući da je vodostaj Bednje u porastu. Dobra je stvar što je kiša prestala padati tako da je moguća skora normalizacija, navode iz varaždinske PU.

Izlijevanje Bednje prijeti i nekolicini kuća na području mjesta Luka Ludbreška u blizini Ludbrega zbog čega je održan hitan sastanak Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

Oko 15 sati održan je hitan sastanak stožera. Dogovoreno je praćenje situacije i poduzimanje određenih mjera, a jedna od njih je i građenje zečjih nasipa ukoliko će doći do daljnjeg izlijevanja na što će, prije svega, utjecati činjenica hoće li kiša nastaviti padati, kažu u Županijskom centru 112 Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je zatvorena željeznička pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof zbog pojave klizišta ne nekoliko mjesta. Pruga je zatvorena do daljnjeg, a promet se odvija autobusima.

16:33 - Na području Velike Gorice zbog vode koja se zadržava u kanalima uslijed obilnih padalina, pojedinim naseljima i kućama prijeti opasnost od poplava, a najugroženija naselja su Čička Poljana i Ribnica, Rakitovec, Kuče i Petrovina, izvijestili su popodne iz velikogoričkog gradskog Stožera za zastitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

(FOTO: RTL)

Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda i svih goričkih komunalnih poduzeća, a u pripravnosti su i vatrogasna društva Grada Velike Gorice. U Ribnici i Čičkoj Poljani organizirano je punjenje vreća pijeskom kako bi se mogle zaštititi kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanju pripravnosti je i Stožer Civilne zaštite za slučaj potrebe zbrinjavanja obitelji, a gradski čelnici konstantno su u obilasku terena.

16:10 - Zbog sigurnosnih razloga i dalje je otežan promet na Aleji Bologne od tunela do čvora Jarek, koji trenutno teče dvosmjerno, ali samo jednim trakom, izvijestio je danas Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Aleju Bologne iza Podsusedskog mosta otklizalo je oko 5 kubika zemlje na kolnik, a promet koji tamo trenutno regulira zagrebačka policija, bit će na jednom traku zatvoren dok se ne stabilizira klizište.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama također je izvijestio da su na Radićevom šetalištu uklonjene opasnosti po objekte. Tamo se ranije danas, zbog daljnjeg pomaka klizišta armirani betonski zid nagnuo i prislonio na kuću. Poduzete radnje, navodi Ured, bile su nužne kako bi se kuće zaštitile od većih oštećenja.

U Zagrebu su se danas uslijed vremenskih neprilika na nekoliko lokacija pojavili odroni, no prema procjenama Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Ureda za graditeljstvo i izgradnju grada nitko nije životno ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

(FOTO: PIXSELL)

Zbog većeg broja intervencija u Zagrebu koje su u tijeku, iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, pored dežurnog tima na teren je izašao još jedna ekipa kako bi se moglo kvalitetno koordinirati svim intervencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnje radnje su u tijeku sukladno daljnjim vremenskim prilikama, a lokacije koje su danas obiđene su: Črnomerec 111, Ilica 428, Medvedgradska 7a, i Rudina 8.

Nabujali potok Trnava poplavio podrume

Nabujali potok Trnava izlio se u nekoliko međimurskih naselja, a vatrogasci su primili desetak dojava o izlijevanja manjih potoka kao i poplavljivanju podruma u mjestima Slakovec, Gornji Kraljevec, Črečan, Pretetinec i Pribislavec.

Čakovečki centar 112 izvijestio je kako su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i brojnih DVD-a izašli na intervencije te da za sada uspijevaju ispumpavati vodu iz podruma, uz nadu da će oborine prestati.

Izlijevanje Trnave ne utječe na odvijanje prometa, priopćila međimurska policija. Trnava prolazi i kroz Čakovec, no tamo se nije izlila.

Rijeka Mura kod Murskog Središća u samo šest sati narasla je za 69 centimetara te je u 12 sati izmjerena visina vodotoka od 316 centimetara. Redovite obrane od poplave proglašavaju se kada Mura dosegne 360 centimetara.

Prelijevanje vode na području Koprivničko-križevačke županije

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je danas da je došlo do određenih prelijevanja vode preko državnih cesta D-2 u mjestu Novigrad Podravski, Štaglinec i Kunovec Breg, D-41 u Rečkom polju, D-28 u Novom Glogu, no da nema zastoja u cestovnom prometu te da se voda povlači.

Također je došlo do djelomičnog izlijevanja potoka Koprivnice u koprivničkoj ulici Tri kralja i Ratarna gdje je uspostavljen stožer obrane od poplava. Oborine su uzrokovale i prelijevanja vode u podrume stambenih objekta u Koprivnici na Lenišću i u ulici Nikole Sertiće. Sve službe, obavijestila je policija, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Na pruzi Križevci - Koprivnica kod mjesta Kloštar Vojakovački došlo je do klizanja zemljišta ispod pruge. Djelatnici Hrvatskih željeznica riješiti problem, a željeznički promet je od 10,50 sati do daljnjeg u prekidu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo