iz politike u biznis / Kao ministar napisao pravilnik, sad se prijavio za poticaje: Potraga istražuje što to radi Tomislav Tolušić

Tko kontrolira političare kad se s visokih pozicija bace u privatni biznis i što smiju, a što ne?

4.6.2020.
17:25
VOYO logo

Samo dva mjeseca nakon što je RTL-u odgovorio da u neprijavljenom objektu od 120 kvadrata roštilja, Tomislav Tolušić "odletio" je iz Vlade. Ubrzo se oprostio od politike, ali ne i poljoprivrede. Tek je izišao iz Sabora, a radovi na njegovoj velikoj vinariji kraj Virovitice u punom su jeku. 

Image
NEKE DRUGE STRASTI /

Što se to događa u HDZ-u? Tolušić objavio da se povlači u političku samoizolaciju

Image
NEKE DRUGE STRASTI /

Što se to događa u HDZ-u? Tolušić objavio da se povlači u političku samoizolaciju

Reporterka PotrageSilvana Menđušić otkriva i zanimljive detalje. Naime, Tolušić je zatražio poticaje koji mogu iznositi i više od 10 milijuna kuna, a regulirani su pravilnikom koji je donio upravo on donio dok je bio ministar. Tko kontrolira političare kad se s visokih pozicija bace u privatni biznis i što smiju, a što ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Tolušić je smijenjen lani zbog imovinske afere, potom je završio s druge strane Markova trga u Saboru, da bi na kraju na Facebooku objavio da se povlači iz politike, ali ne i poljoprivrede. Otkrilo se ubrzo da u prigradskom naselju Rezovac, u Virovitici gradi velebnu vinariju. Početak radova bio je 8. svibnja, dan nakon što je objavio da se povlači iz politike. 

Naša Silvana Menđušić otkriva, a Ministarstvo poljoprivrede potvrđuje da je OPG Terra Slavonia nositelja Tomislava Tolušića podnio zahtjev za potporu u okviru mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. Maksimalna potpora iznosi milijun i pol eura, a zanimljivo, upravo je on donio pravilnik kojim su regulirane te potpore dok je još bio ministar. Dakle, propisao je poticaje, otišao iz politike pa se sad prijavio za te iste poticaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić nam je odgovorio putem poruke: "Povukao sam se sa svih javnih i političkih funkcija, nisam više javna osoba, otvorio sam opg i bavit ću se vinogradom i proizvodnjom vina i profesionalizirati dugogodišnju obiteljsku tradiciju i realizirati poslovnu ideju koju sam započeo sa mojim pokojnim ocem. Gradim vinariju obiteljskim sredstvima, sredstvima od prodaje nekretnine u Zagrebu, u postupku sam realizacije kredita i prijavio sam se na vinsku omotnicu. Sve radim sukladno propisima RH, nisam u sukobu interesa zbog bivših funkcija, prema mišljenju Povjerenstva, niti kao nositelj opg-a niti kao prijavitelj na eu fondove, što možete provjeriti na stranicama Povjerenstva. Sve promjene vezane uz moju imovinu bit će vidljive u mojoj imovinskoj kartici do isteka zakonskog roka, a to je kraj tekuće godine, pa će te moći vidjeti sve detalje koji vas zanimaju".

Cijelu priču Silvane Menđušić pogledajte u Potrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo