OPASNE ZAMKE / I prije su ih napadali letvama, a sada ih pokušavaju ubiti. Za Potragu govori mladić koji je ozlijeđen nakon što je motociklom naletio na privezanu sajlu

Skupina motociklista iz okolice Varaždina na meti sumještana koji im po šumama postavljaju smrtne zamke

28.1.2021.
19:50
VOYO logo

I prije su ih napadali letvama i palicama, a sada ih pokušavaju ubiti. Za Potragu govori mladić koji je ozlijeđen nakon što je motociklom naletio na zategnutu sajlu.

Samo činjenice da je vozio sporo i da je zamka bila postavljena ispod visine vrata – spasile su Danijelu život kad je nedavno, vozeći motor kroz šumu u općini Cestica kod Varaždina naletio na zategnutu sajlu. Jedna takva lani je ubila mladića na području Jelenja, a i ova je očito postavljena s istim ciljem. I nije to jedini problem brdskih biciklista i motociklista iz Varaždinske županije. Već su ih napadali letvama, palicama, pa i tavama... S lokalnim vlastima hitno traže sigurno rješenje i lokaciju za svoj hobi, a policija poziva na razum i suradnju. 

"S kolegom sam se vozio i naletio sam tu na sajlu... Hvala Bogu nije bilo većih ozljeda, malo me boli vrat...", ispričao je Danijel, Cestica.

Ovo je dio priče koja je samo srećom prošla bez fatalnog ishoda. Najviše zato što je na sajlu naletio prsima pa je izbjegao teže ozlijede. Danijel nam je pristao ispričati što mu se dogodilo, uz molbu da mu ne pokazujemo lice. Sajle i druge zamke postale su, može se reći, svakodnevna pojava u hrvatskim šumama. Žrtve su najčešće brdski biciklisti i motociklisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAZBENA INDUSTRIJA NA APARATIMA /

Nekad su svirali, danas fotografiraju, voze taksije, rade u skladištima: Potraga istražuje što rade oni koji su živjeli od glazbe

Image
GLAZBENA INDUSTRIJA NA APARATIMA /

Nekad su svirali, danas fotografiraju, voze taksije, rade u skladištima: Potraga istražuje što rade oni koji su živjeli od glazbe

Jedna od težih ozljeda glave 

"To su za mene psihopati. Već je bio slučaj kada je dečko poginuo", priča Danijel. 
Bilo je to lani u kolovozu. Stradao je 21-godišnji mladić koji se motociklom vozio šumskim putem na području Jelenja kod Rijeke. Zadobio je teške ozlijede glave i iako je liječnička ekipa brzo stigla, nisu ga uspjeli spasiti.

"Jedna od težih ozljeda glave je aksonalna difuzna ozljeda glave, to su produžeci neurona i na jedan ovako grubo ispričani način, jednom brzom trešnjom, akceleracijom i deakceleracijom dolazi do njihova kidanja. Kidaju se veze između neurona. One su karakteristične za velike brzine i teške mehanizme ozlijeda", rekao je Darko Chudy, neurokirurg u KB Dubrava.

Ova zadnja sajla na kojoj je stradao Danijel prije desetak dana bila je razvučena u šumi u Varaždinskoj županiji kod Cestice, uz samu granicu sa Slovenijom. Jedan od tridesetak motociklista koji koriste svaku priliku za zajedničku vožnju, ispričao nam je što sve doživljavaju vozeći se šumom i šumskim putevima.

"Imali smo sada sajlu koja je bila u šumi. Imali smo po ulici napade tavicama i sličnim stvarima. Sada nedugo nas je cijela familija napala palicama, letvama s čavlima i gađali su nas s tim. Bila je cura koja s nama vozi, nju su skoro pogodili, skinuli su nam kacige i bacali po zemlji", kaže Andi, Cestica.

Napadači su im poznati, no ne i motiv zašto to rade.

"Ne znam zašto o rade, ne podržavaju naš sport.Ako imamo kaj sa sobom sve počistimo, ako nađemo kakvu bocu, vrećice, plastiku mi pokupimo, ali ljudima to i dalje smeta", ističe Andi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadači su njihovi sumještani

Napadači su njihovi sumještani. Iako smo pokušali doći do nekoga od njih, nismo uspjeli pa ne možemo čuti drugu stranu priče. Sami smo se uvjerili da štete iza motociklista nema. Voze se po strmim padinama po kojima ionako ne mogu prolaziti traktori ili radni strojevi. Dok još nitko nije izgubio glavu, za pomoć su se obratili općinskom načelniku kako bi im pomogao pronaći prikladnu šumu u općinskom vlasništvu koju bi uredili prema svojim potrebama.



"Evo upravo sam se vratio s terena gdje smo gledali jednu lokaciju koja se može pripremiti da mladi crosseri koji vole motore i vožnju imaju određeni prostor i da na tom prostoru imaju i određene sigurnosne uvijete. Staza će se srediti i tu će moći imati svoje aktivnosti, a uz te aktivnosti i druženja. Jer mladi trebaju imati svoj prostor i svoj sadržaj. Svakako je pohvalno da se hoće organizirati i općina uvijek stoji na raspolaganju", ispričao je Mirko Korotaj (HNS) načelnik Općine Cestica.

"Ima nas sada tridesetak. Osnivamo klub. Uredit će se staza. Planiramo je ograditi da ne bi bilo sajli i da netko ne dođe na nju i da opet ovo radi", rekao je Andi.

Nekako u isto vrijeme kada je stradao Danijel, na Ivančici, na stazi Prekrižje, kilometar i pol od vrha pronađena je još jedna razvučena sajla. Samo srećom na nju nije nitko naletio. Pronašli su je mladići iz lokalnog brdsko biciklističkog kluba. Policija je za oba slučaja doznala iz medija. Istraga traje pa o detaljima ne mogu govoriti, ali šalju apel građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Apeliramo na građane da niti u kojem slučaju ne postavljaju žice, sajle i druga opasna sredstva jer ista mogu prouzročiti vrlo teške posljedice. Također molimo građane koji naiđu na takva sredstva u prirodi, šumskim stazama i putevima da o tome žurno obavijeste policiju kako bi se na mjestu pronalaska mogle provesti mjere i radnje koje će sasvim sigurno pridonijeti pronalasku i procesuiranju počinitelja", rekla je Marina Kolarić, glasnogovornica PU Varaždinske.

Vezanje sajli za drveće   

Vezanje sajli za drveće može se okarakterizirati kao pokušaj ubojstva i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Za ta su djela zakonom predviđene kazne dugotrajnog zatvora. Enduro vožnje po brdima, stazama za planinare ili šumama nisu regulirane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Zato suživot motociklista i ostalih korisnika tih prostora ostaje na savjesti svih uključenih kako se ovakve opasne radnje ne bi ponavljale. Mladi motociklisti i vozači quadova podijeli su s nama još neka gorka iskustva.

"Dobio sam po glavi s palicom. Ne znam zašto to rade, ne mogu to shvatiti, nije ni meni jasno. Mi ne pravimo štetu. Vidite i sami, vozimo se samo po šumi, nastojimo šumu održati čistom i ne želimo ništa napraviti šumi", ispričao je Gylian, Cestica.

Snimali smo ih u vožnji na parcelama u vlasništvu njihovih roditelja i roditelja prijatelja. Najmlađi član ove enduro ekipe ima 15 godina, a najstariji 25. Blato, ali nažalost i ozlijede, dio su ovog adrenalinskog sporta.

"Imao sam padova i polomljenu kičmu, puknuta slezena, polomljena cijela desna strana, svašta. Ali idem dalje, ne stajem. Sport je opasan, no uz dobru opremu mogu se smanjiti ozlijede...", rekao je Andi.

"Kada se mijenjaju trendovi gdje se sve vozi i način kako se vozi mijenjaju se i ozlijede. To su također teške ozlijede jer se radi o relativno velikim brzinama i relativno manjoj zaštićenosti, posebno motociklisti na motoru nemaju gotovo nikakve zaštite", ipsričao je Chudy, neurokirurg u KB Dubrava.

Ovaj sport povezuje mlade ljude s obje strane granice. Dijele iste probleme i želju za vlastitim prostorom za vožnju bez straha od sajli i drugih zamki.

"Surađujemo s dečkima iz okolnih općina Vinica, Sraćinec. Iz Slovenije... Iz Lepoglave su dečki s nama. Pa uvijek oko tridesetak. Neki od nas ne dođu, neki od njih, a zna se dogoditi da nas je i više", rekao je Andi. 
Na razvučene sajle, daske sa zabijenim čavlima i razne modele ilegalnih zamki za divljač najčešće nailaze upravo enduro motociklisti i brdski biciklisti. Sva ta sredstva mogu prouzročiti ozlijede opasne po život i nikako se ne bi trebala koristiti za obračun s neistomišljenicima ma koliko smatrali da uništavaju šumu i rade nepotrebnu buku. Ovi mladi ljudi uskoro će dobiti svoju uređenu stazu kojom će bezbrižno voziti. Takav primjer trebale bi slijediti i ostale sredine. Ne bude li tako, samo je pitanje dana kada će se na čeličnoj sajli ugasiti novi mladi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo