Povratak ili poraz života / Nervoza raste uoči Dana D! Pogledajte kako je izgledalo šest mjeseci bijega Ivice Todorića

Ivica Todorić sutra će doznati hoće li biti izručen Hrvatskoj, a u Potrazi pogledajte kako je izgledalo šest mjeseci njegova bijega

19.4.2018.
20:00
VOYO logo

Šest mjeseci nakon što mu je lice osvanulo na listi najtraženijih bjegunaca na svijetu, došao je dan D za Ivicu Todorića. Sutra u 9.30 londonski sud će odlučiti hoće li biti izručen Hrvatskoj u kojoj se sumniči za malverzacije teške čak milijardu i četristo milijuna kuna.

Sve se poklapa s godinu dana lex Agrokora kojim je Todorić upravljanje svojim koncernom prepustio državi. U međuvremenu, njegova obitelj se raspršila diljem svijeta, a poslovno carstvo se raspada pod teretom dugova većih od pedeset milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Ivica Todorić promijenio se ne samo izgledom već i načinom izražavanja.

Nervoza je na vrhuncu. Sutra je dan u kojem će mu britanska sutkinja zapečatiti sudbinu. Ostanak bi značio opstanak. Povratak – poraz života. Ne čudi što su mu živci sve tanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kolka je to želja da se mene uhvati zbog čega, šta sam ja napravio… Izgradio sam Hrvatsku, nisam uzeo ni jedne kune i oni to znaju”, kazao je Ivica Todorić, osumnjičenik, 11.4.2018.

Kola su krenula nizbrdo prije točno godinu dana kada je Todorić potpisao lex Agrokor. Tad je izjavio da sve što je stekao ostavlja Hrvatskoj. A ta ista Hrvatska krenula je čačkati po njegovoj ostavštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto je očito iščakala kad je ranom zorom plejada policajaca prije šest mjeseci, u listopadu 2017., upala u Kulmerove dvore i kuće 14 suradnika i članova obitelji dotad najvećeg gazde na Balkanu.

“Nisam ostao u Hrvatskoj jer sam znao da se spremaju da me privedu”, rekao je Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesecima prije uhićenja njegovih suradnika,  samo se nagađalo gdje je Todorić. Nakon odlaska iz Agrokora u javnosti je viđen samo pri odlasku na šišanje ili pri tankanju goriva s kojim se očito nije snalazio. Preko sada već famoznog bloga prvi put se obratio 22. rujna i optužio Vladu da ga je izgirala. To se nastavilo do danas - samo uz videokomponentu.

Nekad u obraćanju naciji, a nekad uz osobnog voditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je DORH  tjeralicu za Todorićem raspisalo još 21. listopada, da blogove piše iz Londona doznalo se kada se 7. studenog predao tamošnjem sudu, bio uhićen te uz jamčevinu od 100 tisuća eura i sigurnosnu narukvicu oko noge pušten da se brani sa slobode do novog ročišta prošlog tjedna.

U nekoliko mjeseci i za redovitih javljanja na pitanja novinara uglavnom nije odgovarao. A pri bježanju od njih pokazivao je zavidnu formu. Nakon svjedočenja pred britanskim sudom, odlučio je stati pred mikrofone i u 20-ak minuta izlaganja otkrio svoju istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martinu Dalić smo prijavili za zločinačku organizaciju, ona je prvo optužena i sve ćemo dokazati… Sve ćemo dokazati”, kazao je Todorić.

Ništa bolje nije prošao ni premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Plenković je tražio veleposlanika da se moj postupak obnovi… Premijer misli da sud u Engleskoj ne radi svoj posao kako treba”, kazao je Todorić.

Nagodba je, kaže, katastrofa i za Hrvatsku i za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja mislim da je on na žalost ‘puko’, to je jednostavno kaos u glavi koji bi se mogao desiti bilo kome”, rekla je Danijela Koletić, komunikacijski stručnjak.

Danijela je komunikacijski stručnjak koji Todorića i osobno poznaje iz nekih prijašnjih, zlatnih vremena. I dalje u njemu vidi lidera, ali kaže, konci mu naočigled bježe iz ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Emocionalni ispadi, ispadi prema novinarima su nekontrolirani. Da li je to možda i strategija po kojoj se želi na sudu dokazati da ima zdravstvene smetnje, to mi ne znamo. Retorika je možda namjerno dogovorena da djeluje kao da nije ubrojiv”, kazala je Danijela Koletić.

Upravo su ti ispadi pred novinarima među kolegama stvorile još jendu zanimljivu teoriju. Smatraju, da će te snimke možda biti jedan od dokaza na sudu, gdje zapravo želi pokazati da se protiv njega vodi progon i da ga u Londonu novinari progone i da je možda samoinicijativno potrčao kako bi mi potrčali za njim… Onda bi te snimke mogao priložiti sudu jer želi pokazati da se u Hrvatskoj protiv njega vodi politički montiran proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetost je gotovo opipljiva. Kontrole više nema. S jednim se fotoreporterom krenuo i fizički obračunavati.

S obzirom da ga je Todorić uhvatio za ruku i  govorio zašto me snimaš, zašto me snimaš… Taj tren je došlo do nekog fizičkog kontakta,  na sreću nije bilo ozljeđenih, vrlo brzo ih je kolegica novinarka razdvojila tako da je svatko nastavio svojim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razliku najbolje vidi Zoran, Todorićev osobni frizer već 40 godina. Ivicu smatra bratom i iskreno ga žali. Zbog mnogo čega u posljednje vrijeme. U jednoj ruci je držao fotografiju snimljenu prije bijega u London. U drugoj sa zadnjeg javnog pojavljivanja nakon ročišta.

“Ne znam što da komentiram, trenutna frizura nije njegov stil.  Ja sad ne znam da li ga je Vesna šišala ili netko drugi šišao, ne znam…”, rekao je Zoran Dačić, bivši frizer Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazao nam je svoje i Ivičine stare fotografije. Nada se da će se jednom ponovno sresti i prisjetiti nekih ljepših vremena.

“On je znao i zapjevat s nama. Mi smo se znali tako lijepo zabavljati i nasmijati i pričati viceve i pričati o seksu, svašta smo znali…”, kazao je je Zoran Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila su to neka druga vremena za Ivicu Todorića. Vremena u kojima je "Gazda" bio najmoćniji poslovni čovjek u Hrvatskoj i poče ose širiti i na regiju.

“Todorić je ipak jedinstven čovjek… Koju god sam tvrtku uzeo napravio sam od nje najuspješniju svjetsku tvrtku”, rekao je Ivica Todorić, 28.6.2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeo je 1976. kada je s obitelji osnovao cvjećarski biznis, preko osnivanja Agrokora 1989. i širenja biznisa u pretvorbi i privatizaciji tijekom devedesetih. Na vrhuncu moći koncern je brojio čak 143 poduzeća. Todorić je ukupno zapošljavao gotovo 60.000 ljudi

“Mi vjerujemo da ćemo sa svojim vještinama i s novim investicijama bitno unaprijediti tu industriju ali I dalje raditi jedna profitabilan biznis”, kazao je Ivica Todorić, 13.7. 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I privatno se trošilo na sve. Jahte, helikopteri, vila u Medveji, rezidencija na Smokvici, Kulmerovi dvori. Na godinu su Todorići, prema izvješću izvanredne uprave, na luksuzni život trošili više od milijardu kuna izvučenih iz kompanije.

“Ja sam preko Agrokora plaćao i banana… Pokazivao sam sve što trošim, sve je u nulu plaćeno”, rekao je Todorić, 11.4.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, kaže, novca nema. Ni on ni ostatak obitelji.

“Njegova financijska situacija u ovom trenutku nije nimalo sjajna”, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, 9.4.2018.

Ovo nam je prije deset dana potvrdio odvjetnik najstarijeg sina Ante. Razgovarali smo i s nekim članovima njihove obitelji koji su nam rekli da im baš oni financijski pomažu. Nejasno je od čega danas žive. Radi, navodno samo Ante, negdje u Londonu, ali sve je prilično tajanstveno. Iva Balent prije godinu dana otvorila je tvrtku Srculence. Registrirala ju je za brojne djelatnosti, ali cijelu godinu nije zaradila ni kune.

“Ja sam sedam godina bila bolesna i nakon što sam čudesno ozdravila, promijenila sam svoj život iz korijena i počela sam raditi na sebi… Naučila sam sve slušajući Anu. Naučila sam da moram početi živjeti, a ne samo slušati nego početi prakticirati”, rekla je Iva Balent, kći Ivice Todorića, 7.4.2018.

Ovo je bilo Ivino prvo pojavljivanje u javnosti napokon kraha Agrokora. Kamere RTL-ova Exkluziva snimile su je prije deset dana na seminaru life coach-ice Ane Bučević. O obiteljskoj situaciji i očevom suđenju nije bila spremna govoriti, ali je između redova otkrila da ovim seminarima ne sudjeluje samo kao sljedbenica.

“Počela sam pratiti Anu onda smo smo se i nakon nekog vremena i sprijateljilei počele raditi skupa”, kazala je Iva, 7.4.2018.

Dok kukaju o besparici, Vesna i Ivica u Londonu mijenjaju jedan ekskulzivni kvart za drugi. Trenutačna adresa jedan je od najluksuznijih londonskih kvartova. U pedesetak jako dobro čuvanih kvadrata Vesna i Ivica čekaju rasplet sudbine. I masno to plaćaju.

Stan otrpilike košta do četiri tisuće eura mjesečno ali pridodajmo tome izrazito skup životni standard u Londonu, a još skuplje odvjetnike, odvjetnički tim koji ga brani od samog početka, to sigunro nisu mali izdaci. Iako se postavlja pitanje otkuda onda novac ako mu je sva imovina zamrznuta.

Čini se da isto misle i na britanskom sudu.

Zanimljivo, na sudu su pokušavali dokazati da bi u zatvoru u Hrvatskoj mogao provesti do tri i pol godine jer neće imati novca da plati jamčevinu pošto mu je je sva imovina zamrznuta, e sad otkud onda toliki novac da  se plati stan u jednom od najeltinijih londonskih kvartova...

“Volio bih vjerovati da sve što izađe iz Ivičinih usta je blagoslovljena istina, ali bojim se da je daleko od toga…  Čovjek koji živi u elitnom dijelu Londona s plaćenom stanarinom šest mjeseci unaprijed, ne može pričati da nema novca… Neka mi oprosti na tome”, rekao je Danijel Jurčan, redatelj filma ''GAZDA''.

Autor filma Gazda među prvima je stvari nazvao pravim imenom. Ne vjeruje u Todorićevu nevinost jer je, kaže, prikupio dovoljno dokaza. Za nove čak nudi i novčanu nagradu.

“Ja očekujem da Ivica Todorić kad napokon završi u Remetincu da počne pričati o tome koga je on to sve donirao i kako su mu se te usluge vraćale. I volio bih da ministri počnu pričati što su sve dobivali za poklon… Božo Kovačević mi je ispričao priču da mu je Ivica Todorić, kad je došao na vlast kao ministar zaštite okoliša 2000., Ivica mu je poslao za jedan blagdan sliku od Rabuzina u vrijednosti oko 2 - 3 tisuće eura. Koju je naravno Kovačević vratio natrag”,rekao je Jurčan.

Osim politike, velika je krivica, kaže i na bankarima. Nudi sto tisuća kuna onome tko mu dostavi dokaze koji bi potvrdili njegovu teoriju o sprezi Todorića i banaka.

Iako se sutra odlučuje o izručenju Ivice Todorića, to I dalje ne znači da ćemo ga uskoro vidjeti u Hrvatskoj. No, ono što je sigurno, ovaj bi se slučaj mogao pretvoriti u pravu pravnu trakavicu.

Očekujemo da će sutkinja odlučiti o njegovom izručenju Hrvatskoj, jer tijekom samog suđenja je njegovoj odvjetnici rekla da je politički montiran proces protiv njega jako slab argument. Ali naravno mi njega nećemo sutra vidjeti u Hrvatskoj  nego kroz mjesec ili dva jer ima pravo žalbe.

“Što god da se dogodi i koja god bude odluka, ja sam ovdje još sigurno par mjeseci…”, kazao je Todorić, 11.4.2018.

“Prema našim informacijama to će se dogoditi najranije u srpnju, najkasnije krajem godine”, rekao je Juričan.

S međunarodnim pravom kroz karijeru se susretao i odvjetnik Branko Šerić. I on je siguran, britanska sutkinja Todorića će izručiti Hrvatskoj.

“Očekujem da će do toga doći, moja procjena je da neće proći ta teza da se radi o političkom progonu  unatoč tome što zaista ima argumenata za tako nešto. Ovo je presedan u Hrvatskoj, i pravosudnoj praksi, a pogotovo i u političkoj praksi da Vlada inicira, dakle Vlada kao izvršno tijelo inicira donošenje jednog specijalnog zakona, lex specialist lex Agrokor u odnosu na upravljanje nekim velikim sustavom", kazao je Branko Šerić, odvjetnik.

Ako ga, ili možda bolje rečeno kad ga izruče – očekuje ga pritvor u Remetincu. Hoće li i koliku jamčevinu dobiti, te hoće li je moći platiti, pitanja su koja će se tek postavljati. Sigurno je da mu na ruku neće ići činjenica da je pobjegao iz Hrvatske.

“Pritvorska osnova da je u bijegu I da izbjegava kazneni postupak bi mogao trajati, s obzirom da je zaista bio u bjegu, i da neće dobrovoljno pristupiti pred hrvatsko pravosuđe”, rekao je Branko Šerić.

Jednom kad se i ako se podigne optužnica, tek tad kreće pravni cirkus. Na tisuće dokumenata, na desetke svjedoka, 15 optuženih, barem tri puta toliko odvjetnika. Lako bi se mogli srušiti svi pravni rekordi.

“Kao poznavatelj pravne države Hrvatske mogu vam reći da mu se neće trenutno u idućih 15 godina dogodit ništa. Sjećate se Kutle protiv koga su se vodili procesi, znači nakon 17 godina nije donesena  pravomoćna presuda. Toliko o hrvatskom sudu  i hrvatskom pravosuđu, a što onda očekivati od procesa Agrokoru”, rekao je Juričan.

“Postoji mogućnost da takav jedna postupak, prema svim naznakama, potraje kao neki postupci za ratne zločine u Haagu”, rekao je Branko Šerić.

“U Londonu sam skoro dobio prijavu zato što sam hranio golubove, a u Hrvatskoj mi je oduzeta tvrtka I do sada nisam dobio ni jedan jedini papri…”, kazao je Todorić.

Kazna za hranjenje golubova možda je smao uvertira u ono što ga čeka. Carstvo je propalo, car je gol. Ne čini se da će se iz svega ovoga lako izvući. O njegovoj sudbini moglo bi se odlučivati toliko dugo koliko je stvarao sve ono zbog čega je na kraju pao.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo