Tko je kriv za eko-katastrofu? / Ponovo smo išli u Slavonski Brod: građani su priznali da vodu i dalje ne piju, oglasio se i Crodux!

Voda u Slavonskom Brodu proglašena je zdravstveno ispravnom, cisterne više nisu na ulicama, ali istraga o uzroku zagađenja još nije dovršena

13.4.2018.
19:50
VOYO logo

I tjedan dana nakon što smo u Potrazi objavili ekskluzivne snimke i fotografije javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda s intervencije poslije incidenta na starom produktovodu, a koje bacaju novo svjetlo na aferu, istraga o zagađenju vode u šestom po veličinu gradu u Hrvatskoj nije nepredovala.

Štoviše, ni policija ni DORH još nisu uzeli materijale koje smo javno pokazali prošlog četvrtka. U međuvremenu je voda u Brodu proglašena ispravnom za piće - ali većina građana u to ne vjeruju pa kupuju vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega, napokon se oglasio i prozivani CRODUX.

Snimke i fotografije vatrogasaca rasvijetlile su tek mali djelić onoga što se zaista dogodilo 28.ožujka na ulazu u Slavonski Brod, na dva i pol kilometra udaljenosti od crpilišta vode za cijeli grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu snimki i fotografija u Croduxu su nazvali  senzacionalističkim dok je njihov autor i neposredni svjedok incidenta i tjedan dana kasnije jasan - moralo se izliti više derivata.

“Stojim iza svega što sam rekao”, kazao je Ivan Vuleta, zapovjednik JVP Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije i video snimke s intervencije, pokazuju točno koliko je široko područje koje vatrogasci tretiraju pjenom kako bi spriječili zapaljenje.

“Osim nas vatrogasaca koji smo bili na terenu, vrlo brzo su stigli inspektori zaštite okoliša na mjestu događaja i svima je bilo vidljivo kolika je to površina”, rekao je Vuleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke koje su nam vatrogasci dali, željeli smo pokazati Tomislavu Ćoriću, ministru zaštite okoliša, i prije emitiranja, no nije našao vremena.

Nakon Potrage u prošli četvrtak  izazvale su veliki interes javnosti, te je ministar na inzistiranje kolega na press konferenciji obećao pogledati snimke, da bi kasnije to - izbjegao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pozive i poruke nakon toga ni jednom nije odgovorio  - ni on ni njegova glasnogovornica.  Ali, tijekom aktualnog sata u Saboru čak troje zastupnika ministru i premijeru je postavilo pitanje o zagađenjo vode u  Slavonskom brodu. No, odgovor koji bi umirio građane je izostao.

“U ovom trenutku ne možemo reći sa sigurnošću o kojim je uzrocima riječ, čekamo rezultate istrage MUP-a i DORH-a po tom pitanju, nitko od nas neće biti sretniji kada saznamo uzroke”, kazao je Tomislav Ćorić (HDZ), ministar zaštite okoliša, 11.4.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko od nas u Vladi nije ekspert za javno zdravstvo i u nadležnim tijelima za ispitivanje sadržaja uzoraka vode. Sve je napravljeno po pravilima struke. Vijest koja je objavljena je vijest onih koji su gledali kvalitetu vode u Jelasu i ona je u ovom trenutku i za piće i za kuhati. Zašto vi ili bilio tko drugi ne bi trebali vjerovati ispitivanjima koja su trajala svakog dana”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, 11.4.2018.

Dakle, ni dva tjedna nakon ekološkog incidenta  još uvijek se ne zna što su inspektori koji su bili na  lokaciji utvrdili. Iako se ministar Čorić čudio što snimke nije pogledala policija, vatrogasni zapovjednik Ivan Vuleta nam kaže da ga, osim novinara, nitko od nadležnih još nije kontaktirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko nas nije kontaktirao ni po pitanju snimki niti po pitanju događaja prvog i drugog dana, niti vezano za radove koje smo kasnije radili. Na tom području je nakon dva dana opet bila vatrogasna inspekcija, ponovno je ista rupa bila zapunjena pjenom”, kazao je Vuleta.

Novih spoznaja nema ni gradonačelnik Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očekujemo rezultate istrage koji će na kraju reći što se dogodilo s vodom u Slavonskom Brodu. Za ovo znamo da je zagađenje tla, ali zanima nas i što se dogdoilo s vodom, zašto smo mi 12 dana pili vodu iz cisterni, očekujemo rješenje tog slučaja”, rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Baš danas se konačno se oglasio i Crodux iz kojeg tvrde da izlijevanje benzina nema nikakve veze sa zagađenjem vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izlijevanje nije krivac za zagađenje”, rekla je Marijana Vrančić, Crodux.

No, zanimljivo je da tvrde kako je oštećenje zbog kojeg je došlo do incidenta i zbog kojeg je došlo do izlijevanja derivata nije novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to i iako je voda u međuvremenu proglašena ispravnom za piće, međusobna povezanost dva događaja još nije rasvijetljena. Pa su građani još uvijek nepovjerljivi.

Ipak, upravo su analize kod nekih  izazvale sumnju. Uzorci uzeti 30. ožujka na četiri mjesta u Slavonskom Brodu pokazali su nevjerojatno visoke količine ugljikovodika. Sljedeća analiza samo 12 sati kasnije pokazala je da ugljikovodika praktički  - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi nalazi pobudili su znatiželju nezavisne gradske vijećnice Slavice Lemaić, koja se odlučila konzultirati sa strukom.

“Ako su se ugljikovodici pojavili taj dan, i nakon obavljene analize su se smanjili na razinu ispod dva mikrograma. Pa to je nemoguće, trebalo je vrijeme da se natope i da se iščiste, u ovom slučaju to se nije dogodilo”, rekla je Slavica Lemić, nezavisna gradska vijećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konzultacije sa stručnjacima i lokalnim djelatnicima vodovoda, Slavica Lemaić uvjerena je da se nešto neobično dogodilo s uzorcima.

“Ne bojim se nego se pitam, stoje li iza toga svega političke igre”, kazala je Lemić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozadinske političke igre uvjereni su i mnogi građani.

“Teško mi je išta reći, ali sve je to jako nejasno”, rekao je Slavko, Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Voda nikad nije bila zagađena, sve je to politička igra... Netko je to podmetnuo, mi smo žrtveni janjci koji su naivano povjerovali u cijelu priču”, kazao je Anto, Slavonski Brod.

A podaci kažu sljedeće. Dva dana nakon incidenta s izlijevanjem derivata lokalni zavod za javno zdravstvo odnio je na testiranje uzorke iz tri bunara s vodocrpilišta i iz slavine jednog gradskog kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučili smo potražiti ljude koji su uzimali uzorke na samom vodocrpilištu. Direktor brodskog  vodovoda nam se nije povratno javio, no naišao je voditelj smjene, pa nam je obećao sugovornika, ako još malo pričekamo. Nekoliko minuta kasnije izišao je tehnolog.

“Prvo uzorkovanje je bilo 30.03, negdje u 12:30 i 13:30, došle su službene osobe Gradskog Zavoda za javno zdravstvo slavonsko-brodske županije. Uzorkovani su bunar 7, 11, vodosprema i kafic Leggere”, kazao je Zdravko Pavlić, glavni tehnolog vode Vodovoda Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru smo ipak shvatili da nam tehnolog priča priču iz druge ruke. Zatim je rekao da će pokušati kontaktirati  strojara koji je bio s osobama koje su preuzimale uzorak vode.

Kontakt strojara koji je bio prisutan uzorkovanju nismo dobili pa smo se koncentrirali na ekipu iz Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije koja je obavila posao. Ali ni do njih nismo mogli doći.

Zatom smo pokušali doći i do osoba koje su zaprimile uzorke u Zavodu za javno zdravstvo, druge, Osječko - baranjske županije.

Nakon telefonskih i pismenih upita na kraju nam se niti iz jednog zavoda nitko nije povratno javio. Uzorci o kojima smo htjeli razgovarati  pokazali su nenormalne razine ugljikovodika. No, dan kasnije ugljikovodicima u novim uzorcima nije bilo ni traga.

“Neobično je da ugljikovodici toliko skočili u jednom danu, a za dva dana opet ništa, ali kako nam je rečeno uključeni su i policija i krim policija, pa valjda će se utvrditi tko je kriv”, kazao je Zdravko Pavlić.

A da je netko kriv, teoriju ima i Zdravko Marić, nekakdašnji djelatnik gradskog Vodovoda koji je 2015. otkrio financijsku malverzaciju te je vodovod građanima morao vratiti milijun i pol kuna preplaćenog novca. Tvrdi, rješenje misterija s vodom treba tražiti u poslovanju Vodovoda.

“To treba pročistiti, to je puno prljavije od ove vode što se dogodila, ali ja tvrdim da voda uopće nije bila zagađena. Možda je spin. Možda i nije spin, možda je bilo, ali to je već u domeni bajki Ivane Brlić Mažuranić”, rekao je Zdravko Marić, bivši djelatnik Vodovoda.

Marić se rezolutno ograđuje od lokalne politike i tvrdi, uvid u poslovne knjige Vodovoda pokazao bi da financijski ne stoje baš najbolje. Duspara, pak, indirektno optužuje lokalni HDZ. 

“Oni koji najviše napadaju trgovačko društvo Vodovod, najveće su koristi imale od toga, sad da izvadimo analitičke kartice pa da vidimo koje su milijune zaradile sklapajući poslove preko Hrvatskih voda i Vodovoda.

One priče da je Vodovod u lošem stanju i da se mora kupovati voda iz Sikirevaca i Davora ‘ne drži vodu’. Jer, naša tvornica je prošle godine preradila preko 500 kubika vode više nego prije. Usto smo izvukli 179 tisuća kubika više iz Sikirevaca prema Slavonskom Brodu što samo znači da ima više priključaka i da ljudi više troše vodu”, kazao je Duspara.

Činjenica jest da je Slavonski Brod sada ubrzano prikopčan na Sikirevce i Vodovod više neće morati kupovati dodatne količine vode.

“Trebali smo se prikopčati još prije, ja sam rekao na županijskoj skupštini, sto milijuna cijevi stoje ispod zemlje, a nismo prikopčani na Sikirevce, zbog čega? To su igre Hrvatskih voda i HDZ-a”, rekao je Duspara.

Čije su igre u pitanju ostaje nepoznanica do daljnjeg. Neslužbeno smo doznali da je istraga u tijeku, a svi uključeni u uzimanje uzoraka podvrgnuti poligrafskom ispitivanju. Istodobno četiri vještaka rade na ispitivanju lokacije na kojoj se dogodio ekološki  incident.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo