INFLACIJA ODLIKAŠA / Jedna, dvije četvorke i ništa od željene srednje škole. Sve ih više uvodi prijemne, Potraga traži tko je kriv za inflaciju superodlikaša

Image
Foto: RTL

Neki roditelji smatraju da je to dodatni stres za već dovoljno kaotičnu pandemijsku školsku godinu.

22.2.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Jedna ili dvije četvorke u 7. ili 8. razredu i nema šanse da upadnete u željenu srednju. Jer iz godine u godinu u Hrvatskoj je sve više učenika s prosjekom 5.0. Bilo bi to pohvalno, kad ne bi bilo umjetno. Jer već na inicijalnim ispitima u srednjoj - pokažu se ogromne razlike u znanju učenika koju su stigli s istim ocjenama. I zato je Ministarstvo odlučilo pojednostaviti pravila za uvođenje prijemnih ispita u srednje škole, koji će sada nositi i više bodova. Tko je kriv za inflaciju superodlikaša, kako ujednačiti kriterije ocjenjivanja i kako cijeli taj pritisak utječe na učenike?

''Ocjena je uvijek kombinacija i subjektivnog i objektivnog. mi se trudimo tu da to bude što je moguće objektivnije'', rekao je Dominik Možnik, učitelj povijesti i geografije u OŠ kralja Tomislava u Zagrebu.

I sam kao učenik nije uvijek bio odličan. U dnevniku se našla i pokoja trojka. Najbolje zna da ocjenu ne čine samo rezultati ispita.

''Uvijek se pri ocjenjivanju uzimaju različiti drugi subjektivni elementi ne znam tipa napredak učenika, zalaganje i tako dalje tako da na temelju tih stvari se onda najčešće daje učenicima nešto veća ocjena'', rekao je Možnik.

A bez najveće - ocjene odličan, upis u željenu srednju školu - danas je gotovo nemoguć.

''Ako imaš 5.0 onda ćeš se upisati u jednu jako dobru srednju'', izjavila je Klara Tomšić, učenica 8. razreda OŠ kralja Tomislava u Zagrebu.

No iako odlična učenica, nema 5.0. Kao ni njezina prijateljica iz razreda. Gimnazije koje žele upisati glavni su izbor superodlikaša - učenika koji iz svih predmeta od 5. do 8. razreda - imaju petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više u prilogu Karle Vidović:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo