SILA PRIRODE / Odron koji im guta dvorišta stigao je do samih kuća! Potraga donosi priču o životu usred jednog od najvećih klizišta u zemlji

Image
Foto: RTL

U posljednjih pet godina tražili su pomoć raznoraznih institucija i lokalnih vlasti, koje ih nisu zaštitile

23.4.2021.
20:18
RTL
VOYO logo

Klizište im je već počelo gutati dvorišta i primaknulo se sasvim blizu kuća koje su ionako popucale. Obitelji iz Bilogore gledaju kako sila prirode pomiče cestu, pomiče drveće i samo se nadaju kako zemlja koja je stalno u pokretu neće povući i njih. 

U posljednjih pet godina tražili su pomoć raznoraznih institucija i lokalnih vlasti, koje ih nisu zaštitile, unatoč tome što su geolozi ustanovili kako situacija može biti samo gora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klizište je krenulo 15. veljače 2015. godine. Na tom rubu gdje je rub klizišta bila je jedna mala crtica i to se svaki dan sve više povećavalo dok nije palo", priča Tomislav Kraljić iz Šandrovca.

Od posljedica klizanja popucale su kuće udaljene samo dvadesetak metar od ruba klizišta. Uplašeni mještani napustili su privremeno domove i o svemu obavijestili općinske vlasti koje, kako nam kaže Tomislav, na početku situaciju nisu shvatile ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na klizište izlaze stručnjaci, ne znam tko sve ne, dolaze predstavnici županije i župan. Onda je proglašena elementarna nepogoda za područje cijele županije jer se otvorilo više klizišta i u drugim općinama županije. I od travnja 2015. ovdje nema nikoga", priča Kraljić.

Potresi još pogoršali situaciju

Lanjski potresi u Zagrebu i na Baniji daljnje su pogoršali situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2015. šteta na mojoj kući je procijenjena na 340 tisuća kuna. I sve te godine je klizište dalje djelovalo i širilo se. Potresi u Petrinji i Zagrebu daljnje su oštetili kuće i sada trebamo statičare da procjene kolika je šteta danas", kaže Kraljić.

Popucala je deka na kući, voda curi na sve strane i u kući se gotovo ne može stanovati. Vidljiva su i vanjska oštećenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Žada donosi priču kako izgleda život usred jednog od najvećih klizišta u zemlji:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo