ZA KOGA SE GRADI CESTA? / Gradnja ceste stala na putu prema planiranom resortu: Potraga otkriva služe li turističke zone za pogodovanje privatnim investitorima

Image
Foto: RTL

Četvorni metar uz more kupio je za deset eura, da bi izmjenom prostornog plana jeftino kupljeno zemljište postalo turistička zona...

15.6.2021.
20:05
RTL
VOYO logo

Cesta koja se čekala desetljećima, a trebala je spojiti dva mjesta na Braču, Pučišća i Povlje, počela se graditi. Novac je osiguran iz europskih fondova i činilo se kako će projekt važan za otok konačno zaživjeti.

No, novca ima tek za nepunih pet kilometara koji slučajno vode prema zemljištu koje je otkupio kazahstanski investitor. Četvorni metar uz more kupio je za deset eura, da bi izmjenom prostornog plana jeftino kupljeno zemljište postalo turistička zona za koju će uskoro biti izdana građevinska dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno u nju vodi prva dionica već spomenute ceste koja, osim investitorima, diže vrijednost i zemlji u vlasništvu obitelji bivšeg SDP-ova ministra Arsena Bauka. I nisu to jedini pašnjaci kojima je promjenom planova dignuta vrijednost.

Kako je došlo do izmjene prostornog plana?

Istražujući priču, Danka Derifaj došla je do nevjerojatne informacije. Od 94 turističke zone u Dalmaciji zbog kojih su mijenjani prostorni planovi, nijedna nikad nije izgrađena, pa ih mještani smatraju paravanom za pogodovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Brač su nas pozvali nezadovoljni mještani Pučišća, među njima i bivši općinski vijećnici, koji tvrde da je izgradnja prve dionice ceste Pučišća- Povlje, koja se trenutno gradi, zapravo paravan za pogodovanje privatnim interesima stranih investitora.

Plan je započeo, tvrde, prije deset godina kad su se na Braču pojavili predstavnici kazahstanskog kapitala, u čiju korist je izmijenjen prostorni plan, a zatim je posljednjih godina krenulo izvlašćenje zemljišta kako bi se počela graditi prva dionica ceste Pučišća-Povlje koja za sada vodi samo do planiranog privatnog rezorta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši SDP-ov načelnik općine priča nam kako je došlo do izmjene prostornog plana kad je na vlast došao HDZ...

Cijelu priču Danke Derifaj pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo