MUTNA POSLA / Desetljećima čekaju školu, Bandić ju je obećao, ali je privatni investitor 'pomrsio' račune: 'Da li da se obratim gradonačelniku?'

Roditeljima na Staroj Peščenici, na istoku glavnog grada – već desetljećima se obećava škola

13.10.2021.
20:00
VOYO logo

Kvart buja novogradnjama, cijene nekretnina su sve veće.

"Ovo je ulica gdje bi trebala biti škola, Smogovci su snimani točno tu u ovim kućama", kaže Slavko Kozina, stanar Stare Peščenice.

Bili smo na adresi smo Stara Peščenica 4. Kuće izgledaju gotovo iste kao kad su ovdje prije 40 godina snimani Smogovci. No cijene ovih nekretnina danas su izuzetno visoke.

"Tamo su male kućice, da sad nekog ne uvrijedimo. I tu već godinama žive ljudi koji su stekli na razne načine svoje pravo stanarsko pravo, otkupom, stanarskom prava, zamjenama, neki bez papirologije, ali godinama žive, pa nekakvu dosjelost imaju i tu je zona D5 - izgradnja školskog objekta", kaže Žarko Željko, građevinski sudski vještak.

Slavko Kozina starosjedilac je kvarta.

"U tom duhu u samoj seriji Smogovci ilustrirana je kao kraj grada i naglašen taj disbalans između par novih zgrada koje su i starih katnica gdje su živjeli Vrageci. Na mjestu škole su katnice, nastale nakon poplave i napravljene tako da ne dožive 2021. godinu", kaže Slavko Kozina

Pohađao je školu Sestara Baković, od 90-ih preimenovanu u Dragutina Kušlana. Već je 40 godina osnovna škola podstanar Trećoj gimnaziji.

"I to zapravo problem o kojem mi pričamo", priča Slavko Kozina

Image
ZAŠTITA GOTOVINE /

Sve češći napadi na bankomate eksplozivom: Potraga istražuje zašto će to uskoro biti beskorisno i kako se HNB priprema za uvođenje eura

Image
ZAŠTITA GOTOVINE /

Sve češći napadi na bankomate eksplozivom: Potraga istražuje zašto će to uskoro biti beskorisno i kako se HNB priprema za uvođenje eura

Već desetljećima se obećava škola

Problem je što se školarcima i njihovim roditeljima već desetljećima obećava izgradnja škole.

"Ja sam došao u tu osnovnu školu 1986. i priča o novoj OŠ koja samo što nije, moj nastavnik likovnog Miloša Popovića je komunicirao da će 88., 89. godine škola biti napravljena sljedeće godine", kaže Slavko Kozina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2007. je prikazano idejno rješenje koje je dalo za nagovijestiti da će se škola brzo graditi, tada je jedna profesorica je rekla to je to, sad ću raditi u novoj školi, ona još uvijek radi, ide sada skoro u penziju, a škola nije nastala već 14 godina", kaže Diana Balen iz Vijeća roditelja OŠ Dragutina Kušlana. 

Bivši gradonačelnik redovito se rekreirao na školskom igralištu, obećavao školu, ali od svega - ništa.

"Mi smo stvarno revoltirani, nezadovoljni nesretni jer naša djeca stradaju. Nema dovoljno učinioca, škola nema kabinete za biologiju, kemiju, fiziku, našoj djeci je to imaginarno", kaže Diana Balen

Diana nije jedini roditelj ogorčen zbog nebrige gradskih vlasti.

"Jedina škola u gradu Zagrebu koja nema svoju vlastitu zgradu", priča Sanja Balenović iz Mjesnog odbora Peščenica.

U 30 godina vozilo se u rikverc.

"Ja sam tužna zbog toga što moja djeca imaju lošije uvjete školovanja od mene", dodaje Sanja Balenović

2006. po GUP-u je parcela na kojoj će se graditi škola označena kao D5 - javna i društvena namjena - školska. 2007. Na javnom natječaju za izradu idejnog-arhitektonskog rješenja odabire se najbolji rad.

"Nije prilagođen nečem što se obećava po novom kurikulumu, a to je jednosmjenska školska nastava, dakle nešto je bilo predviđeno kao moderno već je zastarjelo", priča Slavko Kozina

2012. u planovima Grada Zagreba za idućih osam godina našla se i nova zgrade Kušlanove škole.

"Ti imovinsko pravni odnosi se tih 14 godina rješavaju, izdvajaju se sredstva, 2012. izdvaja se 1,8 milijuna kn, milijun i petsto kuna", kaže Diana Balen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2016. Grad daje smjernice za izradu projektnog programa

"Prošli gradonačelnik, ovo je njegov kvart i on je to obećavao", rekla je Sanja Balenović

2017. Napravljeno je 18 procjembenih elaborata i definirana vrijednost čestica za otkup oko 15 milijuna kuna. 2018. Vlada proglašava izgradnju te škole državnim interesom.
Rastu školarci, raste i problem.

Žarko Željko bio je jedna od sudskih vještaka koji je za Grad procjenjivao te nekretnine koje je trebao otkupiti grad kako bi se tu izgradila škola.

"Ja mislim 30, 40 godina nitko tu ništa nije uložio, tako da onu vrijednost koje smo dobili za te objekte koje smo procijenili. Njima će biti teško nešto adekvatno kupiti pogotovo nakon potresa", kaže Žarko Željko, građevinski sudski vještak.

Grad nam odgovara da su otkupili tri od 18 potrebnih čestica. I onda se pojavljuje privatni investitor koji nudi veću cijenu.

"Jer je ova gospođa, ona prošle godine se odselila, dobila je novce i sad je prošle godine čak u jesen kupila si stan i sad još jedan stan. Valjda je je dobila puno kad može dva stana kupiti", kaže gospođa Lena, stanarka Stare Peščenice. 

Starosjedioci prepričavaju kuloarske priče

"Bila je na socijali prije, i onda je išla na socijalno da se odjavi, rekla im je ‘ne bih htjela da bude neke, zabune dobila sam velike novce na račun, nema šanse da ja uzmem'. To je pošteno", kaže gospođa Lena, stanarka Stare Peščenice.

U gruntovnici je Potraga dobila na uvid nekoliko ugovora koje s bivšim vlasnicima potpisuje tvrtka Atlus projekti. 2019. za zemljište od 200 kvadrata na kojem je stambeni objekt plaćaju - 158 tisuća eura. Na drugoj adresi za 810 kvadrata 650 tisuća eura. Za treću - teren od 800 kvadrata i kuću - 665 tisuća eura. U grubo - za kvadrat terena i ovih stambenih jedinica davali su između 800 i tisuću eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se netko odluči otkupiti takvu nekretninu, oni vrlo rado prodaju da bilo kako riješe svoj problem, da se presele negdje gdje mogu nešto stvarati", kaže Žarko Željko, građevinski sudski vještak 

Koje i interese ima tvrtka Altus projekti?

Direktorica firme povezana je s društvima koja imaju lanac dućana obućom. A kakve veze imaju štikle sa školom koja bi s tu trebala graditi - direktorica Mirjana Ljubić na sve je načine izbjegla odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, poznato je da je zemljište društvene namjene, znalo se da su u čestice u procesu izvlaštenja, nekretnine nemaju komercijalnu vrijednost, osim ako se ne otvara mogućnost špekuliranja kod pregovora s Gradom.

"Ali postoji institucija gdje se može staviti zabrana raspolaganja imovinom, ali nije bilo u zemljišnoj knjizi takvog upisa", objašnjava Željko i nastavlja: 

"Vi možete zabraniti raspolaganje jer je u tijeku postupak sudski ili upravni i tada netko ne može raspolagati dalje tom imovinom, dok se ta zabilježba ne izbriše. u ovom slučaju nije toga bilo nije i vršile su se transakcije u tijeku tog postupka koji traje ne znam od kada, nismo niti prvi vještaci, ja bih rekao da to traje godinama."

Tvrtka Altus projekti na računu ovih dana ima osam kuna, nema nikakvih prohoda a u 2020. naglo povećava imovinu u zemljištima koja iskazuje vrijednost čak 30 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa su investitori pokrenuli, to je njihovo pravo, ali nije postojalo ograničenje, a nije postojalo ograničenje, a vlasnici su se maknuli iz kaljuže u kojoj su bili godinama", kaže Željko.

Odgovara nam i pismeno odvjetnik Altus projekata, Almir Dervišbegović. Riječ je o odvjetniku koji je 20 godina surađivao na imovinsko-pravnim poslovima s Gradom Zagrebom. Spominjalo se u jednoj od prvih velikih Bandićevih afera - slučaj sa zemljištem Zagrepčanke. Istodobno zastupa i privatnog investitora.

"Društvo Altus projekti već pet godina razvija projekt gradnje na lokaciji Stara Peščenica, a 2018. smo počeli kupovati nekretnine na toj lokaciji od privatnih vlasnika. Kada smo već postali vlasnici većeg dijela nekretnina, od odgovornih osoba iz Grada, obaviješteni smo da planiraju graditi osnovnu školu na toj lokaciji te da će krenuti u postupak izvlaštenja nekretnina. Taj upravni postupak traje od 2019. i još je u tijeku", odgovorio je odvjetnik Altus projekata, Almir Dervišbegović

No kad se pogledaju javno dostupni podaci u zemljišnim knjigama, ovako to izgleda:

Ugovore o kupoprodaji spornih čestica tvrtka Altus s prijašnjim je vlasnicima potpisivala u srpnju, rujnu i studenom 2019, kad je već bilo potpuno jasno, pa i potvrđeno odlukom Vlade iz 2018. da je gradnja škole upravo na tim česticama od državnog interesa. A toj odluci Vlade prethodio je cijeli niz postupaka koji su se provodili godina. Uostalom - o školi se priča gotovo dva desetljeća.

Pa objašnjavaju da su novi vlasnici tek nakon što su kupili nekretnine na toj lokaciji obaviješteni da se tamo planira gradnja škole – malo tko upućen može povjerovati. Na tim istim česticama stajale su, pa su potom brisane zabilježbe o izvlaštenju. Da bi Grad Zagreb nove zabilježbe postupka izvlaštenja stavio tek u travnju 2021. Dakle nekoliko godina nakon što je bilo potpuno jasno da ih treba otkupiti. I tako je ostavljeno sasvim dovoljno vremena da u priču uđe privatni investitor i zakomplicira stvar.

Altus projekti vlasnici su 80 posto potrebnih čestica, pišu nam da sudjeluju u upravnom postupku, da im je stalo da on što prije završi:

"Jedini interes koji imamo u upravnom postupku jest da za svoje nekretnine dobijemo novčana sredstva koja smo uložili u njihovu kupnju ili da za njih dobijemo neke druge nekretnine adekvatne vrijednosti i položaja, koje se nalaze u vlasništvu grada Zagreba."

Tvrde: U ove su nekretnine uložili 3 milijuna eura. Najmanje toliko očekuju od Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pošti kažu da je 'deal' bio po njih povoljan

U isto vrijeme kada su Altus projekti krenuli kupovati ove čestice, na jednako atraktivnoj lokaciji u kvartu svoje se nekretnine rješavala Hrvatska pošta. Svoj bivši depo u Harambašićevoj su prodali za 350 eura po kvadratu, zemljište je kupila tvrtka Ranka Predovića koji je gradio sljemensku žičaru i stanove bivšeg gradonačelnika.

"Nekretnina u Harabašišćevoj prodana je u kompletu s nekretninom u Sukošanu. Tijekom 2019. u dva su navrata napravljene procjene vrijednosti tih nekretnina koje su pokazala da se ukupna vrijednost kreće oko 30 milijuna kuna, a prodane su za 31 milijuna kuna", kaže glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Mediji su propitivali je li Hrvatska pošta dala izvrsnu lokaciju za bagatelu cijenu, pisalo se da se za slučaj zanima i USKOK, a u Pošti kažu da je 'deal' bio po njih povoljan.

"Javila su se samo dva ponuditelja što dovoljno govori da se ne radi o izuzetno povoljnoj prilici kako to neki tvrde", kaže glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Još jedna nova nekretnina niče

"Luksuznih, danas je uglavnom rade luksuzno jedna vrlo dobra lokacija u gradu zagrebu između glavnih prometnice, top lokacija, tu je hipo kvart , VMD-ova ova zgrada, tu su odlične zgrade i tu su uglavnom cijene visoke a i cijena zemljišta mi smo dobili podatke, za investitore cijene zemljišta preko 1000 eura po kvadratu", kaže Žarko Željko, građevinski sudski vještak.

"Unazad 23 godina mi smo dobili 11 novih zgrada, svaka ima pet katova, neke su više kao da tu postoji barem pet stanova, mi smo dobili 1000 i 1500 stanovnika stvaraju jednu bazu koja zahtjeva infrastrukturu", priča Slavko Kozina, stanar Stare Peščenice. 

Hoće li je učenici koji sada idu u prve razrede dočekati? Mnogi kažu teško: upravni postupak traje godinama...

"Da li da se obratim gradonačelniku?", upitala je Diana Balen iz Vijeća roditelja OŠ Dragutina Kušlana. 

Nismo sigurni. Čini se da u ovom trenutku ima većih briga od jedne škole. One čiju će teren isplaćivati jednog dana oni koji sada idu u prvi razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo