predobro da bi bilo istinito / Članci na internetu mame na kupovinu, a sve je zapravo prevara! Potraga donosi kako im stati na kraj

Što se tiče romantičnih prevara koje ne da ne prestaju nego se i množe – počinitelji su uglavnom iz Afrike

30.10.2022.
20:35
VOYO logo

Dok surfate, iskaču vam razni članci koji izgledaju kao prave stranice, ali iza mnogih krije se s prevara. Jer vaš omiljeni par tenisica snižen je nerealnih 80 posto, a tu su i brza zarada ili brzo ozdravljenje. Samo za vas dvostruko jeftinije. U najboljem slučaju ostat ćete bez nekoliko stotina kuna. U lošijim bez nekoliko desetaka tisuća ili bez zdravlja.

Prodaje se automobil na oglasniku ispod svake cijene. Nude vam, ali samo preko interneta, genijalne tablete za mršavljenje. U vas se zaljubio američki liječnik ili marinac. Prevara, prevara i još jedna prevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani se svakodnevno javljaju zbog takvih kaznenih djela općenito vrijedi pravilo - ako je nekakva ponuda pre dobra da bi bila istinita ona jest neistinita," govori Renato Grgurić, voditelj službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Tko su prevaranti i kako im stati na kraj doznat ćete malo kasnije. Prvo je važno shvatiti na koji način rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
lažni broker /

Prevaranti dvojici Slavonca ukrali pola milijuna kuna. Sve je krenulo preko WhatsAppa...

Image
lažni broker /

Prevaranti dvojici Slavonca ukrali pola milijuna kuna. Sve je krenulo preko WhatsAppa...

Tomislav Levak, predavač Medijske kulture na Sveučilištu u Osijeku ističe: "Oni privlače pozornost tako da nude ili brzo bogaćenje ili brzo liječenje, a način na koji pokušavaju izvući novce je da vas navode da ostavite svoje osobne podatke brojeve računa lozinke i ostalo kako bi se uspjeli naplatiti".

Posla, jasno je, imaju pregršt. Nije riječ ni o kakvoj prodaji nego o lažnim člancima na internetu kojima vas mame na kupovinu raznih tableta, poput onih za mršavljenje. Na stranici čak i sučelje popularnog magazina. Ali, naravno lažno. Na što god da kliknete, otvaraju vam se samo čudotvorne tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo doći do kontakta tvrtke, ali bezuspješno.

Od navodnih lijekova nudi se i sumnjivi Tonerin, nešto što bi vam trebalo očistit krvne žile. Ali, pazite sad, na dva odvojena portala otvara se naoko isti tekst. Navodni hrvatski kardiolog Franjo Bradić patentirao je ovaj lijek. No, doktor Bradić u jednom tekstu ima 98, u drugom čak 109 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nepostojećeg doktora Bradića, ove kapsule reklamirali su i postojeći Paladino i predsjednik Udruge koalicija u zdravstvu. No, baš kao i kod Doris Pinčić i njihovi intervjui su lažni i izmišljeni. Prijavili su to policiji, ali ni tada nisu imali koristi.

"Nažalost većina tih počinitelja je izvan području Republike Hrvatske, zbog toga su kriminalistička istraživanja dugotrajna sa neizvjesnim ishodima i zapravo prevencija ne postati žrtva prevare je zapravo jedini način da sačuvate vaš novac", ističe Grgurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je danas posebno zanimljivo i posebno usmjereno prema starijim osobama su romantična prevare gdje se osobe koje su usamljene uglavnom starije dobi pokušavaju namamiti na sastanke sa neznancima i na taj način od njih iskamciti novac", dodaje Levak.

Što se tiče romantičnih prevara koje ne da ne prestaju nego se i množe – počinitelji su uglavnom iz Afrike. Najčešće iz Toga i Obale bjelokosti. Samo u Americi, lani prijavljeno je gotovo 600 milijuna dolara štete. Čak 80 posto više nego godinu ranije. Ne, on se nije zaljubio u vas tipkajući. Nije liječnik, nije ni marinac, a ponajmanje udovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni zapravo imaju poslovni model, ove lažne profile koje ste vi spomenuli oni imaju vrijeme da kreiraju te lažne profile da nešto na njima vrte da dodaju određene informacije i protokom vremena oni zapravo dobivaju na snazi bolje to prikazuju ljudima", kaže Alen Dedić, stručnjak za internetsku sigurnost.

Kažu u policiji - u početku kriminalci imaju iskustvo, a vi novac. Kasnije, oni imaju vaš novac, a vi dobijete iskustvo. Sad novac zarađuju na prevarama s kriptovalutama. Žrtava je, kažu u policiji, najviše iz Istre i Dalmacije. Svi oni članci u kojem piše da je neki Hrvat, a bili su to čak i Luka Modrić i Emil Tedeschi, zaradio stotine tisuća eura – su prevara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Desila se jedna situacija u kojoj smo u suradnji s njemačkom policijom došli do podataka o hrvatskim državljanima koji su oštećeni upravo investicijskim prevarama i zapravo kontaktiranjem tih državljana utvrđeno je da dobar dio njih uopće nije, zbog sramote ili drugih razloga, niti prijavio to kazneno djelo hrvatskoj policiji", pojašnjava Grgurić.

Na telefonskom pozivu s jednom preveranticom uvjeravala nas je da ćemo zaraditi jako puno novca, ali za početak trebamo uložiti samo 250 eura. Obećava sigurnu zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to ide tako da prvo uplatite tih 250 eura, pa vas onda još mjesecima muzu za neke, naoko logične uplate. Kod nekih građana, to se popelo i do 100 tisuća eura.

"Najlakše je reći netko je bio glup, netko je bio budala, kako to nije primijetio ili biti general nakon bitke i analizirati kako je je sve mogao netko vidjeti. Mi danas živimo svi zajedno užurbano, gledamo velik broj informacija na društvenim mrežama i onda se događa doista svima", govori Dedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sad dolazi razdoblje kad će se događati još više. Stiže Božić, prije njega Crni petak. Bit će tu raznih ponuda i popusta zbog kojih biste samo mogli ostati bez novca. S obzirom da su počinitelji uglavnom neuhvatljivi, bolje vam je spriječiti nego liječiti. Jer, ponavljamo – ako zvuči predobro da bi bilo istinito – budite sigurni – jednostavno nije istinito.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo