Simulacije atentata, pucnjava... / Potraga s policajcima koji se pripremaju za hrvatsko predsjedanje EU-om

Za potrebe predsjedanja Hrvatska na leasing nabavlja 90 vozila vrijednih oko 4 milijuna kuna

5.11.2019.
21:00
VOYO logo

Hrvatska će predsjedati Europskom unijom u jednom od delikatnijih trenutaka. Uoči predsjedanja posjetili smo Upravu za posebne poslove sigurnosti i pratili njihove pripreme.

"Pretpostavka je da će naši pratitelji u slučaju da dođe do napada barem jedan dio njih biti teško ranjen ili smrtno ranjen", rekao je Krunoslav Garišić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko je ključnih osobina koje moraju imati policajci. Regrutiraju ih najčešće iz redova interventne i specijalne policije.

Krunoslav Garašić voditelj je taktičke obuke u Upravi za posebne poslove sigurnosti. Riječ je o policijskim timovima koji osiguravaju štićene osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam krenuo kao običan pratitelj i 15 godina, uz školovanje, usavršio se u poslovima taktičke obuke", prisjeća se Krunoslav.

I Slaven Petrović počeo je s najniže razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja karijera traje dvadeset godina. Krenuo sam od od temeljne policije do interventne i sada sam u Upravi za poslove sigurnosti. Ja sam instruktor za vještinu gađanja", rekao je Slaven.

Oni vježbaju svakodnevno na poligonu u Vrbovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam strog, kada se radi s oružjem, nema mjesta pogrešci i zato moram biti strog.  Osiguranje štićenih osoba ima svoje standarde koje ne može zadovoljiti svatko, kad je obuka - nekad netko ne zadovolji", rekao je Slaven.

Nekoliko timova koji će čuvati EU čelnike

U ovim je ekipama sve više žena jer premijerke, šefice država i ministrice sve češće traže da im u pratnji bude žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni vježbaju bijeg nakon oružanog napada, a obuka je intenzivnija otkako je poznat datum hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

"S obzirom na zadaću imamo pojačati aktivnosti", rekao je Slaven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko timova koji će čuvati čelnike Europske unije.

"Mi smo pravodobno krenuli čim je najavljeno predsjedanje i počeli smo s redovnim treninzima", rekao je pomoćnik načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Igor Matičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih su godina imali više sigurnosno zanimljivih događaja.

"Tu je bio predsjednik Ruske Federacije, ove godine premijer Kine, Summit 16 plus. Veliki angažman bio je dijelom u Zagrebu, a dijelom u Dubrovniku",  rekao je Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije da im je situacija nepoznata, niti kolege koji im dolaze u goste.

"Nema nepovjerenja, mi imamo čestu suradnju s državama iz regije, znamo na kojoj  je razini njihova spremnost. Naša su iskustva na razini Europe. Imamo dobru logističku potporu i tu se napravi jedan zajednički tim, nadopunjujemo se, ne preklapamo se", rekao je Krunoslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznali smo i Lajku. Službeni joj je naziv dresirani policijski pas za detekciju eksploziva. Ona je njemačka ovčarka i dio je Tima za protudiverzijsku zaštitu.  I ona vježba redovito.

"Svaki dan jedan tim odrađuje vježbu. Razina stresa je visoka. Uprava za posebne poslove sigurnosti ima tu potrebnu dozu smirenosti i odlučnosti", rekao je Miroslav Pejkić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji poseban tim koji dolazi na teren prije štićenih osoba i svi predmeti moraju proći proceduru pregleda.

Ivica Pavlaković instruktor je za specijalističku vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi imamo B kategoriju, vožnja u koloni nije ista kao i vožnja  u cestovnom prometu, ona je sasvim drukčija i drukčiji je tempo vožnje. Bitna je percepcija kako bismo mogli predviđati situacije i naći način kako da ih spriječimo", rekao je Ivica Pavlaković iz Uprave za posebne poslovne sigurnosti.

Koliko će sve to stajati?

Ekipa Potrage vozila se kroz grad baš kao predsjednici i premijeri. Naš dojam je da vam se nakon što se nekoliko puta provezete ovako, dok vam se ostali moraju sklanjati s puta, nešto nužno mora poremetiti u glavi kad je riječ o osjećaju vlastite važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna adresa predsjedanja EU bit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U Ministarstvu vanjskih poslova uvjeravaju novinare da će radovi biti gotovi na vrijeme.

"Na Gruntovnicu smo potrošili više nego vremena nego što smo planirali", poručio je koordinator predsjedanja RH Vijećem EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi preuređenja Nacionalne i sveučilišne knjižnice posljednjih se mjeseci povećao, a nije jasno koliko stoji preseljenje i najam prostora za gruntovnicu u Sky Officeu. Koliko će se potrošiti na uređenje odgovorio je Goran Markotić: "Mi smo sebi zacrtali od 50 do 70 mil. eura i nastojat ćemo biti što štedljiviji. Ovo izgleda kao jako velik iznos, ali koristi od predsjedanja su tolike za politički ugled zemlje. To je ispit zrelosti, a imat ćemo i izravne koristi od noćenja 2500 izaslanika, 34.000 noćenja…".

Za potrebe predsjedanja Hrvatska na leasing nabavlja 90 vozila vrijednih oko 4 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Države članice koje su predsjedale imale su 20 i više hotela, mi imamo 17-18", rekao je Markotić.

U oglasniku javne nabave može se pronaći tek nekoliko zaključenih ugovora. Catering će stajati oko 8 i pol milijuna kuna, jednako kao i najam informacijskog sustava.  Više od 9 milijuna stajat će najam konferencijske opreme i tehničke podrške, promotivni materijali za sudionike iznose oko 4 milijuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže se i sponzori.

"Mi se nismo obraćali međunarodnim korporacijama nego smo se uglavnom orijentirali na domaće tvrtke", rekao je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalendar predsjedanja bit će za malu zemlju poput Hrvatske test velikih brojki.

"To je test  -koliko si efikasan, koliko si učinkovit", rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Izračunato je da će Hrvatska predsjedati u prosjeku na 12 do 13 sastanaka svaki radni dan.

"Od sada nema izostanaka s Vijeća čak ni ako ste bolesni", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No, najviše će, čini se, profitirati ministri i visoki činovnici. U njih su već, kako bi se pripremili za nove usluge na europskoj pozornici, uloženi milijuni.

"Oni će zastupati sve države EU", rekao je Markotić.

Administracija na cestu

Tako će za 56 dana cijelu Uniju trebati predstavljati hrvatski ministri od kojih neki nisu vješti govornici, poneki brzo gube živce pred kamerama, treći izbjegavaju odgovore, a nekima još ni domaća javnost nije uspjela zapamtiti boju glasa.

"Ministrima je potrebno dodatno usavršavanje jer je Vijeće Europske unije glas država članica, nastupaju kao predstavnici svih država članica, zato moraju proći edukacije da bi što sigurnije nastupali pred javnošću, ne samo domaćom nego i svjetskom", rekao je Markotić.

Hoteli će biti puni, dovršit će se kongresni centri, zaposliti novi ljudi. Hoće li nakon ovog europskog drila Hrvatska dobiti bolju administraciju?

Hrvatska administracija bit će na testu, a nakon nje stiže Njemačka.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo