tražili ga pet dana / Potraga donosi ekskluzivne snimke potjere za istarskim razbojnikom Danijelom Brnosom

Prošli tjedan Istra je bila pod opsadom. Pola policije tragalo je za Danijelom Brnosom, koji je pucao u svoju bivšu djevojku i njezina novog dečka

18.5.2017.
19:19
VOYO logo

Imali su pouzdane informacije, pričekali su najbolji trenutak i u petak 12. svibnja oko 17 sati, u obiteljskoj kući u Vodnjanu, specijalci su uhitili 30-godišnjeg Danijela Brnosa i njegovog tri godine mlađeg pomagača. 

Uhićenju je prethodila duga, iscrpljujuća i opsežna potjera!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, u nedjelju 07. svibnja policija je zaprimila obavijest putem hitne službe medicinske da je u Vrsaru ispred hotela Pineta došlo do pucnjave, da su pritom ranjene dvije osobe. 

"Ubrzo se došlo do saznanja da je počinitelj tog kaznenog djela, odnosno osoba koja je pucala Danijel Brnos i da se udaljila s mjesta događaja", Dragutin Cestar, načelnik PU istarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odmah objavila njegovu fotografiju i zatražila pomoć građana. Na teren su poslali sve što imaju. 

Pretraga terena, blokada šireg područja, provjera svih drugih saznanja i mogućih mjesta gdje bi se mogao nalaziti i biti sakriven. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražili smo pomoć ravnateljstva, koje nam je omogućilo angažman djelatnika iz drugih PU, iz ministarstva, u pomoć nam je priskočio dio djelatnika interventne policije, specijalne policije, pa i krim policije s određenim tehničkim sredstvima", dodaje Cesar. 

Pola sata nakon policije, dojavu o pucnjavi dobio je i novinar crne kronike Glasa Istre Mateo Sardelin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I potraga je krenula za njim, svi su obaviješteni njegovom slikom i opisom i svi ključni pravci po Istri su bili blokirani.

"Znači policija s dugim cijevima je postavila znakove uz cestu, kanalirala promet, usmjeravala i kontrolirala svako vozilo i osobu", Mateo Sardelin, novinar crne kronike Glasa Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je kontrolirala sve važnije ceste od Pule do Učke. Dežurali su i pred njegovom kućom u Vodnjanu. 

"Samo želim da mi se sin javi, da bar znam što je s njim", bila je jedina želja Dolores Rajačić, Brnosove majke za vrijeme potrage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je policija sa svih strana krenula dobivati dojave o mogućim pravcima kretanja. 

"Priča je bila da je bio od Vrsara, prema Puli dolje, i onda je već u utorak bila  
jedna malo jača dojava da je u jednoj šumi Kontija, 10 km od Vrsara u smjeru juga. 
I mjesto Kloštar, tamo je navodno, govorim, jer nismo sigurni u to, provalio u neku vikendicu i boravio neko vrijeme ondje", priča Sardelin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavao je u vikendicama, ali i na otvorenom. Najvećim se dijelom kretao pješice, kroz šumovite predjele.

"Prikrivene puteve, izvan javnih prometnica, radi se o prostranom području od nekoliko stotina kvadratnih kilometara i naravno da ga nije bilo lako pronaći, trebalo je to područje pretražiti, bezbroj objekata, svaku lokaciju", priča Cesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se, četvrtog dana u potragu uključio i policijski helikopter. Karta kretanja helikoptera pokazuje da je letio u trokutu od Pule do Vrsara pa gotovo do Pazina. Snimljen je svaki poljski put, izolirani objekti. Za skeniranje nepreglednih područja korištena je i termovizijska kamera. 

On se uglavnom kretao na tom pravcu od Vrsara, preko područja Kanfanara, Galižane do Vodnjana, što je udaljenost 30-40 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih dana stanovnici Vodnjana budili su se i išli spavati uz neprestanu prisutnost policije.

"Pa bilo je grozno, za neke susjede je bilo stvarno neugodno, jer nije vam ugodno da vidite toliku policiju, uniforme, oružje", priča jedan stanovnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti dan potrage u Vodnjanu krenuo je tiho.

U petak, nekako ujutro je bilo mirno, nije bilo nikakvih dojava i popodne je počelo 
kao da bi to moglo biti to. Znači kraj, počela su se kretat označena i neoznačena vozila specijalnih jedinica", kaže Sardelin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je stegnula obruč oko bjegunca. Spremala se za zadnji i najvažniji zadatak. 

"I došli smo do podatka da se nalazi na području Vodnjana, i da je sakriven u jednoj obiteljskoj kući, odnosno da mu je jedan od njegovih prijatelja pruža pomoć za smještaj i da ga sakriva. To je nama bio dovoljan podatak, prikupili smo dodatna saznanja, procijenili trenutak kada to možemo izvesti na siguran način. I on je u petak, 12.05. u popodnevnim satima uhićen, bez nekih posebnih problema", prepričao je načelnik Cesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledalo je kao u filmu, što da kažem, vidjela sam puno tih specijalaca policije, mi smo bili u vrtu. Čujem neko lupanje, pogledala sam na vrata, vidjela sam da netko lupa", priča jedna mještanka. 

Nakon 24 sata u policiji, doveden je u Državno odvjetništvo, određen mu je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti da će dovršiti ono što je pokušao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je počelo 07. svibnja u 14 sati kada je stigao do hotela u Vrsaru. Najvjerojatnije iz revolvera i iz neposredne blizine prvo je pucao u 23-godišnjeg mladića, a potom i u četiri godine mlađu djevojku.

"nisam znao što je, samo najjednom vidim, cura je na zemlji, plakala je, čujem da su pucali na nju. Ona je digla kosu, jedno tri metka oko uha, jedan u vrat, taj dečko je imao isto u prsa i u vrat, krvi ni bilo toliko puno, ali su bili prestrašeni, bila je jaka", kaže očevidac Silvano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ranim popodnevnim satima došlo je dvoje mlađih ljudi, muškarac sa dvije ustrijelne rane u grudnu stijenku, to su bile LTO, dok je ženska osoba imala tri ustrijelne rane u glavu, TTO, sa jednim prostrijelom lijevog ramena. Odmah su zbrinuti i operirani. Srećom to su sve bili ustrijeli s projektilima niske kinetičke energije, tako da su kod ženske osobe uzrokovali prijelome lubanje i prijelome u području ličnih kostiju, ali nije došlo do ugrožavanja vitalnih funkcija, niti težih vaskularnih ili neuroloških oštećenja. Muškarac je bio kod nas dva dana, pustili smo ga doma, dok je ženska osoba premještena na odjel uho grlo nos nakon dva dana, a potom i na kliniku za maksilofacijalnu kirurgiju u Rijeci", dr. Rajko Ćelović, kirurg u Općoj bolnica Pula.

Dok je trajala potraga za Brnosom, policija je u pulskoj bolnici čuvala žrtve! Djevojka koju je upucao, sumnja se – nije željela s njim biti u ljubavnoj vezi. Zato se osvetio i njoj i mladiću kojeg je smatrao krivcem. Drugog dana potrage doznao se i jedan vrlo važan detalj. Policija je Brnosa tražila još od sredine travnja jer djevojci već tada zaprijetio da će ubiti i nju i njezinu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je prvu kaznenu prijavu oštećene zaprimila sredinom travnja, tada su odmah poduzete mjere traganja za Brnosom, provjereno je da li boravi na adresi prebivališta, kako nije tamo zatečene, policija je odmah raspisala tjeralicu kako bi se on uhitio", Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske.

Glavni ravnatelj policije naložio je i izvanredni nadzor nad postupanjem policajaca iz Poreča po prijavi o prijetnjama. Zbog teže povrede službene dužnosti, dvojica policajaca su udaljena iz službe. Tereti ih se da nisu poduzeli sve da pronađu počinitelja i zaštite žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima se Brnosova majka tijekom potrage ispričala. S njom smo razgovarali i nakon što je sve završilo, kada nam je isto ponovila, ali više nije htjela pred kamere…

Brnosa u policiji dobro znaju. 2005. su ga lovili tri dana. Nekoliko godina kasnije nevin je u pritvoru proveo 80 dana, a potom je osuđen na dvije godine zatvora zbog napada na policajce. Uz ova dva pokušaja ubojstva, i prijetnje, sada ga terete i da je od jedne žene posudio 170 tisuća kuna, bez namjera da novac vrati, a jednom je mladiću, za vrijeme bijega - pak ostavio prijeteću poruku. Na vrata ju je zalijepio njegov pomagač. 

"Radi se o jednom teškom kaznenom djelu. Bio je naoružan, u bijegu, sakrivao se. To je jedan složen slučaj i bilo ga je nužno što prije razriješiti, njega pronaći i uhititi. Zaista bih iskoristio priliku i zahvalio građanima koji su nam dojavljivali niz zapažanja koja su nam bila korisna u ukupnim mjerama traganja", Dragutin Cesar. 

Oni koji su potragu promatrali uživo iz prvog reda, pa i kritilizirali, na kraju pohvaljuju rad policije.

"Bez obzira što njega nije bilo 5-6 dana, jer Istra nije bila tako mala i da se pobjeć, imali su posla, od svih glavnih pravaca, cesta, oni su kontrolirali sve što su mogli kontrolirati. Mislim da stvarno su odradili jedan dobar posao", Mateo Sardelin, novinar crne kronike Glasa Istre.

Iako, ostaje sumnja, koju su i policiji potvrdili, da se boljim radom – nakon prvih prijetnji – sve možda moglo i spriječiti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo