hrvatski apsurdistan / Sposobna i podobna, ali svejedno smijenjena: Potraga istražuje sramotan slučaj bivše direktorice Čistoće

Da je u Hrvatskoj bolje biti podoban nego sposoban odavno je poznato. No, primjer Marine Marković iz Gračaca, bivše direktorice tamošnjeg komunalnog poduzeća Čistoća, baca dodatno svjetlo na ovaj, već utvrđeni obrazac

3.11.2017.
19:45
VOYO logo

Da je u Hrvatskoj bolje biti podoban nego sposoban odavno je poznato. No, primjer Marine Marković iz Gračaca, bivše direktorice tamošnjeg  komunalnog poduzeća Čistoća, baca dodatno svjetlo na ovaj, već utvrđeni obrazac.

Ona je dokaz da nije poželjno biti i sposoban, ako si već i podoban. Jer, kako drukčije objasniti to što je kao članica HDZ-a, i očito sposobna menadžerica, spasila tvrtku sa šest milijuna kuna duga, a da je u rujnu ipak smijenjena s dužnosti.

Načelnica i njezina vjenčana kuma Nataša Turbić zajedno s koalicijskim partnerima iz SDSS-a i Demokratskog saveza Srba na njezino mjesto je postavila predsjednika Općinskog vijeća i lokalnog HDZ-a sa srednjom školom. A promjenu su odmah osjetili i radnici jer je već kasnila plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gračac – najveća općina u Hrvatskoj. Prema popisu iz 2011. - 4690 stanovnika, sam grad jedva više od tri tisuće. U međuvremenu, mnogi su iselili, kažu mještani.

Upravo zbog toga je stigla i naša ekipa. Smijenjena direktorica Marina Marković imala je odlične poslovne rezultate i bila članica HDZ-a, koji je na vlasti u Gračacu. Dakle, i sposobna i podobna, ipak iznenada je smijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nakon ovog više neću biti u HDZ-u, da će me izbaciti, ili mene ili njih!
Prethodne četiri godine ja sam se bavila radom, radom, radom, a oni su se bavili, možda, politikom", kazala je bivša direktorica Gračac Čistoće Marina Marković.

U općinskom vijeću Gračaca sjedi 13 vijećnika, šest HDZ-ovaca, četiri SDSS-ovaca, dva DSS-ovaca i jedna nezavisna kandidatkinja. Ujedno i jedina od lokalnih političara i političarki spremna stati pred kameru i komentirati smjenu direktorice Čistoće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NIje bilo nikakvih nepravilnosti, žena je dobro radila, baš se trudila, to poduzeće je od samog starta dovela da dobro radi, ja ne vidim razloga zašto bi je se mijenjalo, dalo joj otkaz ili ukinulo njezino radno mjesto", smatra Slavica Miličić (Nez.), vijećnica Općinskog vijeća Gračac. 

Krenimo ispočetka. Nekadašnja tvrtka Komunalno d.o.o. otišla je u stečaj. Na lokalnim izborima 2013., tada u kampanji - sadašnja HDZ-ova načelnica Nataša Turbić, ističe upravo taj problem. Nakon što je dobila izbore osniva Gračac Čistoću i za direktoricu postavlja stranačku kolegicu s kojom upravo razgovaramo, Marinu Marković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U devetom mjesecu 2017. dobila sam odluku o razriješenju od općinske načelnice, točnije skupštine, u kojoj su u trećem mjesecu ove godine imenovani bivši zamjenik načelnice, načelnica i predsjednik Općinskog vijeća", govori Marina.

Svi redom kolege iz HDZ-a. Prije nego je smijenjena direktorici je u ured stigao račun od odvjetničkog društva kojeg su stranački kolege angažirali kako bi dobili pravni savjet kako je se riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Obrazloženje smjene, ovako, u Odluci piše da mandat prestaje s 20. rujnom, znači da bih bila imenovana na mandat, to je moralo pisati negdje prije, znači, eventualno u izjavi o osnivanju, do dana primanja ove odluke ja nisam znala da sam primljena na mandat", nastavlja.

Ponudili su joj 50 tisuća kuna otpremnine da ode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su se obvezali tim ugovorom, znači da će meni ponuditi drugo radno mjesto, znači u skladu s Pravilnikom o radu i sistematizacijom radnih mjesta, oni su se to obvezali. Načelnica je to potpisala kao predsjednik Skuštine i ona je to morala napraviti. Što će meni ti novci? Što će meni 50 tisuća kuna, i da ja završim na ulici da si idem tražiti posla, ovdje ionako nema nikakvih radnih mjesta, što bih ja sad trebala ići u Zagreb, tražiti sebi nekakav posao. Ne, ne želim, ja želim ostati ovdje raditi i živjeti", objašnjava Marina.

Zašto su se lokalni HDZ-ovci odlučili riješiti stranačke kolegice pokušali smo doznati od načelnice Nataše Turbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo skupština je odlučila, ima tri člana, zbog odnosa u posljednje dvije godine, odlučili smo izglasati nepovjerenje direktorici", jedino je komentirala načelnica općine Gračac.

Naime, nekoliko mjeseci prije smjene, odnosno otkaza, Općinsko vijeće prihvatilo je financijsko izvješće tvrtke bez prigovora, kao i svako prije toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doslovno nula kuna dugovanja je bilo na dan primopredaje smjene. Jutros sam vidjela neke kolege s posla, tako zovem svoje bivše zaposlenike, i prije sam, kažu mi da neki od njih već nemaju za normalan život i da su u biti dobili informaciju da mogu doći uzeti po tisuću kuna za plaću za prošli mjesec", priča Marina.

Da još nisu dobili plaće za deseti mjesec rekao nam je i djelatnik Čistoće s početka ove priče. Naime, on je prva osoba na koju smo naletjeli odmah po ulasku u Gračac. Kako je dan odmicao, pročulo se da je naša ekipa u gradu, a djelatnici Čistoće koje smo sreli baš na ulazu u Općinu gdje su vjerojatno podizali spomenutih tisuću kuna, promijenili su priču. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dala sam svoj maksimalni trud da firma posluje i sa dobitkom i da isplaćuje svoje obaveze, što mogu potvrditi i svi dokumenti koji se nalaze tamo i veći dio tih djelatnika koji se boje, izaći u javnost, normalno zbog toga što vide što su meni bili u stanju napraviti, što će se njima desiti", kazala je Marina.

Plaće kasne jer na dan našeg dolaska, gotovo mjesec dana nakon Marinine smjene, u sudskom registru još uvijek je ona upisana kao odgovorna osoba u firmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjerodavno je za biti direktor da je to provedeno kroz sudski registar, i uopće mi to nije ni najmanje ugodno gledati to iz dana u dan, da sam osoba odgovorna za zastupanje firme u kojoj sam ja dobila otkaz", nadodala je.

Novi direktor postao je čovjek koji je već direktor lokalnog Vodovoda. Ta je tvrtka osnovana godinu dana nakon Čistoće, i postoji već tri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, načelnica nam je u telefonskom razgovoru tvrdila da je za neisplatu kriva bivša direktorica.

Vratili smo se direktorici po objašnjenje. Ona kaže da nije htjela ostaviti mogućnost da netko u njezino ime isplaćuje novac. Dapače, sama je odlučila odjaviti svoja ovlaštenja kako bi izbjegla moguće komplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam osobno otišla u Finu, u banku, obzirom da su certifikati na moje ime i OIB, nije mi trebao pečat i odjavila sam sva ovlaštenja, o čemu su oni i obaviješteni", tvrdi Marina.

Ipak, u istom telefonskom razgovoru, ravnateljica ju je optužila i za otvaranje računa o kojima općina nije ništa znala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi novci koji su dolazili u Gračac Čistoću su se trošili namjenski i iza čega ja čvrsto stojim da su  trošili isključivo namjenski i da su imali uvid u sve podatk", nadodaje.

A zašto do ovakvih optužbi dolazi, Marina objašnjava jednostavno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam pogodovala nikome, za mene su bili svi jednaki, i načelnik i predsjednik Općinskog vijeća i bilo koji direktor. Nisu svi dobili ovrhe, većina je uredno izvršavala svoje obveze, ali jedan ključni - nije". 

Na upit radi li se o predsjedniku općinskog vijeća, kratko je odgovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa recimo da se ne vodi na njega ovaj prostor, već na njegovu suprugu."

Riječ je o Tadiji Šišiću, predsjedniku lokalnog HDZ-a, općinskog vijeća i članu skupštine tvrtke Gračac Čistoća. Kontaktirali smo ga telefonom, slali mu sms, potražili ga u njegovom kafiću. Zašto nas izbjegava bilo nam je jasnije nakon što nam je jedina nezavisna općinska vijećnica pobliže objasnila odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te političke zavrzlame tko je kome stao na rep, tko je kome što rekao ja to ne znam, ali vrlo vjerojatno je to bilo u pitanju, a  isto tako u zadnjoj kampanji dogovori s listom koji su isto tražili, koliko sam ja čula, oni su baš tražila da Marina ode i da se postavi njihov čovjek. Priča se da se radi o DSS-u", izjavila je Slavica Miličić.

HDZ u vijeću ima šest članova i sedma ruka bi značila većinu kod donošenja odluka.

"Ne, nemamo mi svog kandidata, ne bavimo se političkom trgovinom na ovom lokalnom malom nivou, da vam budem iskren, mislim da je to unutarnja stvar HDZ-a, oni odlučuju koga će postavljati za direktore, u nadzorne odbore i slično, i ovako oni odlučuju o svemu", komentirao je Rade Dubajić iz Demokratskog saveza Srba Gračac.

U tu stranačku politiku bivša direktorica Čistoće, čini se, nije se uklapala. 

"Pravilnik o radu, od 6.3. 2015. godine na koji je odavde potpis dala skupština svoju suglasnost, uvjeti zapošljavanja su minimalno viša stručna sprema, tri godine iskustva u gospodarenju otpadom itd", kazala je Marina.

Stvari funkcioniraju tako da više ni sposobni ni podobni u ovoj zemlji nemaju šanse.

"Navodno njima je zakon omogućio da ne trebaju raspisivati natječaje, lokalni političari mogu imenovati direktore gradskih tvrtki kako hoće. Znači, njima je u tom trenutku trebao netko pun elana i energije i volje da digne tvrtku na noge, od ničega, trebalo je stvoriti to sve. Sad kad to imamo sad više nije potrebna stručnost niti sposobnost, sad je dovoljno da iduće četiri godine netko sjedi tamo da bi to samo od sebe funkcioniralo, to oni misle. Ja tako ne mislim, ja mislim da će ovakvim scenarijem dovesti firmu tamo gdje je bila prije četiri godine", smatra Marina.

I zato Marina ne odustaje bez borbe. Podnijela je sudu zahtjev za povratkom na posao na radno mjesto koje joj po sistematizaciji pripada. U protivnom ne preostaje joj ništa nego da ode kao i tisuće drugih iz tog kraja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo