Fenomen Viktor Orban / Autokrat ili junak nacije: Zašto hrvatski desničari vole kontroverznog mađarskog premijera?

S 35 godina postao je najmlađi premijer Mađarske. U prvom mandatu relativno nepoznati premijer zemlje bivšeg istočnog bloka, doveo je svoju zemlju pred vrata Europske unije

19.9.2018.
20:30
VOYO logo

U Budimpešti je za neke autokrat, za druge junak nacije. Za Bruxelles već godinama glavni izazivač čije elite proziva tvrdeći da rade protiv mađarskih nacionalnih interesa.

Viktor Orban postao je neupitni lider europskog populizma. Njegovi su, uvjetno rečeno, neprijatelji Jean-Claude Juncker, njemačka kancelarka Merkel, migranti, nevladine organizacije, liberali, ljevičari i George Soros. Na drugoj strani, obožava ga Trumpov bivši savjetnik Steve Bannon, lideri zemalja Višegradske skupine i desnica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 35 godina postao je najmlađi premijer Mađarske. U prvom mandatu relativno nepoznati premijer zemlje bivšeg istočnog bloka, doveo je svoju zemlju pred vrata Europske unije.

65-godišnji Orban danas odlučnije ulazi u institucije Europske unije, s gardom političara kojeg nazivaju liderom europskih populista. Ipak, u ovom će njegovom mandatu, toj zemlji Europska unija pokazati izlazna vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budimo iskreni. U ovim uvjetima bilo bi nemoguće da se gospodin Orban i Mađarska pridruže Europskoj uniji. To je danas stvarnost”, kazao je Guy Verhofstadt, zastupnik u EP-u.

“Predlažem svima da pročitaju naslov dokumenta. Mogli su napisati da je riječ o izvješću o mađarskoj Vladi, ali to nisu napravili. Napisali su ‘Mađarska’. Očito je kako je izvješće napisano protiv Mađarske”, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Držat ću se naših vrijednosti. Jasno je da se javlja sukob između nacionalista i progresivnih snaga. Neću se suzdržavati prema nacionalistima i onima koji šire govor mržnje. Vide li me kao svog glavnog protivnika, u pravu su”, kazao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

“Kancelarka i ja tj. Njemačka i Mađarska vide svijet drugačije i iz drugačije perspective”, rekao je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Raspravljali smo pitanje migracija, i stajališta Njemačke i Mađarske su jako različita”, kazala je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

“Zahvaljujemo svima koji su nas odabrali kao građansku, nacionalnu i kršćansku snagu. Mladost zapadne Europe će doživjeti dan kada će postati manjina u vlastitoj zemlji i izgubiti jedino mjesto na svijetu koje mogu zvati domom”, izjavio je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pod ovakvim uvjetima bilo bi nemoguće da se gospodin Orban i Mađarska pridruže Europskoj uniji. To je danas stvarnost”, kazao je Verhofstadt.

Mađarska, 1991. godine. Zemlja je tek izašla iz hladnog i čvrstog sovjetskog zagrljaja. Tragovi komunističkog režima i dogovorne ekonomije vide se u skromnom voznom parku. Na cestama su moskviči, lade i pokoji jugo. Fasade su oronule, ali u  metropoli na obalama Dunava građani vjeruju da su ta zemlja vratila kući - na zapad. U to je vrijeme Orban Sorošev stipendist i liberalni aktivist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2009. Mađarska je suočena s ozbiljnom financijskom krizom i prijeti joj grčki scenarij. Na valu nezadovoljstva lijevom vladom, Orban pobjeđuje na izborima i oporavlja gospodarstvo Mađarske. Istodobno, već tada nekadašnji ljevičar skreće desno: u retoriku uvodi obitelj, naciju i kršćanstvo.

Istodobno, polako će pravosuđe staviti pod pasku izvršne vlasti, oslabiti ustavne zaštite, udariti na nevladine organizacije, eliminirati neovisne medije, a lojalnost pretvoriti u institucionalnu korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jako dobar taktičar, naklonjen… On želi redefinirati Europu”, kazala je dr.sc. Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Prvu ideju kako vodi Europu vidio je u jeku izbjegličke krize. Njegov odgovor na val migranata bila je žilet žica na granici i odbijanje kvota za tražitelje azila. Napada politiku otvorenih vrata koju provodi njemačka kancelarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iritira me što gospodin Orban ne razumije o čemu je zapravo ova rasprava. Ovaj parlament brani prava i slobode građana u Mađarskoj”, rekao je Udo Bullmann, zastupnik u EP-u.

“Premijeru, nije riječ o Mađarskoj ili mađarskom narodu, nego o akcijama koje provodi mađarska Vlada”, poručio je Orbanu, Phillippe Lamberts, zastupnik u EP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi niste Mađarska. Vi ste predsjednik mađarske Vlade i vođa stranke. A Mađarska je puno više od vas. Izgubit će jedino mjesto  koje zovu dom”, kazao je Verhofstadt.

Osvaja na tom ksenodfobnom sentimentu dvotrećinskui većinu u parlametu. U Mađarskoj je jači nego ikada. I postaje jedna od najznačajnijih figura u Europi. Njegovi prirodni saveznici su zemlje Višegradske skupine. I u zemljama s dugom tradicijom liberlane demokracije, pronalazi oduševaljne saveznike na krajnoj desnici, od njemačkog AFD-a do Marine Le Pen u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi su protivnici Merkel i Macron.

“Ostvarit će se naše najgore noćne more. Zapad će pasti, a Europa neće shvatiti da je okupirana. Štitili smo europske granice tisućama godina i borili se za naš nacionalni suverenitet. Ne razumiju nas u Bruxellesu danas, jer nas niti tada nisu razumjeli”, kazao je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbanove poruke bit će zavodljive za mnoge i analitičari s kojima je Potraga razgovarala – ne odriču mu potencijal koji može ozbiljno uzdrmati europsku političku scenu. Ipak, Orbanove poruke imaju svoje granice.

Mnogi mu državnici, navodno, zavide na autokratskoj ruci kojoj sve, svaki zakon i svaki projekt polazi za rukom. Nema sumnje, mnogi glasači, pa čak i u Hrvatskoj skloni su reći da je Orban premijer za primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kako će ovog državnika čvrste ruke u Mađarskoj, a frontmena navodno malih nacija u odnosu na velike i stare članice unije, suditi povijest? Možda bude pobjednik, a možda na duži rok pobjedu ipak odnesu temeljene europske vrijednosti. 

Cijeli prilog pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo