Potraga dokazuje / Cisterna privatne tvrtke plaćene za zbrinjavanje kanalizacijskog otpada Gline sadržaj istresa na njivu gradonačelnika

Što to smrdi u Glini?

29.7.2020.
19:45
VOYO logo

Već dvije godine u Glini se događa nevjerojatna situacija. Privatna tvrtka, koja dobiva novac za zbrinjavanje sadržaja kanalizacijskog otpada, pune cisterne ispušta, ne na za to predviđenu lokaciju, već na njivu. I to ne bilo čiju njivu, već njivu samog gradonačelnika Gline. Koji za tu istu njivu već godinama dobiva i poljoprivredne poticaje. 

U ono što se na području Gline događa već dvije godine, uvjerila se i ekipa Potrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cisterna tvrtke MC čišćenje, koja dobiva novac kako bi sadržaj glinske kanalizacije propisno zbrinjavala, sadržaj istresa na njivu. Snimku je mobitelom snimio nezavisni vijećnik Radomir Lončarević.

"Upalio sam kameru, snimio sam, razgovarao s ljudima i ljudi su mi rekli da zapravo izbacuju sadržaj iz retencije Grada Gline. Grad Glina ima tri retencijska bazena, ovo je sadržaj iz retencijskog bazena tri. To je sadržaj kanalizacije", rekao je Lončarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kako je poslovati u RH /

Meggle nije jedini. I druge velike tvrtke razmišljaju o odlasku iz Hrvatske: Potraga istražuje zašto i što im drugi nude

Image
Kako je poslovati u RH /

Meggle nije jedini. I druge velike tvrtke razmišljaju o odlasku iz Hrvatske: Potraga istražuje zašto i što im drugi nude

Za gradsku tvrtku Vodovod Glina tvrtka MC čišćenje obavlja čišćenje, snimanje sustava kanalizacije, odvoz i zbrinjavanje otpada nastalog čišćenjem kanalizacije u Glini. Što to i zašto cisterna njegove tvrtke istresa na njivi i to ne bilo čijoj, već njivi gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, pokušao nam je objasniti i direktor MC ćišćenje Zdravko Medved.

"Mi tamo radimo mjesec, dva, čak i tri godišnje, usput dok to radimo mi najmanje 10 do 20 jama sabirnih, fekalnih očistimo, i budući da je aglomeracije nemaju, nemaju rešeno pitanje to, mi bi to morali 40 i više kilometara voziti iz septičkih tim ljudima jame. Onda oni traže da im odvezemo na njihovo polje, onda mi ljudima napravimo, ne računamo, onda mi to njima odvezemo, bacimo tamo gdje možemo, a gdje ne možemo, onda smo tražili Mirka, Nikolu, gdje je tvrd put, tražili smo Stjepana, gradonačelnika da ne bismo grezli jer nas je par puta traktor izvlačio", ispričao nam je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bizarnostima nema kraja - gradonačelnik bi trebao sam sebi napisati kaznu

Direktor MC čišćenja čvrsto je zanijekao mogućnost da se radi o sadržaju kanalizacije već kaže, radi se o sadržaju iz fekalnih jama. Zašto bi uopće gradonačelnik dozvolio da se sadržaj tuđih fekalnih jama MC čistćenje prazni na njegovoj zemlji?

"Kakav je otpad tamo sipala ne znam, ja samo znam da je prije godinu, dvije dana direktor pitao može li sipati iz septičke jame otpad, rekao sam sipajte, uopće nije problem jer svi iz Grada Gline to rade", kaže Kostanjević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako zanemarimo činjenicu da postoje pravilnici o zbrinjavanju otpada, da je on gradonačelnik, a ne svatko, da na njegovu zemlju sadržaj odlaže tvrtka koju se za uslugu zbrinjavanja otpada plaća javnim novcem, ostaje Odluka o komunalnom redu koju je 2019. potpisao sam gradonačelnik. Prema njoj bi sam sebi morao propisati kaznu od 500 do 2000 kuna za nepropisno odlaganje otpada.

Ali tu nije kraj bizarnostima. Gradonačelnik za tu istu njivu na koju se istresa fekalni otpad već godinama dobiva poljoprivredne poticaje. Kako se sve pravdao, najbolje je da pogledate u prilogu koji je napravila Danka Derifaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo