GDJE IDE OTPAD? / Potraga istražuje kako bioplinara kojoj su inspekcije pronašle niz nezakonitosti sa Zagrebom sklapa poslove teške desetke milijuna kuna

Image
Foto: RTL Potraga

Državni inspektorat je tom istom postrojenju više puta izdavao prekršajne naloge zbog rada koji nije u skladu s dozvolama

3.12.2020.
20:00
RTL Potraga
VOYO logo

Zagrebački neopasni otpad svakodnevno stiže do bioplinskog postrojenja Orehovec. Što ne bi bilo čudno da Državni inspektorat nije proteklih mjeseci tom istom postrojenju više puta izdavao prekršajne naloge zbog rada koji nije u skladu s dozvolama.

Novinarka Potrage Danke Derifaj telefonski je pričala s Đurđom Jakovljev, članicom Uprave Bioplinske elektrane Orehovec, koja je odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi radimo dalje, nijedna od tih kazni nije bila nekakva drastična kazna zbog koje bi mi trebali zaustaviti proizvodnju, sve radimo po zakonu, sve što su nam inspekcije rekle smo popravili, kontroliraju nas i dalje, jučer je bila inspekcija zaštite okoliša, u utorak je bila u onoj drugoj elektrani, kontroliraju nas stalno, u mjesec i pol kako ste ono objavili imali smo točno 58 zapisnika.“

Vodopravna inspekcija ih je kaznila jer protuzakonito ispuštaju otpadne vode, a građevinska inspekcija da uklone kompostane izgrađene bez građevinske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato ih je Milan Bandić nagradio novim poslom teškim 73 milijuna kuna. U dokumentaciji o Javnoj nabavi Grada Zagreba za preuzimanje i daljnju obradu piše kako je natječaj raspisan za obradu neopasnog otpada postupcima R1 do R12.

Sve bi bilo u redu da inspekcija nije utvrdila kako bioplinare Orehovec i Kalnik 1, koje su dio iste grupacije, nemaju tzv. postupak R12 koji je nužan u slučaju da u postrojenje dolazi otpad koji nije čisti biootpad već ga treba prethodno razdvojiti ili očistiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijunski poslovi

Zbog toga je inspekcija obustavila rad jer su u postupku obrade zagrebačkog otpada koristili postupke koji nisu obuhvaćeni njihovom dozvolom. Tvrtka Unija Nova tad im je bila partner. Direktor Damir Keblar objašnjava što se u to vrijeme događalo.

„Mi smo sudjelovali nekih godinu i pol, i sudjelovali smo kao pretovarna stanica, biootpada od Grada Zagreba, Zagrebačke čistoće, uočili smo da to nije otpad prikladan za obradu u bioplinskom postrojenju, nego je to sirovina za obradu u kompostanama. To je osnovni razlog zašto se mi kao poduzeće nismo javili za preuzimanje tog biootpada na obradu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni sam ne zna kako je moguće da se bioplinara koju je inspekcija zatvorila jer nije radila u skladu s dozvolom ponovno javi na natječaj i da na tom natječaju dobije posao. 

„Pa to je meni jako teško protumačiti, zaista sam kriva adresa za to, ja se samo nadam iskreno da će institucije ne države, nego lokalne odraditi svoj posao do kraja, jer meni zaista nije jasno, ja kao legalista u ovom poslu sam preko 25 godina i ne padaju mi na pamet nekakve stvari koje su van zakona. Neću reći da kolege rade van zakona, ali ako nešto ne valja onda to treba popraviti ili treba s tim prekinuti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga je od županijskog inspektora Damira Petričevića dobila odgovor kako bioplinara dozvolu R12 nema, a kad ju je tražila, zahtjev je odbijen.

Danka Derifaj i samog gradonačelnika Bandića pitala je kako je mogao potpisati ugovor s tvrtkom koja posao ne može obavljati jer nema potrebne dozvole. Njegov odgovor, kao i odgovori službi nadležnih za nadzor poslovanja jasno pokazuju kako se u Hrvatskoj može sudjelovati u multimilijunskim poslovima čak i kad dozvole za te iste poslove nemaš i ne možeš dobiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču Danke Derifaj pogledajte u videu:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo