Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
INFLACIJA ODLIKAŠA

Jedna, dvije četvorke i ništa od željene srednje škole. Sve ih više uvodi prijemne, Potraga traži tko je kriv za inflaciju superodlikaša

Neki roditelji smatraju da je to dodatni stres za već dovoljno kaotičnu pandemijsku školsku godinu.

Image
Foto: RTL
Karla Vidović/ 22.2.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna ili dvije četvorke u 7. ili 8. razredu i nema šanse da upadnete u željenu srednju. Jer iz godine u godinu u Hrvatskoj je sve više učenika s prosjekom 5.0. Bilo bi to pohvalno, kad ne bi bilo umjetno. Jer već na inicijalnim ispitima u srednjoj - pokažu se ogromne razlike u znanju učenika koju su stigli s istim ocjenama. I zato je Ministarstvo odlučilo pojednostaviti pravila za uvođenje prijemnih ispita u srednje škole, koji će sada nositi i više bodova. Tko je kriv za inflaciju superodlikaša, kako ujednačiti kriterije ocjenjivanja i kako cijeli taj pritisak utječe na učenike?

''Ocjena je uvijek kombinacija i subjektivnog i objektivnog. mi se trudimo tu da to bude što je moguće objektivnije'', rekao je Dominik Možnik, učitelj povijesti i geografije u OŠ kralja Tomislava u Zagrebu.

I sam kao učenik nije uvijek bio odličan. U dnevniku se našla i pokoja trojka. Najbolje zna da ocjenu ne čine samo rezultati ispita.

''Uvijek se pri ocjenjivanju uzimaju različiti drugi subjektivni elementi ne znam tipa napredak učenika, zalaganje i tako dalje tako da na temelju tih stvari se onda najčešće daje učenicima nešto veća ocjena'', rekao je Možnik.

A bez najveće - ocjene odličan, upis u željenu srednju školu - danas je gotovo nemoguć.

''Ako imaš 5.0 onda ćeš se upisati u jednu jako dobru srednju'', izjavila je Klara Tomšić, učenica 8. razreda OŠ kralja Tomislava u Zagrebu.

No iako odlična učenica, nema 5.0. Kao ni njezina prijateljica iz razreda. Gimnazije koje žele upisati glavni su izbor superodlikaša - učenika koji iz svih predmeta od 5. do 8. razreda - imaju petice.

Više u prilogu Karle Vidović:

Karla Vidović/ 22.2.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Bode nas u oči'

Spomenik kao uvreda?! Pokojnom generalu Koradeu odali su počast, ali su istodobno uvrijedili njegove žrtve

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba